Στην Καθολική, Μία, Αγία και Αποστολική Εκκλησία, την Αδιαίρετη Εκκλησία του Χριστού, η Μνήμη της Οσιοπαρθενομάρτυρος Παρασκευής κατέχει κεντρικώτατη θέση, γιατί η Αγία Κόρη της Αρχαίας Εκκλησίας των πρώτων Χριστιανικών αιώνων συγκινεί και υποβάλλει τον πιστό Λαό του Θεού με το εύρος των Μαρτυρίων και των αγώνων της στα οποία υπεβλήθη από την ειδωλολατρική τότε Ρώμη και την Αυτοκρατορία της, το δε αίμα της και σήμερα περικοσμεί τον μανδύα τον άχραντο της Ορθοδόξου Πνευματικότητας!

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. ΘΕΟΚΛΗΤΟΣ, ακολουθούμενος από τους Διακόνους του π. Νικόδημο Κωτινούδη και π. Νικόλαο Τσεπίση, προέστη κατ’ αρχάς του Εσπερινού της Αγίας στον υπό ανάπλασιν και επέκτασιν ομώνυμο Ιερό Ναό της Αγίας στον Σταυρό, την έδρα του Δήμου Βόλβης που το Θέρος επισκέπτονται πλήθος τουριστών – ιδίως από τις Βαλκανικές φίλες χώρες – κατακλύζοντας τις δαντελωτές ακρογιαλιές του! Γεμάτος χαρά και ικανοποίηση επεθεώρησε τις εργασίες αναμορφώσεως του προσφυγικού αυτού Ιερού Ναού, ο οποίος γίνεται μεγαλοπρεπής πλέον, με την άοκνο φροντίδα του καλού του Ποιμένος Αιδ. π. Κωνσταντίνου Ισαακίδη, πνευματικού τέκνου του, για το οποίο ο Επίσκοπός μας καυχιέται εν Κυρίω και παρακαλεί τον Δομήτορα της Εκκλησίας να τον στηρίζη στο τολμηρό αλλά θεάρεστο εγχείρημά του, πάντα βέβαια με την ευλογία του πνευματικού του πατέρα και Μητροπολίτου του.

Πολύς ο Λαός προσήλθε να τιμήση την Αγία αλλά και να έλθη αρωγός στο όνειρο του Ποιμενάρχου του, που υλοποιεί ο π. Κωνσταντίνος και το περί αυτόν έντιμο Εκκλησιαστικό Συμβούλιο. Επικεφαλής του Λαού ο φιλομάρτυς Δήμαρχος Βόλβης κ. Διαμαντής Λιάμας που περιβάλλει με στοργή και τόλμη το υπό εξέλιξιν έργο, η Περιφερειακή Σύμβουλος κ. Μαγδαληνή Φιλιππιάδου, οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Νικόλαος Πανταζίδης και Απόστολος Καρακίτσιος, ο Πρόεδρος του Σταυρού κ. Θεμιστοκλής Χαραλαμπίδης, η Πρόεδρος του Άνω Σταυρού κα Φανή Μαργαρίτη, ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΒ κ. Χρήστος Γκολιδάκης, ο Πρόεδρος του ΟΠΑΠ κ. Παναγιώτης Επιτρόπου, η Πρόεδρος του ΟΚΠΑΠ κα Κυριακή Τσουραλάκη, ο Διοικητής Πυροσβστικών Υπηρεσιών Σταυρού κ. Χρήστος Στρίβας, ο Υποδιοικητής της Α΄ Ταξιαρχίας Καταδρομών – Αλεξιπτωτιστών Ρεντίνας Συνταγματάρχης κ. Γεώργιος Αλατζάς οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ. Αθανάσιος Κυριάκου και κες κες Πολυτίμη Παπαδοπούλου και Άννα Βασιλειάδου κ.ά.

Να σημειωθή ότι στις Λατρευτικές εκδηλώσεις, καλεσμένοι του Δημάρχου Βόλβης, μετείχαν φίλοι Δήμαρχοι και Αντιδήμαρχοι από 10 Ελληνόφωνα Χωριά της Νότιας (κάτω) Ιταλίας, της άλλοτε κραταιάς MAGNAGRΑECIΑ, αλλά και ευάριθμος ομάδα νέων ανδρών και γυναικών ενδεδυμένων με παραδοσιακές στολές που περιέβαλλαν την θαυματουργή εικόνα της Αγίας και τα Ιερά Της Λείψανα στην λαμπρά Λιτανεία, η οποία πραγματοποιήθηκε μετά το πέρας του Εσπερινού ανά τις οδούς της Πόλεως του Σταυρού. Πλήθος και πάλι Ελλήνων, αλλά και παραθεριστών -ομοδόξων και μη- μετείχαν ή παρακολούθησαν τη μεγαλοπρεπή πομπή. Η Φιλαρμονίκη του Δήμου Βόλβης προηγήθη της Λιτανεύσεως των Ιερών και των Οσίων, σκορπίζοντας ρίγη συγκινήσεως στον Λαό μας, ιδίως περί το τέλος με την ανάκρουση του Εθνικού μας Ύμνου!

