Είναι η δεύτερη φορά φέτος που η οργάνωση «Φιλανθρωπία», της οποίας Πρόεδρος είναι ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Καρελίας και πάσης Φινλανδίας κ. Λέων, επισκέπτεται την Κένυα.
Αυτές τις μέρες βρίσκεται εδώ ο Αιδεσιμολογιώτατος π. Ρωμανός με την κόρη του Μάρθα, η οποία εκτελεί χρέη γραμματέως, κατά τις συναντήσεις.
Όπως είναι γνωστό, η Φινλανδική Ορθόδοξη Εκκλησία, παρ’ ό λο που είναι μια από τις μικρότερες Ορθόδοξες Εκκλησίες σε αριθμό πιστών τα τελευταία σαράντα χρόνια και περισσότερο δραστηριοποιείται ενεργά σ’ όλη την Ήπειρο της Αφρικής και ιδιαίτερα στην Κένυα.

Από τα πρώτα έργα που έγιναν αναφέρουμε μόνο τα Δημοτικά και Γυμνάσια, όπως και τα Ιατρικά Κέντρα για να μην παραλείψουμε και τους ναούς που έγιναν με την προσφορά της Φινλανδίας.

Τα επισιτιστικά προγράμματα, οι υποτροφίες σε άπορα παιδιά όλων των ηλικιών από το Δημοτικό ως το Πανεπιστήμιο ήταν μια από τις πιο σημαντικές και αποτελεσματικές ενέργειές τους στο ξεκίνημα της εξωτερικής ιεραποστολής.

Ακόμα, σε έμψυχο υλικό ήταν πρωτοπόρα η Εκκλησία της Φινλανδίας με την αποστολή κληρικών και λαϊκών, ανδρών και γυναικών, που έμεναν αρκετά χρονικά διαστήματα για να προσφέρουν εθελοντική εργασία σε διάφορους τομείς.

Τόσο ο σημερινός Αρχιεπίσκοπος Λέων όσο και ο προηγούμενος Σεβασμιώτατος κ. Ιωάννης που σαν Μητροπολίτης Ελσινκίου πρωτοστάτησε και συμπαραστάθηκε έμπρακτα στο έργο της ιεραποστολής εδώ στην Κένυα.

Έτσι, αυτές τις μέρες, ο π. Ρωμανός συνεργάζεται τόσο με τον Σεβασμιώτατο κ. Μακάριο όσο και τους στενούς του συνεργάτες και επεξεργάζονται όλοι μαζί σχέδια και προγραμματισμούς που θα βοηθήσουν στην καλύτερη και αρτιότερη προσφορά τόσο στο Διδασκαλικό Κολλέγιο, στην Πατριαρχική Σχολή, στα Δημοτικά και Γυμνάσια, ακόμα και στα Ιατρικά Κέντρα.

Στον κάθε τομέα υπάρχει το υπεύθυνο πρόσωπο που ασχολείται με το ειδικό θέμα της δικαιοδοσίας και της υπευθυνότητάς του, έτσι ώστε να μπορεί να δώσει τις σωστές απαντήσεις και κατευθύνσεις, αφού κύριος σκοπός της επισκεψής του π. Ρωμανού είναι να προσκομίσει μαζί του προτάσεις για να μπορέσει ο οργανισμός «Φιλανθρωπία» να προσφέρει περισσότερη συμπαράσταση και βοήθεια. Οι ανάγκες φυσικά είναι ποικίλες.

Οι άνθρωποι επιθυμούν και ψάχνουν να γνωρίσουν την άμεση ανάγκη για να μπορέσουν, στο τέλος, να έχουν μια πραγματική εικόνα της πορείας της ιεραποστολής.

Έτσι, κατά τη διάρκεια των ημερών αυτών, αντίκρισαν το τραγικό φαινόμενο της πείνας, ιδιαίτερα των μικρών παιδιών λόγω της συνεχιζόμενης ανομβρίας σε πολλές περιοχές.

Σε μια από αυτές γύρω από το όρος Κιλιμάντζαρο ήταν ο ιερέας π. Τίτος και η πρεσβυτέρα του διατηρούν ορφανοτροφείο και σχολείο διαπίστωσαν τις άθλιες συνθήκες και τις ταλαιπωρίες των αθώων αυτών ψυχών που με περισσή χαρά δέχθηκαν τους ξένους επισκέπτες που πρόσφεραν τρόφιμα.

Η υπεύθυνη δασκάλα, κατασυγκινημένη, ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο και τους Φινλανδούς επισκέπτες για την τόσο ενισχυτικη και ενθαρρυντική επίσκεψη γι’ αυτό ακούστηκε από το στόμα της εκέινο το περίφημο «ακόμα κι αν όλοι μας εγκαταλείχουν, πιστεύουμε ότι ο Θεός θα μας συμπαρασταθεί και θα μας ενισχύσει», για να συνεχίσει ότι «όλοι όσο αγαπούν και προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στα μικρά αυτά και αθώα παιδάκια αισθάνονται έντονη την παρουσία του ίδιου του Χριστού ανάμεσά τους. Γι’ αυτό βρίσκονται εκεί και δεν πρόκειται ποτέ να τα εγκαταλείψουν προς δόξαν Θεού».

Ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε εκ μέρους όλων και τα παιδάκια τραγούδησαν και χόρεψαν.

Η περιοχή αυτή είναι γνωστή στους γύρω κατοίκους, αφού στέλνουν τα μικρά παιδιά στο σχολείο, γνωρίζοντας ότι θα μπορέσουν να φάνε έστω μια φορά την ημέρα ζεστό και μαγειρεμένο φαγητό, το οποίο προσφέρει η ιεραποστολή.

Άξιος συγχαρητηρίων είναι ο ιερέας, ο οποίος είναι η ψυχή της όλης προσπάθειας, που βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον Σεβασμιώτατο.

Τις μέρες αυτές ο Σεβασμιώτατος λειτούργησε στον ιερό ναό του Αποστόλου Παύλου στο χωριό Καντσέρου, όπου συμμετείχαν όλοι οι ιερείς των γύρω ενοριών, μαζί με τους πιστούς τους.

Έτσι ο π. Ρωμανός λειτούργησε κι αυτός μαζί τους και είδε από κοντά πόσο βαθιά είναι η πίστη και η ευσέβεια των πιστών της Μητροπολιτικής περιφέρειας.

Ο Σεβασμιώτατος, κατά τη διάρκεια της ευχαριστηριακής αυτής σύναξης καλωσόρισε τους Φινλανδούς επισκέπτες και ζήτησε να μεταφέρουν, εκ μέρους της Α.Θ.Μ. του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεοδώρου του Β,΄ τις ευχαριστίες όλων και την ευγνωμοσύνη τους προς τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Φινλανδίας κ. Λέοντα και τους πιστούς για το συνεχιζόμενο ενδιαφέρον και την έμπρακτη συμπαράσταση στο έργο της Εκκλησίας μας στην Κένυα.

Στη διάρκεια των ημερών αυτών επίσης έγιναν διάφορες άλλες εκδηλώσεις και μυστήρια όπως γάμος, κηδείες, βαπτίσεις κ.τ.λ.

Γι’ αυτά θα γραφούν ειδικά άρθρα, γιατί περιέχουν πραγματικά γεγονότα που θα συγκινήσουν και θα συγκλονίσουν αλλά ταυτόχρονα θα ενισχύσουν πνευματικά τους ανθρώπους.

Η επίσκεψη στη δεύτερη μεγαλύτερη παραγκούπολη στον κόσμο, στην Κιμπίρα, ήταν ένα από τα πιο σημαντικά γεγονότα των ημερών αυτών, αφού και εκεί διαπιστώθηκε πόσο δυναμική και ενισχυτική είναι η παρουσία του Θεού μέσα στους ανθρώπους αυτούς που παρ’ όλο τον πόνο και τη δυστυχία τους παραμένουν πιστοί και σταθεροί.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος, στο τέλος της θείας λειτουργίας και με την ευκαιρία που ονόμασε τρεις ιερείς πνευματικούς, απηύθυνε λόγους πατρικούς και τους κάλεσε να προσφέρουν με ταπείνωση, αγάπη, υπακοή και πίστη την ταπεινή τους διακονία προς τον πιστό και ευσεβή λαό που υπηρετούν.

Κάλεσε και πάλιν όλους τους ιερείς να έχουν ανάμεσά τους αγάπη και κατανόηση, να διατηρούν πάντα ηρεμία και αρμονία στις σχέσεις τους για να μπορέσουν να εκπληρώσουν το δύσκολο αλλά θεάρεστο έργο τους.

Στους δε πιστούς των δέκα ενοριών συνέστησε να περιβάλλουν τους ιερείς τους με σεβασμό και να προσπαθούν πάντα να τους συμπαρίστανται στην επιτέλεση των καθηκόντων τους.

Από εκεί ο Σεβασμιώτατος ταξίδεψε και έφθασε αργά το απόγευμα στην ενορία των Αγίων Πάντων στο χωριό Κίνακοπ που βρίσκεται κοντά στη λίμνη Ναϊβάσια.

Εκεί τον περίμεναν οι ιερείς και οι πιστοί της περιοχής, όπου και απ’ αυτούς ζήτησε να προσεύχονται και με τον τρόπο αυτό θα είναι πάντα ενωμένοι με τον Χριστό και όλους τους γύρω τους.

Αφού και εδώ έδωσε τις ευχές της Εκκλησίας του Χριστού, επέστρεψε τις βραδινές ώρες στον χώρο της Πατριαρχικής Σχολής, όπου είχε συνεργασία με τους στενούς του συνεργάτες, στους οποίους έδωσε τις σχετικές οδηγίες ως αργά.

από romfea

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.