Ο μέγας Ναός της Αγίας του Θεού Σοφίας (κοινώς Αγιασοφιά για τους Ρωμιούς) για σχεδόν 1.000 χρόνια υπήρξε η μεγαλύτερη χριστιανική εκκλησία στον κόσμο, σύμβολο του Βυζαντινού Ελληνισμού.

Η Αγία Σοφία χτίστηκε στη σημερινή της μορφή μεταξύ 532 και 537 υπό την προσωπική επίβλεψη του αυτοκράτορα Ιουστινιανού. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα επιζώντα παραδείγματα βυζαντινής αρχιτεκτονικής, πλούσια σε ψηφιδωτά, στήλες και μαρμάρινα καλύμματα. Για την κατασκευή της, χρησιμοποιήθηκαν υλικά από τους κλασικούς ναούς της Ελλάδας, της Μικράς Ασίας και της Συρίας. Μετά την ολοκλήρωσή της, λέγεται ότι ο Ιουστινιανός αναφώνησε, «Νενίκηκά σε Σολομών».

Οι αρχιτέκτονες της εκκλησίας ήταν ο Ισίδωρος ο Μιλήσιος και ο Ανθέμιος ο Τραλλεύς, καθηγητές γεωμετρίας στο Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης (ιδρύθηκε από τον Θεοδόσιο Β’ το 432, περίπου εξακόσια χρόνια πριν από την Μπολόνια). Το έργο τους ήταν ένας τεχνικός θρίαμβος για την εποχή, αν και η δομή υπέστη, αρκετές φορές, σοβαρές ζημιές από σεισμούς. Ο εξαιρετικός τρούλος της Σάντα Σοφία περιβάλλεται από μια σειρά παραθύρων, δημιουργώντας την εντύπωση ότι αιωρείται θαυματουργά στον αέρα.

Η βασιλική του Ιουστινιανού ήταν το αποκορύφωμα της αρχιτεκτονικής τέχνης της ύστερης αρχαιότητας και το πρώτο αριστούργημα της βυζαντινής αρχιτεκτονικής. Η επιρροή του μνημείου αυτού, τόσο αρχιτεκτονικά όσο και τελετουργικά, υπήρξε διαρκής στον Ανατολικό Ορθόδοξο, Ρωμαιοκαθολικό και Μουσουλμανικό κόσμο.

Ποια είναι η γνώμη σας για την απόφαση του Ερντογάν να μετατρέψει (για δεύτερη φορά) την Αγιά Σοφιά σε τζαμί;

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.