Η Γενική Συνέλευση των Τακτικών Μελών και το Δ.Σ. του Ιδρύματος Εθνικού και Θρησκευτικού Προβληματισμού (ΙΕΘΠ) έλαβαν χώρα στην έδρα του, στο ιστορικό κτήριο στην Άνω Πόλης της Θεσσαλονίκης, την Πέμπτη 30 Ιουνίου 2022.

Το ΙΕΘΠ μεταξύ πολλών άλλων θεμάτων της Ημερήσιας Διάταξης, αποφάσισε ομοφώνως τα εξής:

Α) Την διοργάνωση διαδικτυακής Ημερίδος για τα 15 χρόνια από της εκλογής του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου Β΄, το Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2023, προπαραμονή της εορτής των Τριών Ιεραρχών, Προστατών των Γραμμάτων.

Για τον σκοπό αυτόν, ορίστηκε Οργανωτική – Επιστημονική – Καλλιτεχνική επιτροπή των εκδηλώσεων. Στην παραπάνω μετέχουν οι, Σεβ. Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας, οι Πανεπιστημιακοί Καθηγητές Αθ. Αγγελόποπουλος, Αθ. Καραθανάσης, Εμμ. Βαρβούνης, Χρ. Οικονόμου, Γρ. Λιάντας, Γ. Λόης∙ ο Ιωάννης Τσούρας, Δ/νων Σύμβουλος ΙΕΘΠ∙ ο Κυριάκος Μωυσίδης, Δ/ντης Επικοινωνίας ΙΕΘΠ και Υποψ. Διδάκτωρ ΕΚΠΑ∙ ο Πέτρος Γαϊτάνος, Δ/ντης Καλλιτεχνικών Εκδηλώσεων ΙΕΘΠ.

Β) Την διοργάνωση διαδικτυακών Εσπερίδων, τον μήνα Νοέμβριο 2022, για τον Όσιο Ιουστίνο Πόποβιτς της Σερβίας και για τον αείμνηστο Μητροπολίτη Δράμας κυρό Παύλο, Ιδρυτικό Μέλος του Ιδρύματος.

Γ) Την συμπερίληψη του Σεβ. Μητροπολίτου Φαναρίου κ. Αγαθαγγέλου, στην χορεία των Επιτίμων Προέδρων του ΙΕΘΠ, για την αξιοσημείωτη συμβολή του, ως Γενικού Διευθυντή της Αποστολικής Διακονίας, στην ανάδειξη του χριστιανικού βιβλίου στην ιστορία και στο παρόν.

Δ) Ενέκρινε πραγματοποιηθείσες παρεμβάσεις του ΙΕΘΠ για επίκαιρα θέματα, μεταξύ των οποίων «Το Ιεροκανονικό Πρόβλημα της Ορθοδόξου Κοινότητος – Εκκλησίας στο Κράτος της «Δημοκρατίας της Βορείου Μακεδονίας». Η ταραχώδης προϊστορία και το ελπιδοφόρο παρόν.

Υπό τον προβολέα των εξελίξεων στο τρίγωνο Κωνσταντινουπόλεως – Βελιγραδίου – Σκοπίων, του Μαΐου 2022» (Romfea.gr, 8-6-2022)
(https://www.romfea.gr/katigories/10-apopseis/50549-to-ierokanoniko-provlima-tis-ekklisias-ton-skopion)

Επίσης, η Γεν. Συνέλευση ασχολήθηκε με τη δημοσίευση του άρθρου στη Romfea.gr, του Αρχιδιακόνου του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, π. Ιωάννου Μπούτση, με τίτλο «Συναλληλία που χρειαζόμαστε!» (https://www.romfea.gr/katigories/10-apopseis/50822-synallilia-thesmon)

Το ΙΕΘΠ συγχαίρει τον συγγραφέα για το άρθρο και συμμερίζεται την αιτιολογημένη θέση του για σαφείς οργανικές θέσεις εφημερίων στο κράτος. Η συμβολή του εφημεριακού κλήρου στους εθνικούς και κοινωνικούς αγώνες του ελληνορθοδόξου κόσμου επιβάλλει τούτο. Το ΙΕΘΠ, προς τούτο, θα κάνει τις παρεμβάσεις του αρμοδίως.

Κατά τη Γεν. Συνέλευση, επίσης, ο κ. Ιωάννης Τσούρας, Δ/νων Σύμβουλος του Ιδρύματος και Δ/ντης του Ιδιαιτέρου Γραφείου του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Ιερωνύμου, με πρόταση του ΙΕΘΠ, ανέπτυξε ενώπιον της ομηγύρεως, στο αύλειο αμφιθέατρο του Ιδρύματος, το θέμα «Ιστορική Μακεδονία και Μείζον Μακεδονία. Χρονολογικά και Γεωγραφικά».

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης εκφράστηκαν από τον Πρόεδρο κ. Γρηγόριο Λιάντα, το Δ.Σ. και όλα τα Μέλη του Ιδρύματος, θερμές ευχαριστίες και ευγνωμοσύνη πολλή, απονέμοντας, μάλιστα, και την πρέπουσα τιμή, προς τους εκπροσώπους των υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας, για την άμεση και καθοριστική συμβολή τους, στα δυσάρεστα γεγονότα της 8ης Φεβρουαρίου 2022, στο ιστορικό νεοκλασικό κτήριο του 1898.

Τέλος, κατά τη Γενική Συνέλευση εξελέγη το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του ΙΕΘΠ, της 6ης περιόδου 2022-2025, υπό την Προεδρεία του Αν. Καθηγητού της ΑΕΑΘ Γρηγορίου Μιχ. Λιάντα.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.