Με ένα εορταστικό δείπνο η Παγκρητική Ένωση Αμερικής (ΠΕΑ) τίμησε τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ.κ. Θεόδωρο Β’ στο Κουίνς της Νέας Υόρκης το βράδυ της Κυριακής 9 Οκτωβρίου 2022, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Στην είσοδο της αίθουσας δεξιώσεων «Terrace on the Park», περίμεναν να υποδεχτούν τον Μακαριώτατο δεκάδες μικρά και μεγάλα Κρητικόπουλα, ντυμένα στις παραδοσιακές ενδυμασίες τους, μαζί με το συμβούλιο της ΠΕΑ και πολλούς επιφανείς Κρήτες της μητροπολιτικής περιοχής και όχι μόνον.

Συγκινημένος και δακρυσμένος ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας από την αθρόα υποδοχή, αγκάλιασε διάπλατα τα μικρά Κρητικόπουλα που τον περιτριγυρίζαν, δίδοντας τους τις Πατριαρχικές ευλογίες του και τις στοργικές κουβέντες του.

Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος, ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής π. Νεκτάριος Παπαζαφειρόπουλος, ο διάκονος Μιχαήλ, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μέμφιδος και Πατριαρχικός Επίτροπος Καΐρου κ. Νικόδημος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γουινέας κ. Γεώργιος ο υποδιάκονος Moses Kariuki Maina, η αδελφή του Πατριάρχη κ.κ. Θεόδωρου Β’, Αργυρώ Μαχλά και ο ανιψιός του Μιχάλης, καθώς επίσης και ο επιχειρηματίας από τη Νότια Αφρική, Γιάννης Μπαλατάκης.

Τον συντονισμό της εκδήλωσης ανέλαβε ο Γενικός Επιθεωρητής της Παγκρητικής Ένωσης Νίκος Καστρινάκης, ενώ τον παρουσίασε ο νυν πρόεδρος της ΠΕΑ Ιάκωβος Μπούτζουκας, ο οποίος ανήκει στην Τρίτη γενιά των Ελληνοαμερικανών και ο οποίος του επένειμε και το τιμητικό βραβείο.

Εθιμοτυπικές προσφωνήσεις προσέφεραν ο πρόεδρος της ΠΕΑ, ο βουλευτής Gus Bilirakis, και άλλοι παρευρεθέντες, ο δε Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος έπλεξε εγκώμιο όχι μόνο του Κρητικού ιεράρχη, αλλά και της Κρήτης ολόκληρης

Στην αντιφώνηση του ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ.κ. Θεόδωρος άγγιξε τις καρδιές των συνδαιτυμόνων, διότι αναφέρθηκε στα 18 χρόνια που βρίσκεται στο πηδάλιο του εν λόγω Πατριαρχείου και άλλα δέκα επί πλέον χρόνια σε ιεραποστολή στην Αφρική, την πλουσιότερη, όπως την χαρακτήρισε και ταυτόχρονα την φτωχότερη και αδικημένη ήπειρο του πλανήτη.

Παραλαμβάνοντας το βραβείο ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος επεσήμανε: «Το αφιερώνω στην Ελλάδα, την Κύπρο και την Αίγυπτο, ευχόμενος η θάλασσα της Μεσογείου να μην είναι νεκροταφείο ψυχών, αλλά χώρος που συναντιούνται και συμφιλιώνονται άνθρωποι».

Μετά την απονομή του βραβείου και την ανταλλαγή εκατέρωθεν αναμνηστικών δώρων την πίστα κατέλαβαν τα δύο χορευτικά του Συλλόγου Κρητών Νέας Υόρκης «Μίνως» τα οποία με την συνοδεία της ορχήστρας με παραδοσιακά όργανα ερμήνευσαν παραδοσιακούς χορούς, καθώς επίσης και η χορωδία η οποία εξέπληξε τους συνδαιτυμόνες με τα Ριζίτικα.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.