Ι.Μ. ΜΑΡΩΝΕΙΑΣ: Την Παραασκευή 6 Μαίου 2022 και ώρα 19:00 κυρήχθηκε η επίσημη έναρξη του συνεδρίου επί τη συμπληρώσει 102 ετών από την απελευθέρωση της Κομοτηνής, στο Αμφιθέατρο του Ιδρύματος «Παπανικολάου», το οποίο συνδιοργανώνουν η Ιερά Μητρόπολή μας, ο Δήμος Κομοτηνής, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ροδόπης και το Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας του Δ. Π. Θ..

Την έναρξη του Συνεδρίου χαιρέτισε ο Σεπτός μας Ποιμενάρχης.

Ακολουθεί ο χαιρετισμός του Σεβασμιωτάτου:

Αισθάνομαι την ανάγκη να εκφράσω την χαρά μου για την συμμετοχή της Ιεράς Μητροπόλεως Μαρωνείας και Κομοτηνής στην πραγματοποίηση του επιστημονικού αυτού συνεδρίου που διοργανώνεται από τον Δήμο Κομοτηνής.

Είμαι βαθειά πεπεισμένος ότι τα αποτελέσματα, τα συμπεράσματα του συνεδρίου αυτού θα είναι ευεργετικά για την ιστορία, για το παρόν και το μέλλον αυτού του τόπου.

Πιστεύω ότι το συνέδριο αυτό είναι σημαντικό και για έναν ακόμη λόγο. Πρόκειται για μια επιστημονική συνάντηση που προήλθε μέσα από την συνεργασία. Η Ιερά Μητρόπολις Μαρωνείας και Κομοτηνής πιστεύει στις συνεργασίες και είναι πάντοτε πρόθυμη να συνεργαστεί με τους τοπικούς φορείς και να στηρίξει σε κάθε επίπεδο δραστηριότητες που συμβάλλουν στην βελτίωση της κοινωνικής και της πνευματικής ζωής του τόπου μας, της Κομοτηνής, της Ροδόπης και της Θράκης.

Οφείλω όμως να επισημάνω ότι, όταν αναφέρομαι στην πνευματική ζωή, εννοώ πρωτίστως βέβαια «την κατά Χριστόν ζωή», την πνευματική μας τελείωση με τη συμμετοχή μας στην μυστηριακή ζωή της Εκκλησίας μας. Όμως ταυτόχρονα με τον όρο «πνευματική ζωή» η Ορθόδοξη Εκκλησία και ειδικότερα η Μητρόπολις Μαρωνείας εννοεί και την πολιτιστική ζωή, στηρίζει και την πολιτιστική ζωή, στηρίζει την επιστημονική έρευνα και το αποδεικνύει αυτό τόσο με την διοργάνωση επιστημονικών συνεδρίων και εκθέσεων, αλλά και συναφών εκδόσεων ιστορικού και γενικότερα πνευματικού και πολιτιστικού περιεχομένου.

Το επιστημονικό αυτό συνέδριο, οι εργασίες του οποίου αρχίζουν απόψε, είμαι πεπεισμένος ότι θα αποφέρει θετικά μηνύματα και πλούσιους πνευματικούς καρπούς στους κατοίκους της περιοχής μας. Για τον λόγο αυτό η Ιερά Μητρόπολις προσεκάλεσε όλους τους κατοίκους να παρακολουθήσουν τις εργασίες του συνεδρίου, γιατί, όπως αντιλαμβάνομαι από τους εισηγητές που συμεμτέχουν και από τους τίτλους των ανακοινώσεών τους, θα καταδειχτεί για μια ακόμη φορά ο πνευματικός και πολιτιστικός πλούτος της Κομοτηνής, η ιστορία της και τα μνημεία της.

Πιστεύω ότι οι ανακοινώσεις των επιστημόνων θα λειτουργήσουν ως έναυσμα, ως μια καλή αφορμή για να ξαναδιαβάσουμε την ιστορία μας και κυρίως να την διδάξουμε στα παιδιά μας. Γιατί πιστεύω ότι η ιστορία διδάσκει και πρέπει να διδάσκει, είναι διδακτική για όλους μας, αλλά κυρίως για τους νέους μας, για να γνωρίζουν ότι η ιστορία μας είναι μεν μακρά και με σημαντική συμβολή στον παγκόσμιο πολιτισμό, η ιστορία μας όμως δεν είναι μόνο πάθη και έριδες, αλλά γνωρίζει πολύ καλά την ομόνοια και με αυτήν την αρετή οι πατέρες προέκοψαν και μπόρεσαν να μεγαλουργήσουν.

Εύχομαι εκ βάθους καρδίας καλή επιτυχία στις εργασίες του τριήμερου αυτού επιστημονικού συνεδρίου.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.