Δεν κουνιέται ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος από τη θέση του. Το δήλωσε και το ξεκαθάρισε. Μην περιμένετε να παραιτηθώ, είπε. «Ο,τι πει ο Θεός». Καλώς το λέει. Όσο λειτουργεί το μυαλό και μπορεί να διοικήσει, ο προκαθήμενος πρέπει να παραμένει στη θέση του. Και καλώς το είπε.

Το αντίθετο, δηλαδή, από όσα λέει ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος εδώ κι εκεί. Πως θα παραιτηθεί και οι δελφίνοι… ζεσταίνουν τις μηχανές. Η δήλωση του Αρχιεπισκόπου Κύπρου είναι μήνυμα προς όλους τους δελφίνους-Μητροπολίτες της Κύπρου που (τον) περιμένουν στη γωνία.

Για όσους δεν θυμούνται τα εκκλησιαστικά, να υπενθυμίσω ότι ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος, ως «αουτσάιντερ» των τότε εκλογών, είχε δεσμευτεί το 2006 ότι θα παραιτηθεί πέντε χρόνια μετά την εκλογή του, δηλαδή το 2011. Υπενθυμίζω ότι έχει περάσει ήδη μία δεκαετία από τη χρονιά που θα παραιτούνταν ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος. Μόνο ο Θεός και η επιβαρυμένη υγεία του θα κρίνουν τις εξελίξεις στην ιστορική Ορθόδοξη Εκκλησία της Κύπρου. Πάντως, οι αντίρροπες δυνάμεις της περιοχής (βλέπε ρωσόφιλοι και Φαναριώτες) προετοιμάζουν ήδη το έδαφος για τους εκλεκτούς τους.

Οι κρυφοί άσοι
Πρόσφατα ανέφερα τους 23 υποψήφιους κληρικούς που… προθερμαίνονται για τον αρχιερατικό στίβο. Αμέλησα να σας αναφέρω τον εκλεκτό π. Καλλίνικο, «παιδί» του Μητροπολίτη Καισαριανής και έναν δύο αρχιμανδρίτες που κρύβει στο μανίκι του ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος. Αφού δεν θέλει ο ίδιος να τους «κάψει» και να τους βγάλει μπροστά, το σέβομαι και διατηρώ και εγώ -προς το παρόν- την ανωνυμία τους.

Φανούρης Ευστράτιος

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.