Για δέκατη πέμπτη συνεχή χρονιά θα διεξαχθεί αυτήν την Κυριακή 9/2 η Γιορτή του Σταφυλιού στην Παναγία Καμαριανή στο Red Hill της Βικτώριας στην Αυστραλία.

Όπως γράφει ο neoskosmos.com, πόκειται για ένα πατροπαράδοτο έθιμο το οποίο αναβίωσε ο πατήρ Ελευθέριος. Αφού το σταφύλι υπήρξε από τα κυριότερα προϊόντα της Ελλάδας, ανάλογες ήταν και οι λαϊκές δοξασίες και τα έθιμα που το συνόδευαν.

Μέχρι πριν λίγες δεκαετίες ακόμη, σε περιοχές της Ελλάδας συνεχιζόταν, προσαρμοσμένο στη χριστιανική πραγματικότητα, το πανάρχαιο έθιμο των «απαρχών», όπως αποκαλούνταν οι πρώτοι ώριμοι καρποί του σταφυλιού που προσφέρονταν στους θεούς.

Η Ορθόδοξη Εκκλησία υιοθέτησε τις αρχαίες «απαρχές». Έτσι άρχισαν οι «απαρχές» να προσάγονται στις εκκλησίες και να διαβάζεται από τους ιερείς ιδιαίτερη ευχή.

Κάθε νοικοκύρης έκοβε τα καλύτερα και πιο ώριμα σταφύλια και οι άλλοι του εύχονταν: Και του χρόνου! Και καλά κρασιά! Η οικογένεια πήγαινε στην εκκλησία κομίζοντας «προσφορές».

Κουβαλούσε κρασί, λάδι και λιβάνι, αλλά κυρίως το καλαθάκι με τα πρώτα διαλεκτά σταφύλια.
Ο οικογενειάρχης άφηνε το καλάθι μπροστά στην εικόνα του Χριστού, ενώ ο παπάς το ευλογούσε στο τέλος της λειτουργίας παρακαλώντας τον Θεό για πλούσια σοδειά.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, μετά το τέλος της πρωινής Θείας Λειτουργίας, ο Πατήρ Ελευθέριος θα ευλογήσει τα σταφύλια, τα οποία θα δοθούν στα μέλη του ποιμνίου.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 3 (1 ψήφος)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.