Στις 21 Ιανουαρίου εκάστου έτους τιμάται η μνήμη του Αγίου Ευγενίου του Τραπεζουντίου πολιούχου και προστάτου του Ποντιακού Ελληνισμού. Υπήρξε πολιούχος και προστάτης της Τραπεζούντας και με την προσφυγιά η μνήμη του μεταφέρθηκε και στην Καλαμαριά, όπου ξεκίνησαν την νέα τους ζωή οι ξεριζωμένοι Έλληνες. Και οι σύγχρονοι Καλαμαριώτες, κλήρος, άρχοντες, ένοπλες δυνάμεις και λαός συνεχίζουν να τιμούν τη μνήμη του Αγίου Ευγενίου.

Με προεξάρχοντα τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνο, η Καλαμαριά γιόρτασε και φέτος και τίμησε τον μεγαλομάρτυρα, του οποίου η θυσία αντηχεί ακόμη στους αιώνες αναζωπυρώνοντας τις μνήμες και συγκινώντας κάθε ποντιακή ψυχή.

Οι λατρευτικές εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν στην επιμνημόσυνη δέηση που τελέστηκε ενώπιον του αδριάντα του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Χρυσάνθου, του εκ Τραπεζούντος με κατάθεση στεφάνων.

Η γιορτή έκλεισε με την ευχή ο άγιος να μη παραμένει άστεγος αλλά να βρεθεί οικόπεδο έτσι ώστε να οικοδομηθεί, επιτέλους, ο ιερός ναός που αρμόζει στον πολιούχο της πόλης.

Με αφορμή την εορτή του Πολιούχου της Καλαμαριάς Αγίου Ευγενίου, ο δήμαρχος της πόλης Γιάννης Δαρδαμανέλης δήλωσε: «Σήμερα είναι μία ξεχωριστή μέρα για την πόλη μας, την προσφυγομάνα Καλαμαριά. Σήμερα γιορτάζει ο πολιούχος Άγιος Ευγένιος ο Τραπεζούντιος, που συντρόφευσε και προστάτευσε τους Έλληνες πρόσφυγες της Ανατολής στο μεγάλο τους ταξίδι για την νέα πατρίδα, μετά τον ξεριζωμό τους, μετά τη γενοκτονία. Φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή και η συγκίνηση μας είναι ακόμη μεγαλύτερη. Χρόνια πολλά στην Καλαμαριά μας».

Παρόντες στον εορτασμό, όπου τηρήθηκαν όλα τα μέτρα προστασία κατά του covid 19, ήταν η Γενική Γραμματέας του Δήμου, Ελένη Φύκα, οι βουλευτές Α’ Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Κούβελας και Στράτος Σιμόπουλος, ο πολιτευτής Διαμαντής Γκολιδάκης, εκπρόσωποι των στρατιωτικών αρχών και Ποντιακών Συλλόγων της Καλαμαριάς.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.