Στον Ιερό Ναό της Αγίας Τατιανής του Κρατικού Πανεπιστημίου της Μόσχας (ΜΓΥ) ευλογήθηκε στις 19 Δεκέμβρη (εορτή του Αγίου Νικολάου με το παλαιό ημερολόγιο) η εικόνα του Αγίου Νικολάου του θαυματουργού, που έχει ακόμα πάνω της τη σφαίρα από την αντι-μπολσεβικική εξέγερση των στρατιωτών κατά την Επανάσταση του 1917.

Η σφαίρα αυτή είναι μία από τις 40 που δέχθηκε η εικόνα του Αγίου Νικολάου, που υπήρχε στις πύλες του Πύργου του Αγίου Νικολάου στο Κρεμλίνο ή την 1η ή στις 2 Νοεμβρίου του 1917. Η πεπλατυσμένη σφαίρα βρέθηκε και αφαιρέθηκε από τους συντηρητές, που άρχισαν την αποκατάσταση της αγιογραφίας τη δεκαετία του 2010.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών, οι ειδικοί απέσυραν το επάνω «φύλλο» ή στρώμα γύψου της εικόνας από τον 18ο αιώνα, αφήνοντας εκείνο του 17ου αιώνα. Θεωρείται θαύμα το ότι η εικόνα δεν καταστράφηκε από το 1917 και στην δεκαετία του 1920.

Όταν η σφαίρα κατέληξε με τον π. Ίγκορ Πάλκιν, προέκυψε η ιδέα της αγιογράφησης μιας ιδιαίτερης εικόνας, η οποία τελικά υλοποιήθηκε στο εργαστήριο Tsargrad υπό τη διεύθυνση του Ντμίτρι Τροφίμοφ.

Ένα από τα χαρακτηριστικά της νέας εικόνας είναι ότι σε 8 σημεία, όπου, κρίνοντας από παλιές φωτογραφίες, υπήρχαν τρύπες από σφαίρες, τοποθετήθηκαν αστέρια ορείχαλκου με τρύπες.

Πηγή: foma.ru

Επιμέλεια-Μετάφραση: Ευγενία Δίτσα ope.gr

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.