Με τη δέουσα εκκλησιαστική τάξη πραγματοποιήθηκε στην Ιερά Μητρόπολη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς, προεξάρχοντος του οικείου Μητροπολίτου κ. Ιουστίνου, το αρχιερατικό μνημόσυνο, με αφορμή την ημέρα μνήμης των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Το αρχιερατικό μνημόσυνο ολοκληρώθηκε μπροστά στο νεοεγκαινιασθέν μνημείο, το οποίο είναι αφιερωμένο στους 353.000 μάρτυρες της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού και βρίσκεται στο προαύλιο του Μητροπολιτικού Ναού.

Ας σημειωθεί ότι ο Μητροπολιτικός Ναός της Θείας Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Καλαμαριάς χτίστηκε λίγα χρόνια μετά την έλευση των προσφύγων από πρόσφυγες Ποντίους κατοίκους της Καλαμαριάς, φυλάσσονται δε σ’ αυτόν βυζαντινός δικέφαλος, ο οποίος μεταφέρθηκε στην Καλαμαριά από τα βυζαντινά τείχη της Τραπεζούντας, ο κεντρικός πολυέλαιος που μεταφέρθηκε από το Καρς και άλλα λατρευτικά κειμήλια.

Ο Σεβασμιώτατος, στη σύντομη ομιλία του, επανήλθε στην ανάγκη ανεγέρσεως Ιερού Ναού επ’ ονόματος του προστάτου και πολιούχου της Καλαμαριάς Αγίου Ευγενίου.

Πρότεινε δε παράλληλα, οι επίσημοι εορτασμοί της περιφερειακής ενότητας Θεσσαλονίκης αλλά και των συλλόγων, να γίνονται στον Μητροπολιτικό Ναό της Καλαμαριάς, δεδομένου ότι η Καλαμαριά ήταν το επίνειο υποδοχής όλων των προσφύγων πριν τη διακτίνωσή τους σε ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα.

Στις 12:00, με απόφαση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου, σήμαναν πένθιμα σε όλους τους Ιερούς Ναούς της Μητροπόλεως, επί δεκάλεπτο, οι καμπάνες.

Υπενθυμίζουμε ότι οι φετινές τελετές και εκδηλώσεις μνήμης, που διοργανώνει η Ιερά Μητρόπολη, εντάσσονται στο επετειακό έτος μνήμης της Μικρασιατικής Καταστροφής και κάτω από τον γενικό τίτλο: «Χαίρε Μικρασία».

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.