Εκοιμήθη ο Ιωάννης Κων Μαζαράκης-Αινιάν, μια σημαντική και εξέχουσα προσωπικότητα της Ελλάδος.

Εγγονός της Υπαταίας ποιήτριας Αγανικής Αινιάνος-Μαζαρακη, γιος του Μακεδονομάχου στρατηγού Κωνσταντίνου Μαζαρακη – Αινιάν (καπετάν Ακρίτα) , γεννημένος το 1923, υπηρέτησε ως αξιωματικός του Ελληνικού στρατού σε διάφορες θέσεις όπως στην ΙΙΙ ελληνική ταξιαρχία «Ρίμινι» και συνδέθηκε με το Συμμαχικό Στρατηγείο στη διάρκεια της κατοχής.

Το 1962 έγινε νομάρχης Καστοριάς και παραιτήθηκε το 1967. Κατά τη μεταπολίτευση υπηρέτησε σε διάφορες κρατικές θέσεις στην Ελλάδα και στην Ε.Ε. (πρώην διευθυντής γραφείου τύπου στις Βρυξέλλες 1976-79) και από το 1980 και έπειτα ασχολήθηκε με τη συγγραφή ιστορικών μελετών και βιβλίων, ενώ συμμετείχε στη διοίκηση του Εθνικού Στρατιωτικού Μουσείου.

Για τριάντα πέντε χρόνια πρόσφερε της υπηρεσίες του ως Γενικός Γραμματέας της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας της Ελλάδος, ενώ επί σειρά ετών ήταν διευθυντής του Ιστορικού Εθνικού Μουσείου (Παλιά Βουλή) και Αντεπιστέλλον μέλος της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών.

Πολυγραφότατος ασχολήθηκε με γεγονότα της νεώτερης ιστορίας της χώρας μας όπως : Το νέο μακεδονικό ζήτημα σήμερα, Διάγραμμα της νεότερης ελληνικής ιστορίας, Η ιστορία της ελληνικής σημαίας, Η Φιλική Εταιρία, Τα ακρόπρωρα του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου, Τα ελληνικά τυπογραφεία του αγώνα 1821-1827, Αγώνες του νεώτερου ελληνισμού.

Την είδηση της κοιμήσεως έκανε γνωστή με Δελτίο Τύπου η Πρόεδρος του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Υπαταίων «Αινιάνες» κ. Μαρία Λαϊνα, η οποία και απέστειλε από την πόλη της Υπάτης, τη γενέθλια γη της οικογένειας των Αινιάνων οικείους του μακαριστού, τις συλλυπητήριες ευχές και τις προσευχές μας για την αιώνια ανάπαυση ενός διακεκριμένου ανθρώπου που θα θυμόμαστε πάντα.

Η Εξόδιος Ακολουθία του αειμνήστου Ιωάννου Μαζαράκη – Αινιάνος θα τελεσθεί την Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου στον Ι.Ν Αγίων Θεοδώρων στο Α’ Κοιμητήριο Αθηνών στις 13:00 μ.μ.

Τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ. Συμεών θα εκπροσωπήσει ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Άνθιμος Νεραντζής, Ιεροκήρυξ της καθ’ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.