Πανηγυρικός αρχιερατικός εσπερινός τελέστηκε χθες το απόγευμα (29/10/2021) στον Μητροπολιτικό Ναό της Αγίας Κυριακής στη Σόφια προς τιμήν της 700ης επετείου από την κοίμηση του Αγίου Βασιλιά Στέφανου Μιλούτιν, με την ευλογία του Μακαριωτάτου Πατριάρχη Βουλγαρίας κ.κ. Νεοφύτου, προεξάρχοντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Μπελογκραντσίκ κ.κ. Πολυκάρπου.

Ο Στέφανος Ούρος Β΄ Μιλούτιν ήταν βασιλιάς της Σερβίας μεταξύ 1282-1321, μέλος της δυναστείας Νεμάνια. Ήταν ένας από τους πιο ισχυρούς ηγεμόνες της Σερβίας κατά τον Μεσαίωνα.

Στον εσπερινό παρευρέθηκε μεταξύ άλλων και ο Αρχιμανδρίτης Βασίλειος, Πρωτοσύγκελλος της Μητροπόλεως Σόφιας.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, αυτό το ζεστό βράδυ του Οκτώβρη, δεκάδες κάτοικοι της Σόφιας βρήκαν το δρόμο για την εορτάζουσα εκκλησία, ώστε να ενώσουν τις προσευχές τους προς τον Σέρβο άγιο.

Η λειτουργία ήταν ιδιαιτέρως πανηγυρική, καθώς φέτος συμπληρώνονται 700 χρόνια από την Κοίμηση του Σέρβου βασιλιά Στεφάνου, ο οποίος τιμήθηκε με αγιότητα για την πίστη του στον Χριστό.

Ο Εσπερινός συνοδεύθηκε από αρτοκλασία.

Στο τέλος της ακολουθίας, ο Θεοφιλέστατος μίλησε στους παρευρισκόμενους για τη φιλανθρωπία του Αγίου Βασιλιά Στεφάνου Μιλούτιν, ο οποίος κατά τη διάρκεια της ζωής του έκτισε 40 ιερές μονές και ναούς – έναν για κάθε έτος της βασιλείας του.

«Ο καθένας μας καλείται στην αγιότητα. Ο Άγιος Στέφανος ήταν βασιλιάς και κύριος, αλλά στόλισε τη ζωή του όχι με πολέμους αλλά και με αρετές, με την εκπλήρωση των εντολών του Χριστού, γι’ αυτό και αγίασε. Αποτελεί παράδειγμα για τους πιστούς Ορθόδοξους Χριστιανούς όχι μόνο στη Βουλγαρία και τη Σερβία, αλλά και σε ολόκληρο τον χριστιανικό κόσμο.

Ας στολίσουμε, ακολουθώντας το παράδειγμά του, την ψυχή μας με αρετές, με φιλανθρωπία, έλεος, αγάπη ο ένας για τον άλλον και κυρίως για τον Θεό. Να προσπαθούμε για τη σωτηρία μας και να μην απελπιζόμαστε, αλλά να φέρουμε τον σταυρό που μας δόθηκε και να γίνουμε έτσι κάτοικοι της Βασιλείας του Θεού».

Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μπελογκραντσίκ ευλόγησε τον κλήρο, τους ψάλτες και το ποίμνιο εκ μέρους του Πατριάρχη Βουλγαρίας κ.κ. Νεοφύτου και κάλεσε τους πιστούς στη σημερινή πανηγυρική Θεία Λειτουργία προς τιμήν του Σέρβου Βασιλιά.

ope.gr

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.