Η εορτή των Αγίων Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού εορτάσθηκε την Κυριακή 1 Νοεμβρίου. Το εσπέρας της εορτής, Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2020, τελέστηκε πανηγυρικός Εσπερινός στον Ιερό Ναό Αγίων Αναργύρων Δαύλειας. Ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμα αναφέρθηκε στα μηνύματα της αγάπης και της προσφοράς, που μας διδάσκουν οι Άγιοι Ανάργυροι. Και τόνισε ότι δεν θα πρέπει να κλεινόμαστε στους εαυτούς μας, αλλά ο ένας να είναι δίπλα στον άλλο προσφέροντας αγάπη και βοήθεια στις δύσκολες στιγμές της ζωής μας, όπως οι τιμώμενοι Άγιοι Ανάργυροι.

Την Κυριακή 1 Νοεμβρίου ο Σεβασμιώτατος τέλεσε τη Θεία Λειτουργία στην Ιερά Μονή Αγίων Νηπίων Πάνακτος. Ο Σεβασμιώτατος ανέλυσε το αποστολικό ανάγνωσμα, που αναφέρεται στην αγάπη: «Ἡ ἀγάπη μακροθυμεῖ, χρηστεύεται, ἡ ἀγάπη οὐ ζηλοῖ, ἡ ἀγάπη οὐ περπερεύεται, οὐ φυσιοῦται, οὐκ ἀσχημονεῖ, οὐ ζητεῖ τὰ ἑαυτῆς, οὐ παροξύνεται, οὐ λογίζεται τὸ κακόν, οὐ χαίρει ἐπὶ τῇ ἀδικίᾳ, συγχαίρει δὲ τῇ ἀληθείᾳ· πάντα στέγει, πάντα πιστεύει, πάντα ἐλπίζει, πάντα ὑπομένει. Ἡ ἀγάπη οὐδέποτε ἐκπίπτει…». Στο τέλος, ο Σεβασμιώτατος πρόσφερε στην Γερόντισσα της Μονής Σιλουανή μοναχή μια εικόνα της Παναγίας Γοργοϋπηκόου παρακαλώντας την στον καθημερινό τους κανόνα να προσεύχονται για την υγεία και τη σωτηρία του κόσμου.

Το απόγευμα της Κυριακής ο Σεβασμιώτατος μετέβη στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Θηβών, όπου υποδέχτηκε μαζί με τους ιερείς και τους πιστούς την ιερά εικόνα της Παναγίας της Οδηγήτριας από την Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου Καμπιών, την οποία εκόμισε ο Ηγούμενος της Μονής πανοσ. αρχιμ. π. Νεκτάριος Μήτσου. Στη συνέχεια τελέστηκε Εσπερινός στο τέλος του οποίου ο Σεβασμιώτατος απευθυνόμενος προς τους πιστούς ανέλυσε τον στίχο των ειρηνικών: «Τῆς Παναγίας, ἀχράντου, ὑπερευλογημένης, ἐνδόξου δεσποίνης ἡμῶν, Θεοτόκου καὶ ἀειπαρθένου Μαρίας, μετὰ πάντων τῶν Ἁγίων μνημονεύσαντες, ἑαυτοὺς καὶ ἀλλήλους καὶ πᾶσαν τὴν ζωὴν ἡμῶν Χριστῷ τῷ Θεῷ παραθώμεθα».

Αναφέρθηκε στην Παναγία μητέρα του ανθρωπίνου γένους και στην προσφορά της σε αυτό, αφού έγινε το μέσο της σωτηρίας των ανθρώπων με την ενανθρώπηση του Χριστού. Και τόνισε ότι θα πρέπει να προσευχόμαστε στην Παναγία, η οποία πάντοτε μεσιτεύει στον Υιό της για όλους τους ανθρώπους, να μας δίνει δύναμη να ανταπεξέλθουμε στις δυσκολίες που περνάμε. Και ανέφερε ότι η Εκκλησία σε όλες τις ακολουθίες τονίζει το μήνυμα της κοινωνικής προσφοράς και της αλληλεγγύης και όχι της απομόνωσης.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.