Λαμπρά εορτάστηκε η Κυριακή της Πεντηκοστής στον Ιερό Ναό του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου Πολιούχου των Αθηνών.

Της Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Τανάγρας κ. Απόστολος, διευθυντής του γραφείου της Αντιπροσωπείας της Εκκλησίας της Ελλάδος στις Βρυξέλλες, πλαισιούμενος από τους Ιερείς του Ιερού Ναού, τον Αρχιμανδρίτη π. Θεοφάνη Δαρζέντα, τον Πρόεδρο του Εκκλησιαστικού συμβουλίου του Ιερού Ναού Πρωτοπρεσβύτερο π. Παναγιώτη Καχρίλα και τον Διάκονο π. Αθανάσιο Ανδρικόπουλο.

Στο Θείο Λόγο του, ο Θεοφιλέστατος αφού ευχαρίστησε το Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο, για την άδεια και ευλογία τόνισε τα εξής:

Αδελφοί μου, σήμερα γιορτάζουμε την ειδικότερη κάθοδο του Αγίου Πνεύματος μέσα στην ιστορία. Η ειδικότερη αυτή παρουσία του Αγίου Πνεύματος συνδέεται με την φανέρωση της Εκκλησίας. Το Άγιο Πνεύμα βεβαίως είναι πάντα παρών στην ιστορία. Είναι αυτό το Άγιο Πνεύμα όμως που επέφερε το επάνω των υδάτων στην δημιουργία του κόσμου, είναι το Άγιο Πνεύμα που δίνει ζωή στην κτίση, είναι το Άγιο Πνεύμα που απελευθερώνει το Χριστό από τα δεσμά της ιστορίας του θανάτου και έτσι Ανασταίνεται.

Συχνά λέμε ότι αυτός ο άνθρωπος είναι πνευματικός. Θα ήθελα μόνο για λίγο να κάνω μία διευκρίνιση. Άλλη έννοια έχει η λέξη πνευματικός μέσα στην εκκλησία και άλλη έννοια έχει μέσα στην ιστορία.

Λέμε για κάποιον άνθρωπο ότι αυτός είναι πνευματικός και εννοούμε ότι είναι πνευματώδης δηλαδή μορφωμένος. Επομένως αυτός που είναι μορφωμένος μπορεί να μην έχει καμία σχέση με το Άγιο Πνεύμα.

Ιδιαίτερα στις μέρες μας η λέξη πνευματικός και πνευματικότητα είναι συγκεχυμένες. Σε αυτό βοηθάει και η σύγχυση που υπάρχει στην εποχή μας, αποτέλεσμα σε ένα βαθμό και της παγκοσμιοποίησης.

Κλείνοντας αυτές τις ελάχιστες σκέψεις καλό θα είναι να θυμόμαστε όλοι ότι ο Πνευματικός άνθρωπος για την Εκκλησία είναι εκείνος που ζει, που είναι συνδεδεμένος με το Άγιο Πνεύμα.

Μάλιστα καρπός του Αγίου Πνεύματος μεταξύ των άλλων είναι η αγάπη, η ελευθερία, η μακροθυμία.

Με την βάφτιση μας το Άγιο Πνεύμα βρίσκεται στην ίδια την ύπαρξη μας με ένα ειδικό τρόπο. Είναι εκείνο που όχι απλώς μας ενισχύει αλλά είναι εκείνο που κάνει δυνατή την ένταξη μας, μέσα στη ζωή της εκκλησίας, την ένταξη μας σε ένα πλέγμα σχέσεων που το χαρακτηρίζει η αγάπη η ελευθερία και η ταπείνωση.

Εύχομαι ολόψυχα ο καθένας μας να αντιληφθεί ότι το Άγιο Πνεύμα είναι πάντοτε κοινωνία Αγάπης και ελευθερίας, Κοινωνία ζωής.

Εύχομαι ολόψυχα να ζείτε και να αναπνέετε μέσα σ’ αυτό το πλέγμα σχέσεων που δημιουργεί η αληθινή κοινωνία με το άγιο πνεύμα.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.