ΣΚΟΠΙΑΝΟ – Επειδή βλέπω πολλούς να ανησυχούν για την επιστροφή του εθνικιστικού VMRO-DPMNE στην ηγεσία του σκοπιανού μορφώματος, θα επαναλάβω για μία ακόμη φορά αυτό που εδώ και δύο περίπου χρόνια έχω τονίσει επανειλημμένα (και σε κείμενά μου και σε ραδιοτηλεοπτικές παρουσίες).

Και μιλάω για δύο χρόνια, γιατί βεβαίως στα Σκόπια έγινε το απολύτως αναμενόμενο, αυτό που βλέπαμε να έρχεται εδώ και πάρα πολύ καιρό, δηλαδή η θριαμβευτική νίκη του VMRO. Αυτό όμως που θα επαναλάβω είναι ότι αυτή η νίκη αποτελεί στην πραγματικότητα για εμάς όχι πηγή ανησυχίας, αλλά θετική εξέλιξη.

Και για όσους ενδεχομένως εκπλήσσονται, κατ’ αρχάς θα πω το εξής: το VMRO είναι όντως ένας χυδαίος και προκλητικός συρφετός βαθύτατης εθνικιστικής καφρίλας (δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι αναβιώνει στον τίτλο του το όνομα της κομιτατζίδικης εκείνης οργάνωσης των αρχών του 20ου αιώνα, της λεγόμενης Εσωτερικής Μακεδονικής Επαναστατικής Οργάνωσης που είχαν φτιάξει τότε οι Βούλγαροι για να εκβουλγαρίσουν τη Μακεδονία). Από την άλλη όμως, να μην παίζουμε και με τις λέξεις: όταν λέμε ότι αυτό είναι το εθνικιστικό κόμμα των Σκοπίων, δεν σημαίνει ότι και το έως τώρα κυβερνητικό κόμμα (το κόμμα του Ζάεφ και του Πενταρόφσκι) δεν είναι εθνικιστικό. Την ίδια παρανοική ψύχωση έχουν όλοι, αυτόν δηλαδή τον γελοίο ψευτομακεδονικό ιδεασμό, απλώς η διαφορά είναι πως το VMRO χρησιμοποιεί πιο ακραία ορολογία και δεν αποδέχεται τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Και εδώ είναι τώρα βέβαια το πραγματικά επίμαχο θέμα: το κουρελόχαρτο της λίμνης. Το οποίο κουρελόχαρτο οι μεν εθνικιστές λένε ότι θα το καταργήσουν και θα επιβάλλουν παντού την ονομασία «Μακεδονία», χωρίς γεωγραφικό προσδιορισμό, ενώ το έως χτες κυβερνητικό κόμμα το στήριζε τύποις, ασχέτως βέβαια που στην πραγματικότητα το έχουν κάνει χίλιες φορές πιο κουρέλι, καθώς επί πέντε χρόνια το παραβιάζουν συνεχώς και ασυστόλως, χρησιμοποιώντας κι αυτοί σχεδόν παντού το σκέτο «Μακεδονία» ως όνομα. Αν λοιπόν τίθεται για κάποιους δίλημμα ανάμεσα σε έναν άγριο λύκο, που είναι ξεκάθαρα άγριος και φανερός, η έναν επίσης άγριο λύκο, που φοράει προβιά προβάτου και βελάζει, στην πραγματικότητα πολύ κακώς τίθεται: ο πρώτος είναι σαφώς προτιμότερος. Με βάση λοιπόν αυτά τα δεδομένα, όσοι πονάμε για το ζήτημα, δεν έχουμε κανένα λόγο να ανησυχούμε για την άνοδο του VMRO, αλλά μάλλον το αντίθετο. Γιατί απλούστατα αυτοί είναι η μόνη ελπίδα με τα νυν δεδομένα, για να ακυρωθεί η επαίσχυντη συμφωνία.

