Με λαμπρότητα τελέστηκε χθες Τρίτη 21 Μαϊου 2024 ο Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός της μνήμης των Αγίων Νεομαρτύρων Δημητρίου και Παύλου, πολιούχων Τριπόλεως.

Οι λατρευτικές εκδηλώσεις ξεκίνησαν στο Μαρτύριο του αγίου Νεομάρτυρος Παύλου, με την υποδοχή των ιερών Λειψάνων των αγίων Νεομαρτύρων από την Ιερά Μονή Βαρσών και της τιμίας Κάρας του αγίου Νεομάρτυρος Δημητρίου εκ του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Αγίου Βασιλείου Τριπόλεως, όπου φυλάσσονται.

Κατόπιν λιτανευτικώς οδηγήθηκαν στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίων Νεομαρτύρων Δημητρίου και Παύλου και Προφήτου Ηλιού Τριπόλεως, όπου ανέμεναν οι άγιοι Αρχιερείς, οι προσκληθέντες για την Πανύγηρη υπό του Τοποτηρητού της Ιεράς Μητροπόλεως Μαντινείας και Κυνουρίας, Μητροπολίτου Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευσταθίου.

Στην Ακολουθία του Εσπερινού χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ. Νικηφόρος, συγχοροστατούντων των Μητροπολιτών Πατρών κ. Χρυσοστόμου, Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεοκλήτου, Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευσταθίου και του Επισκόπου Τεγέας κ. Θεοκλήτου, βοηθού Επισκόπου και Πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς Μητροπόλεως.

Συμμετείχαν Κληρικοί της Μητροπόλεως, αλλά και επισκέπτες – προσκυνητές, εκπρόσωποι των τοπικών αρχών και πλήθος ευσεβούς Λαού του Θεού.

Ο Μητροπολίτης Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεόκλητος στο κήρυγμά του αναφέρθηκε στη θυσία των Αγίων Νεομαρτύρων που με το μαρτύριο τους τόνωσαν την πίστη των υπόδουλων Χριστιανών στον Αναστάντα Χριστό. Σήμερα είμαστε ελεύθεροι και ψάλλουμε «Χριστός Ανέστη» από αυτά τα βλαστάρια της Τριπολιτσάς και όλους τους άλλους Νεομάρτυρες και Εθνομάρτυρες.

Αναφέρθηκε επίσης και στο πρόσωπο του αοιδήμου Μακαριστού Μητροπολίτου Μαντινείας και Κυνουρίας κυρού Αλεξάνδρου, ο οποίος υπεραγαπούσε τους Αγίους, τιμούσε λαμπρά την μνήμη τους και ανέδειξε τους Ναούς τους.

Τέλος ευχαρίστησε εξ ονόματος και των άλλων Αρχιερέων, τον Τοποτηρητή, Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιο για την πρόσκληση, την αγάπη, την τιμή και εξήρε τα χαρίσματα της προσωπικότητός του.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.