Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 8 Οκτωβρίου στην κατάμεστη αίθουσα διαλέξεων του «Κέντρου Πολιτιστικής & Κοινωνικής Μέριμνας» της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας η ημερίδα με θέμα «Αφαλάτωση με Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας σε νησιά. Προοπτικές και χρηματοδοτικές ευκαιρίες για την Κρήτη», που διοργάνωσε ο Τ.Ο.Ε.Β. Ιεράπετρας σε συνεργασία με το Πολυτεχνείο Κρήτης.

Οι εργασίες της ημερίδας ξεκίνησαν με τον χαιρετισμό του Σεβασμιωτάτου Mητροπολίτου Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κυρίλλου, παρουσία του Γεν. Γραμματέως του Υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών κ. Γεωργίου Δέδε.

Στον χαιρετισμό του ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Κύριλλος επεσήμανε τά εξής «Με ιδιαίτερη χαρά και τιμή σας καλωσορίζουμε στους χώρους του «Κέντρου Πολιτιστικής και Κοινωνικής Μέριμνας» της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας, στην συνεδριακή αίθουσα του Αγροτικού Κέντρου Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας BIC Κρήτης, που φιλοξενεί την άκρως ενδιαφέρουσα και επίκαιρη ημερίδα για την «Αφαλάτωση με Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, τις προοπτικές και τις ευκαιρίες χρηματοδότησης για την Κρήτη», που διοργανώνει ο Τ.Ο.Ε.Β. Ιεράπετρας σε συνεργασία με το Πολυτεχνείο Κρήτης.

Αναμφισβήτητα οι διαφαινόμενες επιπτώσεις της λειψυδρίας, της κλιματικής αλλαγής και της υπεκατανάλωσης των υδάτινων πόρων, επηρεάζουν άμεσα ολόκληρο τον πλανήτη, τη χώρα μας, ιδιαιτέρως την Κρήτη μας, και επομένως θα επηρεάσουν άμεσα την πορεία της θερμοκηπιακής Ιεράπετρας.

Ως εκ τούτου, είμαστε υποχρεωμένοι να στραφούμε έγκαιρα στην αναζήτηση μακροπρόθεσμων και βιώσιμων λύσεων στη διαχείριση των υδάτινων πόρων που διατίθενται στον πρωτογενή τομέα παραγωγής, που, ως γνωστόν, μαζί με τον τουρισμό αποτελούν τη βαριά βιομηχανία του τόπου μας.

Η χρήση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην αφαλάτωση αποτελεί αξιόπιστη και βιώσιμη λύση στην παροχή καθαρού νερού, δεδομένου ότι υπάρχουν αυξημένες ανάγκες στην άρδευση αλλά και αποθέματα ενέργειας σε ανανεώσιμες πηγές που διαθέτει η περιοχή μας, όπως είναι ο ήλιος κι ο άνεμος.

Και η ουσιαστική αρχή γίνεται νομίζω σήμερα, όπου με πρωτοβουλία του Τ.Ο.Ε.Β. Ιεράπετρας αρχίζουμε να συζητάμε, και να συνδιαλεγόμαστε σοβαρά και υπεύθυνα, οι Φορείς του τόπου μας, οι υπεύθυνοι της Πολιτείας και η Πανεπιστημιακή Κοινότητα.

Αναμφίβολα, στις έξι ενότητες της ημερίδας οι έγκριτοι ακαδημαϊκοί, οι υπηρεσιακοί παράγοντες και οι εκπρόσωποι των φορέων που ασχολούνται με τη διαχείριση των υδάτων θα καταθέσουν τις εξειδικευμένες γνώσεις και την πολύτιμη εμπειρία τους για την αντιμετώπιση των συνεπειών της λειψυδρίας σε μια από τις πλέον παραγωγικές περιοχές της πατρίδας μας.

Και όλοι μας θα προβληματιστούμε για το μέλλον του τόπου μας και για τη διαχείριση του πιο πολύτιμου φυσικού αγαθού που μας χάρισε ο Θεός, το νερό, αλλά και για την εντολή που έδωσε ο Δημιουργός στον άνθρωπο όταν τον κατέστησε Βασιλιά της κτίσεως και όλων των δημιουργημάτων, να εργάζεται και να φυλάσσει, δηλαδή να διατηρεί τη φύση και όλα τα αγαθά, επομένως και το νερό.
ιεραπυτνης


ιεραπυτνης

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.