Εκείνοι που ανησυχούν – η μάλλον αγωνιούν – είναι η ελλαδίτικη κυβέρνηση (ελληνική αρνούμαι φυσικά να την αποκαλέσω) και άπας ο λοιπός πολιτικός εσμός της χώρας που στηρίζει το άθλιο κουρελόχαρτο. Πόσες φορές αλήθεια ακούσαμε δηλώσεις από βουλευτές του καθ’ ημάς Κοινοβουλίου (κυρίως κυβερνητικούς), που εκδήλωναν εδώ και πολλούς μήνες την ανησυχία τους για την άνοδο των εθνικιστών και τον φόβο μήπως κινδυνέψει το κουρελόχαρτο η μας διαβεβαίωναν (μιάς κι εμείς, βλέπετε, δεν…κλείναμε μάτι από την αγωνία) ότι, επειδή έχει διεθνή ισχύ, δεν θα κινδυνέψει. Ήταν και παραμένει ξεκάθαρο ότι οι άνθρωποι βρίσκονται σε ταραχή, βλέποντας ότι πλέον πέφτει οριστικά και το τελευταίο φύλο συκής που τους απέμεινε για να αποκοιμίζουν τους ψηφοφόρους τους: ήτοι αυτό το γελοίο που λένε ότι «εμείς δεν θέλαμε μεν τη συμφωνία και δεν την υπογράψαμε, αλλά αφού πλέον είναι κρατική συμφωνία, τι να γίνει, οφείλουμε να την τηρήσουμε έστω και με βαριά καρδιά».

Εδώ τώρα τελειώνει λοιπόν και αυτό το παραμύθι, γιατί όχι μόνο βαριά καρδιά δεν βλέπουμε, αλλά βλέπουμε αγωνία μήπως η άθλια συμφωνία ακυρωθεί. Εν πάση περιπτώσει όμως, αυτό είναι δικό τους πρόβλημα. Όπως έστρωσε ο κάθε λογής νενέκος, ας κοιμηθεί. Εγώ προσωπικά πάντως θεωρώ πολύ θετική εξέλιξη όλα αυτά που γίνονται στο σκοπιανό μόρφωμα, για όλους τους παραπάνω λόγους. Επειδή κατ’ αρχάς εμείς θέλουμε την κατάργηση της προδοτικής συμφωνίας και αυτό – κακά τα ψέματα – μπορεί να γίνει μόνο τώρα που ήρθε στα πράγματα το εθνικιστικό κόμμα με τον απροκάλυπτο φανατισμό και την μισαλλόδοξη καφρίλα του και πιθανότατα θα την τινάξει στον αέρα. Άλλος πάντως κανείς δεν πρόκειται να το πράξει – και σίγουρα όχι η δική μας ελεεινή πλευρά της υποτέλειας και του ακραίου ενδοτισμού (για να μην χρησιμοποιήσω βαρύτερες λέξεις). Αλλά βεβαίως και επειδή, πλην αυτού, θα πέσουν ακόμη περισσότερο οι μάσκες μέσα στο δικό μας κυβερνών κόμμα, που αν και ακολουθεί κατά γράμμα τον ΣΥΡΙΖΑ σε όλη την ελεεινή φιλοσκοπιανή του πολιτική, κρύβεται μέχρι σήμερα πίσω από τη γνωστή γελοιότητά περί δήθεν συνέχειας του κράτους και πίσω από άλλες παρόμοιες αστείες δικαιολογίες. Τώρα αυτά τελειώνουν, τελειώνουμε με το θέατρο σκιών και τα πράγματα γίνονται πολύ πιο ξεκάθαρα. Τώρα έρχονται κάποιοι απέναντι που θα τινάξουν το κουρέλι των Πρεσπών στον αέρα, οπότε να δούμε τι θα κάνουν οι δικοί μας με την καυτή πατάτα. Γι’ αυτό, επαναλαμβάνω, αφήστε άλλους να ανησυχούν για την προέλαση του VMRO. Καλύτερα να έχεις απέναντι τον καταφανή και ακραίο εθνικισμό, παρά αυτή την έως σήμερα θολούρα που κρατάει τα πράγματα σε σύγχυση και σε τέλμα.

Ξεκάθαρα πράγματα λοιπόν. Όλα στο φως και ο κάθε κατεργάρης στον πάγκο του. Καιρός να τελειώνουμε επί τέλους με τους καραγκιόζ μπερντέδες…

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.