Το μεγαλοπρεπές άγαλμά του Γρηγόρη Αυξεντίου έξω από τη Μονή που κοιτάζει τον Πενταδάκτυλο, μας υποβάλλει να συνειδητοποιήσουμε το χρέος όλων εμάς απέναντι στη υπέροχη γενιά των αγωνιστών του 55-59, που έδωσαν τη ζωή τους για εκπλήρωση του προαιώνιου πόθου της απελευθέρωσης από τους κατακτητές, ανέφερε ο Υπουργός Άμυνας Χαράλαμπος Πετρίδης στην επιμνημόσυνη ομιλία του Εθνικό Μνημόσυνο του Γρηγόρη Αυξεντίου, στον Καθεδρικό Ναό του Αποστόλου Βαρνάβα, στη Λευκωσία.

Όπως είπε, ο αγώνας τους δεν έχει τελειώσει. Όσο η πατρίδα μας παραμένει μοιρασμένη, όσο ο Τούρκος κατακτητής κατέχει παράνομα τη μισή μας πατρίδα, συμπλήρωσε, αυτός ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί μέχρι την τελική δικαίωση. Μέχρι, όπως είπε, να τελέσουμε το εθνικό του μνημόσυνο στη γενέτειρά του Λύση.

«Και θα κλείνουμε ευλαβικά το γόνυ, προσκυνώντας το μεγαλείο της ψυχής και της θυσίας του. Η γαλανόλευκη που κυματίζει υπερήφανα μπροστά στην είσοδο του κρησφύγετου, μας υπενθυμίζει το εθνικό μας χρέος για επιβίωση του Ελληνισμού στην πατρώα γη», είπε ο Υπουργός.

Στην ομιλία του αναφέρθηκε στη ζωή και τη δράση του Γρηγόρη Αυξεντίου και την ηρωική θυσία του, αναφέροντας ότι «η ταπεινή σπηλιά – θυσιαστήριο του Αυξεντίου άστραψε και αντανάκλασε τον πόθο για λευτεριά ενός ολόκληρου λαού, τα πιστεύω ενός ολόκληρου Έθνους χιλιάδων χρόνων ιστορίας». Σημείωσε επίσης ότι αποτέλεσε μεταξύ άλλων έμπνευση για τον μεγάλο Έλληνα ποιητή Γιάννη Ρίτσο.

«Στον ατρόμητο αγωνιστή που όταν η μοίρα το φέρε, δήλωσε βροντερά «παρών» θυσιάζοντας χωρίς κανένα δισταγμό τη ζωή του για την ελευθερία της πατρίδας. Μεταλαβιά και αντίδωρο για όλες τις επόμενες γενιές το καρβουνιασμένο σώμα του».

Αναφέρθηκε επίσης στο ήθος, τον πατριωτισμό, τις ηγετικές του ικανότητες και την οξυδέρκεια του υπαρχηγού της ΕΟΚΑ, η φήμη του οποίου εξαπλώθηκε παντού και αποτέλεσε το μεγάλο φόβητρο των Βρετανών.

Όπως είπε, ο Γρηγόρης Αυξεντίου μετακινούμενος συνεχώς για να αποφύγει τον εντοπισμό και μια ενδεχόμενη προδοσία, μετέφερε την ορμή του αγώνα και τη φλόγα της ελευθερίας στον κυπριακό λαό της υπαίθρου.

Ο Υπουργός Άμυνας ανέφερε ότι «οφείλουμε να εργαστούμε συλλογικά, με όλες μας τις δυνάμεις, για να τερματιστεί επιτέλους η παράνομη κατοχή και να επανενωθεί το νησί μας».

Συμπλήρωσε ότι αποτελεί σταθερή επιδίωξη η επίτευξη μιας βιώσιμης λύσης, που να τερματίζει την κατοχή και τον εποικισμό και να απαλλάσσει την πατρίδα μας απ’ το αναχρονιστικό σύστημα των εγγυήσεων, των επεμβατικών δικαιωμάτων και την παρουσία ξένων στρατευμάτων.

Δυστυχώς, ανέφερε, η Τουρκία αποτελεί τροχοπέδη στην επίτευξη των στόχων μας με την άτεγκτη και ανυποχώρητη στάση της, ενώ αγνοεί κάθε έννοια Διεθνούς Δικαίου και συνεχίζει τις έκνομες ενέργειές της στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και την Αμμόχωστο, ενώ την ίδια ώρα δείχνει τις πραγματικές της προθέσεις για διχοτόμηση.

«Παραμένουμε πιστοί στην προσπάθεια για αποκατάσταση της ιστορικής μας συνέχειας στη γη των πατέρων μας. Τα διδάγματα από τη θυσία των ηρώων μας ας είναι οι οδηγοί σε αυτό το δύσκολο δρόμο της απελευθέρωσης και της δικαίωσης», είπε.

Μόνο έτσι, πρόσθεσε, θα εκπληρώσουμε το χρέος μας έναντι της θυσίας του ήρωα Γρηγόρη Αυξεντίου.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.