Πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου η έβδομη διαδικτυακή συνάντηση του Σεμιναρίου Επιμόρφωσης Κατηχητών-τριών, που συνδιοργανώνει το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών σε συνεργασία με το Ίδρυμα Νεότητος και Οικογένειας Ι.Α.Α. Ο Αρχιμ. π. Ιωαννίκιος Γιαννόπουλος, (Ιεροκήρυκας – Διευθυντής του Γραφείου Νεότητας Ι. Μητροπόλεως Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως) ανέπτυξε το επίκαιρο θέμα: «Η Κατήχηση σε ένα περιβάλλον που αλλάζει».

Ο π. Ιωαννίκιος παρουσίασε, σε εννέα διαφορετικές θεματικές ενότητες, τη θέση της Κατήχησης σε ένα μεταβαλλόμενο περιβάλλον. Ξεκινώντας από την ευρύτερη έννοια της Κατηχήσεως, προχώρησε στη χρονική και τοπική οριοθέτηση της νέας πραγματικότητας, εν μέσω της πανδημίας από τον Covid19, αλλά και μίας εποχής που χαρακτηρίζεται από τη Μετανεωτερικότητα και την Ψηφιακή Τεχνολογία.

Το ερώτημα που ανέκυψε ήταν πώς αυτές οι συνθήκες έχουν επιδράσει στη διαμόρφωση της Κατήχησης. Έτσι έχουμε πλέον διαδικτυακές κατηχητικές συναντήσεις, μέσα στις οποίες ο
Κατηχητής καλείται να εντάξει ένα πλούσιο εποπτικό και ακουστικό υλικό, που δεν θα κουράζει τον Κατηχούμενο.

Αυτό το υλικό χρειάζεται να οργανωθεί σωστά, ώστε να παρέχει τη σωστή διδασκαλία, την Ορθόδοξη θεολογία μας, για να κατηχεί και όχι μόνο να πληροφορεί. Να συντελεί στο βίωμα της Ορθόδοξης πίστης και παράλληλα να προωθεί τον διάλογο και την επικοινωνία με τους Κατηχούμενους. Εξ’ άλλου δεν αλλάζει η πίστη, αλλά μεταβάλλεται ο τρόπος εκπομπής της πίστεως. Ολοκληρώνοντας την εισήγησή του ο ομιλητής επισήμανε πως η Εκκλησία προσπαθεί να αξιοποιήσει τις νέες καταστάσεις.

Η Εκκλησία εν γένει καλείται σήμερα να παρέμβει και να προκαλέσει μία οργανική διάδραση ανάμεσα σε αυτήν και τον ψηφιακό πολιτισμό, έχοντας ως στόχο το άνοιγμα αυτού του πολιτισμού στην αλήθεια του Ευαγγελίου, και στην αυθεντικότητα και δημιουργικότητα της Παράδοσής της. Η «Διαδικτυακή Ποιμαντική» είναι πλέον μία πραγματικότητα σήμερα, και οι κατά τόπους Ορθόδοξες Εκκλησίες έχουν μια ποικιλόμορφη παρουσία και μαρτυρία στον κόσμο του διαδικτύου.

Στη συνέχεια δόθηκε η δυνατότητα να τοποθετηθούν οι Κατηχητές σε όλα αυτά που ακούστηκαν, αλλά και να εκφράσουν τις απορίες τους αναφορικά με τον τρόπο που θα διεξάγεται ένα ενδιαφέρον διαδικτυακό κατηχητικό μάθημα. Αυτό που τόνισε στην απάντησή του ο π. Ιωαννίκιος είναι πως είναι πολύ σημαντική η αυτενέργεια των παιδιών ακόμη και μέσα από τα παιχνίδια, που θα έχει ετοιμάσει σε Power Point ο Κατηχητής, ή μέσα από σχετικά βιντεάκια που θα προβάλουν τη ζωή των Αγίων μας, ώστε το μάθημα να μην είναι ένας μονόλογος που θα κουράζει, αλλά ένα ερέθισμα που θα εμπνέει και θα ψυχαγωγεί τα παιδιά, μέσα από τη διαδραστικότητα.

Πρότεινε τρόπους επικοινωνίας και συμμετοχής στη λειτουργική ζωή των παιδιών, ακόμη και στις σημερινές δυσχερείς συνθήκες. Το να τελείται η Θεία Λειτουργία στις ενορίες και να μην διακοπεί ποτέ αυτή η λειτουργική παράδοση, αυτό είναι το μείζον και δεν πρέπει να το χάσουμε.
Επί του θέματος ο Διευθυντής του Ιδρύματος Νεότητος και Οικογένειας Ι. Α. Α., Αρχιμανδρίτης π. Συμεών Βενετσιάνος, έθεσε τον προβληματισμό αναφορικά με τις εξελίξεις μετά την «Covid εποχή». Παρότρυνε να στηριχθούμε στο μέλλον κοιτώντας το παρελθόν. Η Εκκλησία ήταν μπροστά για την εποχή της. Εξάλλου, οι Απόστολοι χρησιμοποίησαν όλα τα μέσα της εποχής τους για την ιεραποστολή. Δεν χρησιμοποιήθηκε η Εκκλησία από τα μέσα, αλλά η Εκκλησία χρησιμοποίησε τα μέσα.

Επίσης, τόνισε πως η εποχή μετά την Πανδημία, θα είναι μία περίοδος αποστολική, μία εποχή επανευαγγελισμού. Επεσήμανε ακόμη πως οφείλουμε να είμαστε όλοι καλά οργανωμένοι και ενημερωμένοι, για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις νέες προκλήσεις και να δώσoυμε ομολογία πίστεως! Ζει Κύριος ο Θεός! Ο άνθρωπος ως εικόνα Θεού θα στρέφεται πάντα προς τον Θεό, αρκεί να συντονίσουμε την πυξίδα μας προς τον Θεό!

Από τη μεριά τους, οι συμμετέχοντες στο σεμινάριο, ιερείς Νεότητος και Κατηχητές, έλαβαν τον λόγο και κατέθεσαν τις δικές τους εμπειρίες σχετικά με τις νέες δράσεις των ενοριακών κατηχητικών συντροφιών.

Το επόμενο διαδικτυακό ραντεβού ανανεώθηκε συν Θεώ για τη Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου, με ομιλητή τον Πρωτοπρ. π. Γεώργιο Χριστοδούλου, Υπεύθυνο Ιερέα Νεότητας του Ι. Ναού
Αγίας Σοφίας Ν. Ψυχικού – Συγγραφέα, με θέμα τα «Εκπαιδευτικά προγράμματα μέσα στην ενορία».

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.