Την Κυριακή 3η Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του βιβλίου «Τα παιδιά διαβάζουν τη Βίβλο» σε μια άνευ προηγουμένου συνεργασία μεταξύ της Ορθόδοξης Μητροπόλεως Μπουένος Άιρες και Νοτίου Αμερικής του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Βιβλικής Εταιρείας της Βραζιλίας, η οποία είναι η μεγαλύτερη ανά τον κόσμο από άποψη όγκου παραγωγής.

Η εκδήλωση – που συνδιοργανώθηκε μεταξύ της Μητροπόλεως, της Ελληνικής Κοινότητας του Αγίου Παύλου και της Εκκλησιαστικής Επιτροπής- στέφθηκε με επιτυχία με το από κοινού έργο των δύο ιδρυμάτων που ξεκίνησε μετά την Πανδημία. Αυτή είναι η δεύτερη έκδοση του εν λόγω βιβλίου από την Μητρόπολη. Η πρώτη πραγματοποιήθηκε στα ισπανικά κατά το 2008.

Η εκδήλωση εγκαινιάστηκε με πανηγυρική Θεία Λειτουργία, κατά την οποία ιερείς από όλη τη Βραζιλία– Curitiba, Porto Alegre, Florianópolis, Rio de Janeiro και Brasilia – συλλειτούργησαν με τον Μητροπολίτη.

Στο κήρυγμά του, ο Μητροπολίτης Ιωσήφ τόνισε τη σημασία της Αγίας Γραφής ως ζωντανής εμπειρίας και συνείδησης της κοινότητας των πιστών φίλων του Θεού. Ο Μητροπολίτης επεσήμανε ότι «η Βίβλος είναι ένα έργο που κατεξοχήν μιλάει, περιγράφει και διακηρύττει τη Ζωή μέσα από την εμπειρία– δραματική και συχνά τραγική– αυτής της ανθρωπότητας που αναπτύσσεται μέσα από αμέτρητες αντιξοότητες, στη σχετικότητα, αυτής της διάστασης. Παραδόξως, ο όλως έτερος «ομόλογός» της– ο Θεός – αποκαλύπτεται και παραδίδεται μέσα από αυτό το δημιουργημένο ενδεχόμενο: αυτό είναι για την Ορθόδοξη Παράδοση «αποκάλυψη».

Ομοίως, ο τοπικός ιεράρχης πρόσθεσε ότι «δεν είναι εξωφρενική η επιθυμία να επεκταθεί αυτή η «πνευματική παιδική ηλικία» σε όλες τις ηλικίες του ανθρώπου.

Προφανώς δεν αναφέρομαι στη χρονολογία, που θα ήταν τουλάχιστον παράλογο, -υπογράμμησε- αλλά στις αρετές και, κυρίως, στην πνευματική συχνότητα αυτού του ιερού σταδίου, στο οποίο τα αγόρια και τα κορίτσια μπορούν πιο εύκολα και φυσιολογικά να διαισθανθούν και να σχετιστούν με τον Θεό, με τον πλέον φυσικό και ελεύθερο τρόπο: γι᾽ αυτό ο Χριστός μάς προτρέπει όλους να είμαστε παιδιά, δηλαδή απλοί, αυθόρμητοι, γεμάτοι εκείνη την «ιερή αφέλεια», που αναγκαστικά πηγάζει από εκείνη την εγγενή και ασυνείδητη, βαθιά και ανέκφραστη σχέση, που εγκαινιάζεται στο βάπτισμα και εξελίσσεται καθώς κάποιος βαδίζει το μονοπάτι της ζωής».

Μετά τη θεία λειτουργία η εκδήλωση συνεχίστηκε σε αίθουσα όπου προσφέρθηκε δωρεάν γεύμα για όλους τους παρευρισκόμενους και έγινε η επίσημη παρουσίαση του βιβλίου.

Σε αυτό το μέρος της εκδήλωσης απηύθυναν το λόγο ο Εξοχ Πρέσβης της Ελλάδος στη Βραζιλία κ. Ιωάννης Τζόβας-Μουρούζης, ο οποίος ταξίδεψε ειδικά από τη Μπραζίλια για να συμμετάσχει στην εκδήλωση, ο Αιδ. Paulo Teixeira, Διευθυντής Μεταφράσεων και Εκδόσεων της SBB και ο Μητροπολίτης Ιωσήφ.

Όλοι τόνισαν τη σημασία της εκδήλωσης και της συνεργασίας μεταξύ της Μητροπόλεως και της SBB για να φτάσουμε σε αυτό το αποτέλεσμα που θα ωφελήσει τα ορθόδοξα παιδιά σε όλη τη Βραζιλία, αλλά ενδεχομένως και αλλαχού.

Ο Μητροπολίτης Ιωσήφ χάρισε συμβολικά μια παιδική Βίβλο σε ένα κορίτσι από την εκκλησιαστική κοινότητα του Αγίου Παύλου και στη συνέχεια δόθηκαν δωρεάν βιβλία στις οικογένειες που παρευρέθηκαν για την περίσταση.

Στη εκδήλωση συμμετείχαν περισσότερα από τριακόσια άτομα. Τα παιδιά απόλαυσαν ψυχαγωγικές παραστάσεις, ελληνικούς χορούς και άλλα αξιοθέατα που διοργανώθηκαν στο πλαίσιο της νέας κυκλοφορίας του προαναφερθέντος βιβλίου.

Υπογραμμίζουμε ιδιαίτερα τη συνεργασία στη διοργάνωση της εκδήλωσης των τριών προαναφερθέντων φορέων, Μητρόπολη- Κοινότητα- Εκκλησιαστική Επιτροπή.

Αυτή η συνεργασία αποτελεί μια δημιουργική σχέση και τα αποτελέσματα είναι πλέον ορατά.

Πραγματικά, όταν οι θεσμοί έχουν κοινό στόχο, διάλογο και συνεργασία, τότε με τη χάρη του Θεού όλα είναι δυνατά. Μια εκδήλωση αυτού του μεγέθους δεν είχε πραγματοποιηθεί στην πόλη του Αγίου Παύλου για δεκαετίες.

Και μπορέσαμε να το κάνουμε σε αυτή τη νέα αρμονία και συχνότητα που σηματοδοτεί μια νέα κατεύθυνση για την Ορθοδοξία και τον Ελληνισμό στη Νότια Αμερική.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.