ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

Το φλέγον ζήτημα της συνεχιζόμενης αντικανονικής εισπήδησης της Εκκλησίας της Ρωσίας στην Αφρική κυριάρχησε στη δεύτερη και τελευταία ημέρα των εργασιών της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, η οποία συνήλθε υπό την προεδρία του Πατριάρχη κ.κ. Θεοδώρου Β’ στο Καθολικό της Ιεράς Πατριαρχικής Μονής Αγίου Γεωργίου Παλαιού Καϊρου την Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2024.

Όπως αναφέρεται στο σχετικό ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά το πέρας των εργασιών, «η Ιερά Σύνοδος προχώρησε στην καθαίρεση από του υψηλού υπουργήματος της Αρχιερωσύνης του ασκούντος χρέη «Πατριαρχικού εν Αφρική Επιτρόπου» πρώην Επισκόπου Ζαράϊσκι Κωνσταντίνου, ο οποίος εγκατασταθείς αυτοβούλως από καιρό στο Κάϊρο της Αιγύπτου, εντός της έδρας της Ι. Αρχιεπισκοπή Αλεξανδρείας, διέπραξε σειρά Κανονικών παραπτωμάτων (εισπήδηση σε δικαιοδοσία παλαιφάτου Θρόνου, διανομή αντιμηνσίων, εξαγορά διά χρημάτων γηγενών κληρικών ακόμη και καθηρημένων, φατρία, εθνοφυλετισμό κ.α.), ενώ κατεδίκασε και πάλι τις καινοφανείς εκκλησιολογικοπολιτικές «θεωρίες» περί διαποιμάνσεως του Ρωσικού κόσμου ανά την υφήλιο επί τη βάσει της εθνικότητος».

Πρόκειται για τη δεύτερη καθαίρεση «εν Αφρική Εξάρχου» -όπως αναφέρεται στο ανακοινωθέν- καθώς σημειώνεται «ότι την 22α Νοεμβρίου 2022, η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας καθαίρεσε και τον πρώτο «εν Αφρική Έξαρχο» του Πατριαρχείου Μόσχας από το υψηλό υπούργημα της αρχιερωσύνης, τέως Μητροπολίτη Κλιν, νυν Μοναχό Ιλαρίωνα Γκορμπατσώφ».

Νωρίτερα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ζιμπάμπουε και Αγκόλας κ. Σεραφείμ ανέπτυξε εκτενώς εισήγηση με θέμα: «Η διαφύλαξις της ενότητος των υπό του παλαιφάτου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας τοπικών Εκκλησιών εν Αφρική (πρακτική – ποιμαντική προσέγγισις του θέματος)». Ακολούθησε γόνιμη ανταλλαγή απόψεων επί της ως άνω εισηγήσεως.

Οι εργασίες της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας ολοκληρώθηκαν με την Τελετή των Μεγάλων Μηνυμάτων από τους εκλεχθέντες Μητροπολίτες Μπραζαβίλ και Γκαμπόν κ. Θεοδώρου και Νιγηρίας κ. Νικοδήμου.

Αναλυτικά το ανακοινωθέν για τη 2η ημέρα των εργασιών και των αποφάσεων της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας:
Την 16η Φεβρουαρίου ε.ε. συνεχίσθησαν υπό την προεδρία της ΑΘΜ του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεοδώρου Β’ οι εργασίες της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Πρεσβυγενούς Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.

Αρχικώς, προσήλθαν οι εκλεγμένοι Σεβ. Μητροπολίτες Μπραζαβίλ και Γκαμπόν κ. Θεόδωρος και Νιγηρίας κ. Νικόδημος, οι οποίοι, αποδεχθέντες την εκλογή τους σε Ποιμενάρχες δύο ακμαίων πνευματικώς Επαρχιών του Θρόνου, εξέφρασαν ευγνώμονες ευχαριστίες τον Μακαριώτατο και αγίους Συνοδικούς Αρχιερείς, υποσχόμενοι όπως εργασθούν ενζήλως για την πνευματική προκοπή της λογικής ποίμνης.

Κατόπιν, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ζιμπάμπουε και Αγκόλας κ.Σεραφείμ ανέπτυξε εκτενώς εισήγηση με θέμα: «Η διαφύλαξις της ενότητος των υπό του παλαιφάτου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας τοπικών Εκκλησιών εν Αφρική (πρακτική – ποιμαντική προσέγγισις του θέματος)». Ακολούθησε γόνιμη ανταλλαγή απόψεων επί της ως άνω εισηγήσεως.

Ακολούθως, η Ιερά Σύνοδος ασχολήθηκε εκτενώς και αναλυτικώς με την εξέλιξη του θέματος της εισπηδήσεως της Εκκλησίας της Ρωσίας στην ενόριο πνευματική και ποιμαντική δικαιοδοσία του Πατριαρχείου Αλεξάνδρειας στην ήπειρο της Αφρικής, μετά την παρέλευση τριών και πλέον ετών από της εκδηλώσεως της αντικανονικής, αυθαιρέτου, αναδέλφου και διασπαστικής αυτής συμπεριφοράς από το Πατριαρχείο Μόσχας, διά της συστάσεως της λεγομένης «Πατριαρχικής Εξαρχίας Αφρικής»

Μετά από διαλογική συζήτηση η Ιερά Σύνοδος προχώρησε στην καθαίρεση από του υψηλού υπουργήματος της Αρχιερωσύνης του ασκούντος χρέη «Πατριαρχικού εν Αφρική Επιτρόπου» πρώην Επισκόπου Ζαράϊσκι Κωνσταντίνου, ο οποίος εγκατασταθείς αυτοβούλως από καιρό στο Κάϊρο της Αιγύπτου, εντός της έδρας της Ι. Αρχιεπισκοπή Αλεξανδρείας, διέπραξε σειρά Κανονικών παραπτωμάτων (εισπήδηση σε δικαιοδοσία παλαιφάτου Θρόνου, διανομή αντιμηνσίων, εξαγορά διά χρημάτων γηγενών κληρικών ακόμη και καθηρημένων, φατρία, εθνοφυλετισμό κ.α.), ενώ κατεδίκασε και πάλι τις καινοφανείς εκκλησιολογικοπολιτικές «θεωρίες» περί διαποιμάνσεως του Ρωσικού κόσμου ανά την υφήλιο επί τη βάσει της εθνικότητος.

Σημειώνεται ότι την 22α Νοεμβρίου 2022, η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας καθαίρεσε και τον πρώτο «εν Αφρική Έξαρχο» του Πατριαρχείου Μόσχας από το υψηλό υπούργημα της αρχιερωσύνης, τέως Μητροπολίτη Κλιν, νυν Μοναχό Ιλαρίωνα Γκορμπατσώφ.

Τέλος, αφού έλαβε χώρα η Τελετή των Μεγάλων Μηνυμάτων από τους εκλεχθέντες Μητροπολίτες Μπραζαβίλ και Νιγηρίας, οι εργασίες της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας περατώθηκαν καλλικάρπως.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.