Η ιστορία της λαγάνας ξεκινά ήδη από τον 5ο αιώνα, όποτε βρίσκουμε τις πρώτες αναφορές στις Εκκλησιάζουσες του Αριστοφάνη. Το λάγανον, όπως ονομαζόταν, ήταν ένα είδος ψωμιού από αλεύρι και νερό που συνόδευε τα γεύματα των αρχαίων Ελλήνων.

Επειδή όμως η ζύμη αυτή δεν χρειαζόταν ζύμωμα πήρε την ονομασία του από το ρήμα λαγαίω που σημαίνει αφήνω, χαλαρώνω. Μια άλλη εκδοχή για τη λαγάνα μας γυρνά πίσω στην Παλαιά Διαθήκη τότε που οι Ιουδαίοι περιπλανιούνταν μέρες στην έρημο μετά την έξοδο τους από την Αίγυπτο. Εκεί όπου ο Θεός τους έστειλε το «μάννα εξ ουρανού» που δεν ήταν άλλο από άζυμο ψωμί, χορταστικό για να τους κρατήσει ζωντανούς. Από τότε, έχει καθιερωθεί όλες τις μέρες του Πάσχα οι Ισραηλίτες να καταναλώνουν το ψωμάκι αυτό, για να τιμήσουν τους προγονούς τους που ξέφυγαν από τη σκλαβιά. Κατά αυτόν τον τρόπο, αυτό το είδος ψωμιού συνδέθηκε με τη θρησκευτική μας παράδοση καθώς είναι ο πρώτος άρτος που ευλόγησε ο Θεός. Συμβόλιζε την θεϊκή μέριμνα και την αγάπη του Θεού προς τους ανθρώπους.

Η λαγάνα την Καθαρά Δευτέρα

Οι πρώτες λαγάνες λοιπόν ήταν άζυμες, δηλαδή χωρίς προζύμι αλλά και δίχως λάδι. Ήταν ένα ψωμί οικονομικό και γρήγορο να το φτιάξει κανείς, καθώς δεν απαιτούσε χρόνο για το φούσκωμα τους αφού έλειπε η μαγιά. Παραδοσιακά, ζυμώνονταν και φουρνίζονταν την ίδια μέρα, μάλιστα για να γίνουν απολύτως νηστίσιμες χρησιμοποιούσαν το ταχίνι…

Τώρα πια στις σύγχρονες συνταγές, περιλαμβάνονται το λάδι και το προζύμι, έτσι ώστε να γίνουν πιο αφράτες και μαλακές. Κάθε χρόνο την Καθαρά Δευτέρα, οι φούρνοι πλημμυρίζουν από τα αρώματα των ψημένων λαγάνων. Τα αρτοποιεία παραμένουν κατά κανόνα ανοιχτά εκείνη την ημέρα ώστε να την προμηθευτούν όλοι αφού δε πρέπει να λείπει από κανένα τραπέζι ώστε να συνοδέψει γευστικά όλα τα σαρακοστιανά εδέσματα.

Υλικά – λαγάνα

700 γραμμ. αλεύρι σκληρό
500 ml νερό
18 γραμμ. ξηρή μαγιά η 50 γρ νωπή
40 γραμμ. ζάχαρη
15 γραμμ. αλάτι
50 γραμμ. αλεύρι γ.ο.χ για τον πάγκο
200 γραμμ. σουσάμι αποφλοιωμένο
1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
80 ml ζεστό νερό

Εκτέλεση

Ξεκινώντας βάζουμε στον κάδο του μίξερ την μαγιά, την ζάχαρη, 3 κ.τ.σ από το συνολικό αλεύρι(από τα 700 γραμμ.), το χλιαρό νερό (μέχρι 40 βαθμούς) και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός(αυγοδάρτη). Σκεπάζουμε με μεμβράνη και μια πετσέτα και αφήνουμε 20 λεπτά ώστε να ενεργοποιηθεί η μαγιά. Το μείγμα μας θα βγάλει κάτι φουσκαλίτσες και θα φουσκώσει λίγο.

Αφαιρούμε την πετσέτα και τη μεμβράνη και προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι και το αλάτι. Βάζουμε τον κάδο στο μίξερ και χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα για 6 λεπτά. Η λαγάνα θέλει αρκετό χτύπημα αν το κάνουμε χωρίς μίξερ θα χρειαστεί να την χτυπήσουμε με το χέρι για 10 λεπτά. Έπειτα το ζυμάρι μας θα είναι κολλώδες, μην προσθέσετε έξτρα αλεύρι. Με μια σπάτουλα σιλικόνης κατεβάζουμε από τα τοιχώματα το ζυμάρι και μαζεύουμε όλο το ζυμάρι στο κέντρο του κάδου.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.