Στη διάρκεια του 16ου αιώνα, η Μονή της Αγίας Μαρίνας δέχεται επιδρομές πειρατών, με συνέπεια να καεί τρεις φορές και να παρακμάσει. Το 1743 η αίγλη της έχει χαθεί και στεγάζει μόνο πἐντε υπερήλικες μοναχούς. Με συνεχόμενα θαύματα και οράματα, ο Ιερώνυμος φτάνει στην Μονή και την ανακαινίζει εκποιώντας όλη του την περιουσία στην Πελοπόννησο.

Η Μονή Αγίας Μαρίνας στην Άνδρο θεωρείται ένα από τα σπουδαιότερα προσκυνήματα στην Ελλάδα και βρίσκεται στην περιοχή του χωριού των Αποικίων. Η ίδρυση της χρονολογείται το 1325 μ.Χ., όταν η Αγία Μαρίνα παρουσιάζεται θαυματουργικά σε ένα γέροντα ασκητή με οδηγίες για την θέση της κρυμμένης εκόνας της στη σχισμή ενός βράχου. Ο γέροντας με την οικονομική αρωγή του αυτοκράτορα Εμμανουήλ Β΄ Κομνηνού, ιδρύει την Ιερά Μονή της Αγίας Μαρίνας στην Άνδρο.

Στη διάρκεια του 16ου αιώνα, η Μονή της Αγίας Μαρίνας δέχεται επιδρομές πειρατών, με συνέπεια να καεί τρεις φορές και να παρακμάσει. Το 1743 η αίγλη της έχει χαθεί και στεγάζει μόνο πἐντε υπερήλικες μοναχούς. Με συνεχόμενα θαύματα και οράματα, ο Ιερώνυμος φτάνει στην Μονή και την ανακαινίζει εκποιώντας όλη του την περιουσία στην Πελοπόννησο. Το 1746 μετατρέπει το μοναστήρι σε γυναικεία μονή. Το 1883 η Ιερά Μονή Αγίας Μαρίνας αναγκάζεται να κλείσει και μετατρέπεται σε στάβλο, κατόπιν διατάγματος των Βαυαρών αντιβασιλέων. Η εικόνα σώζεται σε αναγκαστική δημοπρασία από την οικογένεια Εμπειρίκου. Παραμένει για 146 χρόνια στην Παναγία της Χώρας.

Το 1975, σύμφωνα με την τοπική παράδοση, ο μητροπολίτης Δωρόθεος διαβαίνοντας τα ερείπια τη Μονής, παρακαλεί τον διάκονό του να την αναστηλώσει. Ο πρώην Αγιορείτης μοναχός, Κυπριανός, αρνείται. Το ίδιο βράδυ όμως, εμφανίζεται η Αγία σε όραμα, λέγοντας του ότι πρέπει να επιστρέψει η ίδια και οι αδελφές την να κατοικήσουν στην Μονή. Από την επόμενη κιόλας μέρα αρχίζει η σύγχρονη αναστήλωση για τη Μονή της Αγίας Μαρίνας στην Άνδρο.

Μετά από επίμονη προσπάθεια του Κυπριανού, η εικόνα επιστρέφει από την Χώρα της Άνδρου στη μονή, το 1976. Παράλληλα, ο μοναχός εντοπίζει και το αγίασμα που τού υπέδειξε η Αγία Μαρίνα σε όραμα στον ύπνο του. Τις τελευταίες δεκαετίες η Αγία Μαρίνα έχει πραγματοποιήσει πολλά θαύματα, άλλα ευρέως γνωστά και άλλα όχι.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.