Κάθε χρόνο στις 2 Ιουλίου, η εκκλησία μας έχει μια γιορτή πολύ παλαιά, βυζαντινή. Τιμάται και εορτάζεται με μεγαλοπρέπεια η Κατάθεση της Τιμίας Εσθήτος (του φορέματος δηλαδή) της Παναγίας μας στις Βλαχέρνες της Ερασμίας Πόλης των Πόλεων, της Κωνσταντινούπολης.

Στην Κεφαλονιά, ναοί των Βλαχερνών βρίσκονταν πολλοί: στην αρχαία και μετέπειτα βυζαντινή Πάλη Ληξουρίου, στο νησάκι Δίας, στο Ρίφι Παλικής, στα Αννινάτα Πρόννων και σε κάποια μικρά εκκλησάκια Η παλιά εικόνα από το ναό των Βλαχερνών της Πάλης βρίσκεται σήμερα στο μοναστήρι του Κορωνάτου, όπου τελείται αγρυπνία με την παρουσία πιστών.

Η μοναδική εικόνα, όμως, που όντως απεικονίζει το θέμα της εορτής, δηλαδή τη φανέρωση της Εσθήτας και την τοποθέτησή της στο ναό της Παναγίας των Βλαχερνών, είναι στην ομώνυμη εκκλησία στα Αννινάτα Πρόννων. Η εικόνα είναι τοποθετημένη στο εικονοστάσι του ναού, ενώ για προσκύνημα βγάζουν μια εικόνα της Παναγίας.

Παρά τα περιοριστικά μέτρα λόγω της πανδημίας, τα Αννινάτα δεν θα μπορούσαν να μη γιορτάσουν και σήμερα. Έτσι, η Παναγία η Βλαχέραινα, όπως την αποκαλούν οι Κεφαλλονίτες, πανηγύρισε και φέτος, με τον χθεσινοβραδινό Εσπερινό και την πρωινή Θεία Λειτουργία σήμερα.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.