Στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό των Αγίων Πρωτοκορυφαίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου του Μεσοποτάμου, στην ευρύτερη περιοχή των Αγίων Σαράντα, λειτούργησε σήμερα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αργυροκάστρου κ. Δημήτριος.

Συλειτουργούντων ιερέων της Μητροπόλεως μάλιστα, και συμπροσευχομένων δεκάδων πιστών, τέλεσε και την εις Διάκονον χειροτονία του υποδιακόνου Γρηγορίου Παππασάβα. Σε ατμόσφαιρα πνευματικής κατάνυξης ήταν ιδιαίτερη και η συγκινήσω τόσο των λόγων που ο νέος Διάκονος απεύθυνε προς τον Επίσκοπο του και το εκκλησίασμα αλλά και του Μητροπολίτη επίσης προς τον χειροτονούμενο και τους πιστούς.

Επανέλαβε ο Σεβασμιώτατος κ. Δημήτριος την έκκληση του που αποτελεί και διαχρονική παρότρυνση του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου προς τους πιστούς, ειδικά στα μέρη της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας, ούτως ώστε να προσέλθουν στην ιεροσύνη ως την πολυτιμότερη υπηρεσία προς την Εκκλησία, την κοινωνία, την ιδιαίτερη τους πατρίδα και την υπόθεση της διαιώνισης της ιστορικής της παρουσίας.

Τούτο το τελευταίο μάλιστα έχει σπουδαία αξία ανήμερα της εορτής των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου δεδομένου ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία στα μέρη της Ηπείρου και της σημερινής Αλβανίας είναι αποστολική και άγει τις απαρχές της απ’ τον ίδιο τον Απόστολο Παύλο.

Εξ άλλου τονώνοντας τα αισθήματα της τοπικής κοινότητας Ορθοδόξων και της ευρύτερης κοινωνίας των Ελλήνων της περιοχής ο Μητροπολίτης κ. Δημήτριος έκανε ιδιαίτερη μνεία των ιστορικών γεγονότων απ’ την παρουσία στην περιοχή της Ηπείρου και Ιλλυρικού της πληθωρικής αυτής προσωπικότητας του Αποστόλου των Εθνών που οδήγησε και τους προγόνους μας στην αληθινή πίστη.

Κληρονόμοι αυτής της βαριάς διαθήκης εξ άλλου αποκάλεσε τους Χριστιανούς της περιοχής, με τόσο βαθιά ρίζα στην διαδρομή της περιοχής και όχι παροδικό φαινόμενο ή μεταφερμένους Έλληνες – όπως ανιστόρητοι «επιστήμονες» διαδίδουν προπαγανδιστικά…

Ο νέος Διάκονος, επί το πλείστον πολύτεκνος πατέρας εφτά παιδιών, και ενώ εργάστηκε σκληρά τα προηγούμενα χρόνια στην Αθήνα, είναι ένα παράδειγμα συνεπούς ως προς την «υποχρέωση» αυτή έναντι της Εκκλησίας των πατέρων και της ιδιαίτερης Βορειοηπειρωτικής πατρίδας. Κατάγεται από τους Δρυμάδες της Χιμάρας και αισθανόμενος έντονα την κλήση στην ιεροσύνη ξεπέρασε δισταγμούς ηλικίας, οικογενειακών υποχρεώσεων κ.α. γύρισε στην ιδιαίτερη πατρίδα.

Ακολουθώντας δε τις συμβουλές και με την φροντίδα του Μητροπολίτη συμπλήρωσε την σχετική εκπαίδευση (διετές ιερατικό Πρόγραμμα) στην Ορθόδοξη Ακαδημία «Ανάσταση» της Ορθοδόξου Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Αλβανίας στην Νέα Ιερά Μονή του Αγίου Βλασίου στο Δυρράχιο και εντάχθηκε πλέον στις γραμμές του ιερού της κλήρου.

Το μήνυμα της ελπίδας που με συγκεκριμένο τρόπο όπως ειδικά η Πανήγυρη των Αποστόλων σήμερα στο Μεσοπόταμο και η χειροτονία ακόμη ενός διακόνου βιώθηκε κατάλληλα από τους πιστούς που μετείχαν και τούτο το εξέφρασαν ξεκάθαρα καθώς στην παρότρυνση του Μητροπολίτη να ευχηθούν κάτι στον νέο Διάκονο τα λόγια που ακούστηκαν ήταν γεμάτα πνευματικό απόθεμα.

Να σημειωθεί ότι ο Ναός των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, στην περιοχή αναφοράς του Βουθρωτού όπου εάν όχι επισκέφθηκε ο Απόστολος Παύλος κατά τη διαμονή του στη Νικόπολη, σίγουρα είχε ακούσει και επικοινωνήσει με κάποιο τρόπο, κτίστηκε απ’ τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο το 2004.

Εγκαινιάστηκε δε το 2012. Παρακείμενα στεγάζεται σε ιδιόκτητες κτιριακές εγκαταστάσεις και λειτουργεί με πολύ μεγάλη επιτυχία το Κολλέγιο «Πνοή Αγάπης» του ομωνύμου Ιδρύματος Παιδείας του Αρχιεπισκόπου (Επαγγελματικό και Γενικό Λύκειο) που κατά το τρέχον σχολικό έτος είχε 300 μαθητές απ’ την ευρύτερη περιοχή.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.