53073092254 45c5f2224e o 1

Την κυριώνυμο ημέρα της Εορτής ο Ποιμενάρχης μας χοροστάτησε στον ανακαινιζόμενο Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής Αρναίας, η οποία είναι και η Επίσημη Προστάτις της Πόλεως και στολίζει το ομώνυμο δροσοστάλακτο Άλσος της που συγκεντρώνει την αγάπη και το ενδιαφέρον κάθε Αρναιώτη και επισκέπτη του παραδοσιακού οικισμού! Το εξωκκλήσιο της Αγίας Παρασκευής πιστεύουμε, κατά την διαβεβαίωση του Προϊσταμένου του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Στεφάνου Αρναίας Παν. Αρχιμ. π. Παϊσίου Σουλτανικά, του συνεφημερίου του Αιδ. Οικ. π. Γεωργίου Τρικκαλιώτη και του Εκκλησιαστικού τους Συμβουλίου, ότι τα μέσα του Οκτωβρίου τ.έ. θα παραδοθή πλήρως ανακαινισμένο στον Λαό του Θεού, ο οποίος επιστηρίζει το ωραίο έργο τους, που όντως αξίζει πολλών συγχαρητηρίων!

Πολύς και εδώ ο Λαός προσήλθε για να τιμήση την Αγία του, με επικεφαλής τον τ. Υπουργό και Δήμαρχο κ. Χρήστο Πάχτα, την Αντιπεριφερειάρχη κα Αικατερίνη Ζωγράφου, τους Αντιδημάρχους κ.κ. Γεώργιο Θαλασσινό και Νικόλαο Αυγερινό, τον Πρόεδρο του Αριστοτελείου Πνευματικού Κέντρου κ. Στέλιο Τζιτζιρίκα, την Πρόεδρο της Α΄ Βαθμίου Σχολικής Επιτροπής κα Ευγενία Γιαννούση, τον Πρόεδρο της Αρναίας κ. Αγαπητό Κιάτο, τον Πρόεδρο του Παγχαλκιδικού Συλλόγου κ. Ιωάννη Κοτσάνη, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Αριστοτέλη κ. Αθανάσιος Τσιάλας και Πολυγύρου κ. Χρήστος Φυλαχτός κ.ά.

Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος, αφού πρώτα με λίγα λόγια ανεφέρθη στη βιοτή της Αγίας, που έζησε κατά την εποχή των Αυτοκρατόρων Αδριανού και Αντωνίνου, ποτίζοντας την Πατρίδα της Ρώμη με το πανάσπιλο αίμα Της περί το 140 μ.Χ., έθεσε το ρητορικό ερώτημα στο ακροατήριο, ‘’Τί είναι αυτή η Εκκλησία, για την οποία η μεν Παρασκευή προσέφερε νιάτα, ομορφιά, γνώσεις και περιουσία, ο δε Λαός μέχρι τα σήμερα στηρίζει και αναπλάθει και ανακαινίζει με το περίσσευμα ή υστέρημά του;’’.

Και απάντησε ο Επίσκοπός μας, μεταφέροντας στον Λαό του Θεού τα λόγια του Ιερού Αυγουστίνου, ότι Εκκλησία είναι ‘’ ο όλος Χριστός’’. Και πράγματι η Ορθοδοξία βλέπει την Εκκλησία σαν τον τόπο και τον τρόπο της λυτρωτικής παρουσία του Αναστάντος Κυρίου στον λυτρωμένο κόσμο, μιας και το Σώμα του Χριστού είναι ο ίδιος ο Χριστός, η δε Εκκλησίας είναι ο Χριστός γιατί με την Ανάστασή Του είναι παρών μαζί μας και μας συναντάει εδώ στη γη!

Και κατέληξε ο ομιλητής με τα λόγια του Ιερού Χρυσοστόμου, που ερμηνεύουν το πως ουσιαστικά από την πλευρά του Χριστού που τρυπήθηκε πάνω στον Σταυρό, αυτή η φύση μας μεταβλήθηκε σε Εκκλησία Χριστού κι έγινε πραγματικά και οντολογικά ‘’σώμα Του, από τη σάρκα Του και τα οστά Του’’ (Εφεσ. ε΄ 30): «Όπως ακριβώς η Εύα πλάστηκε από την πλευρά του Αδάμ, έτσι κι εμείς από την πλευρά του Χριστού. Αυτό σημαίνει ‘’από τη σάρκα Του και τα οστά Του’’… Ότι η Εκκλησία πράγματι από τη πλευρά του Χριστού συστήθηκε… αυτό το φανερώνει η Γραφή, συνεχίζει ο Ιερός Πατήρ. Γιατί όταν ο Χριστός ανυψώθηκε και καρφώθηκε και πέθανε, ένας από τους στρατιώτες προσερχόμενος, τρύπησε την πλευρά Του και εξήλθε αίμα και ύδωρ (Ιωαν. ιθ΄ 34). Από εκείνο το αίμα και ύδωρ συστήθηκε η Εκκλησία…Και γεννιόμαστε μεν από το ύδωρ του Βαπτίσματος, τρεφόμαστε δε με το αίμα στη Θεία Κοινωνία. Βλέπεις λοιπόν, υπογραμμίζει ο χρυσόγλωσσος Πατήρ, πως ‘’από τη σάρκα Του είμαστε και από τα οστά Του’’, και πως από το αίμα Εκείνου και ύδωρ γεννιόμαστε και τρεφόμαστε;»! Μακάριοι κι ευλογημένοι λοιπόν, είπε ο Δεσπότης, όσοι Αυτή τη Σάρκα και Αυτό το Αίμα του Χριστού, την Εκκλησία στηρίζουν, ανακαινίζουν, αναπλάθουν και αναπαλαιώνουν!

Προ της Απολύσεως ετελέσθη Τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών, αφ’ ενός μεν των δύο παλληκαριών της Πολεμικής μας Αεροπορίας που μετέχοντας στην κατάσβεση της πυρκαγιάς στην Κάρυστο, έδωσαν τη ζωή τους κατά την πτώση του πυροσβεστικού αεροσκάφους τους χάριν του Λαού μας, αφ’ ετέρου δε των Πεσόντων Αρναιωτών κατά τους Πολέμους για την Απαλευθέρωση της Πατρίδος μας…

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.