ΝΑΥΠΛΙΟ ΝΕΑ: Με κάθε λαμπρότητα τιμήθηκε η εορτή της ανακομιδής των Ιερών λειψάνων του Αγίου Νικολάου, προστάτη των ναυτικών, στην παραλία Καραθώνα στο Ναύπλιο χτισμένο μέσα στην άγρια ομορφιά των βράχων, την Πέμπτη 19 Μαΐου 2022.

Για πρώτη φορά ο Σύνδεσμος Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας Ν. Αργολίδας και η ένωση Κρητών και Φίλων Κρήτης Ν. Αργολίδας ο “Μίνωας” τιμάνε με πανηγυρικό εσπερινό τον Άγιο Νικόλαο τον “Κρασόκτιστο” στον αύλειο χώρο του Ιερού ναού στην Καραθώνα του Ναυπλίου. Την 20ην Μαΐου 2022, η Εκκλησία μας τιμά την μετακομιδή των ιερών λειψάνων του Αγίου Νικολάου Αρχιεπισκόπου Μύρων της Λυκίας του Θαυματουργού και πανηγυρίζει ο Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου του κρασόκτιστου στην Καραθώνα Ναυπλίου. Την παραμονή της εορτής, εψάλει αρχιερατικός εσπερινός, μετά αρτοκλασίας από τον Μητροπολίτη Αργολίδας Νεκτάριο . Ακολούθησε η καθιερωμένη λιτάνευση της Εικόνας του Αγίου με φόντο το απέραντο γαλάζιο του Αργολικού κόλπου. Το μικρό ανεμοδαρμένο εκκλησάκι που έχει χτιστεί από Κρητικό κρασί, θεωρείται από τους ντόπιους φύλακας άγγελος για τα πλοία που μπαίνουν στο λιμάνι της πόλης. Πρόκειται για ένα πανέμορφο εξωκλήσι της Αργολίδας στην Καραθώνα, μόλις 7 χιλιόμετρα μακριά από το Ναύπλιο, χτισμένο κυριολεκτικά δίπλα στη θάλασσα. Η ονομασία του ως Άγιος Νικόλαος ο κρασόκτιστος προέκυψε σύμφωνα με την παράδοση, όταν ένας καπετάνιος που μετέφερε κρασί από την Κρήτη προς το Ναύπλιο, πιθανότατα την περίοδο της πρώτης ενετοκρατίας, παρακάλεσε τον Άγιο Νικόλαο, προστάτη των ναυτικών, να σώσει το πλοίο του από την τρικυμία που είχε ξεσπάσει και ως αντάλλαγμα θα του έχτιζε ένα εκκλησάκι αφιερωμένο στην μνήμη του από κρασί και χώμα.

Αφού το καράβι σώθηκε από τα βράχια και τους σφοδρούς χειμωνιάτικους ανέμους της περιοχής και έπιασε λιμάνι, ο καπετάνιος τηρώντας το τάμα του στον Άγιο, έφτιαξε το εκκλησάκι με κρασί και λάσπη .

Ο Άγιος Νικόλαος ο κρασόκτιστος γιορτάζει κάθε χρόνο στις 20 Μαΐου την ανακομιδή των ιερών λειψάνων του, αφού το χειμώνα στις 6 Δεκεμβρίου οι καιρικές συνθήκες δεν επιτρέπουν την πρόσβαση στο σημείο.

Η εικόνα του Συνδέσμου αποστράτων σωμάτων ασφαλείας μεταφέρθηκε από τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου από το Λιμάνι του Ναυπλίου με γιότ και εν συνεχεία με πομπή μαζί με την εικόνα του Αγίου Νικολάου της Ενώσεως Κρητών και Φίλων Κρήτης Ν. Αργολίδας “Μίνωας” με την συνοδεία βρακοφόρων.

Ακολούθησε υποδοχή στο γραφικό εκκλησάκι και ακολούθησε ο εσπερινός .

Στο τέλος της ακολουθίας ο εφημέριος του ιερού ναού Ευαγγελιστρίας Ναυπλίου πρωτοπρεσβύτερος π. Ελευθέριος Μίχος ευχαρίστησε τον μητροπολίτη Αργολίδας που τέλεσε τον εορταστικό εσπερινό και τους προέδρους των δύο συλλόγων , Χαρά Καραγιαννάκη της Ενώσεως Κρητών και Φίλων Κρήτης ο “Μίνωας” και
του Συνδέσμου Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας Μιχάλη Μαντά ,που λάμπρυναν με την παρουσία τους τον φετινό εορτασμό.

Ακολούθησε εορταστικό κέρασμα και παρουσίαση παραδοσιακών χορών από το τμήμα του Συλλόγου Κρητών Αργολίδας.

Ο Άγιος Νικόλαος έχει οριστεί ως προστάτης Άγιος του Συνδέσμου Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας Ν. Αργολίδας και θεωρείται ο καθ’ εξοχήν προστάτης του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, του Λιμενικού Σώματος και των απανταχού της γης ναυτιλλομένων.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.