Αγία Βαρβάρα: Στις 4 Δεκεμβρίου του 1920, ανήμερα της εορτής της Αγίας Βαρβάρας, έγινε μιά μεγάλη έκρηξη στο εργοστάσιο της Πυρκάλ στο Κατσιπόδι (σημερινή Δάφνη), η οποία τάραξε όλη την Αθήνα.

Το Πυρκάλ ( Πυριτιδοποιείο και Καλυκοποιείο) είναι ένα εργοστάσιο κατασκευής πολεμικού υλικού για τον ελληνικό στρατο. Την ημέρα λοιπόν, της εορτής της Αγίας Βαρβάρας, τη χρονιά εκείνη πραγματοποιήθηκε μία έκρηξη τοσο μεγάλη, που έγινε αισθητή μέχρι το Φάληρο και την Καλλιθέα.

Έκτοτε η ημέρα αυτή καθερώθηκε ως αργία από τους εργαζόμενους της εταιρίας οι οποίοι και έκτισαν ένα εκκλησάκι στο χώρο του εργοστασίου, επειδή η Αγία προστάτευσε εκείνους και την πόλη. Κάποιοι ισχυρίζονται ότι ο πρώτος μικρός ναός ανηγέρθη λόγω αυτού του γεγονότος. Για την ανέγερση του πρώτου Ναού υπάρχει ακόμα μία εκδοχή.

Μία ηλικιωμένη κυρία υποστηρίζει ότι στο χώρο του Ναού υπήρχαν σωροί από μάρμαρα όπου έπαιζε όταν ήταν παιδί. Εκεί, ανακάλυψαν ένα κομμάτι μάρμαρο από την Αγία Τράπεζα Εκκλησίας που είχαν καταστρέψει οι Τούρκοι.

Παράλληλα, η μητέρα της ηλικιωμένης κυρίας έβλεπε στον ύπνο της την Αγία Βαρβάρα να κλαίει. Αφηγήθηκε το όνειρό της στον παπα-Γιώργη, από το Μπραχάμι, ο οποίος τη βοήθησε στην κατασκευή ενός προσκυνηταρίου.

Το 1925 χτίζεται ο πρώτος Ναός με πρώτο ιερέα τον παπα-Φάνη. Ο σημερινός ναός θεμελιώθηκε το 1939 και το κτίσιμό του πραγματοποιήθηκε σταδιακά μέχρι το 1949, οπότε και έγιναν τα εγκαίνια.

Στα αρχεία του Ιερού Ναού υπάρχει Βιβλίο Γεννήσεων-Βαπτίσεων από το έτος 1931 και Βιβλίο Γάμων από το έτος 1946, που όλα αυτά μαρτυρούν ότι ήταν ενοριακός Ναός. Ο ρυθμός του ναού είναι τρίκλητη βασιλική σταυροειδής μετά τρούλου. Η αγιογράφηση ξεκίνησε περίπου το 1960 από τους Δ. Καφη και Δ. Ρίζο.

Πρώτος εφημέριος ήταν ο π. Θεοφάνης Παπαδημητρίου και από το 1949 έως το 1976 διετέλεσε εφημέριος ο ιβηρίτης αρχιμ. Νικόλαος Καλορίζος. Από τοτε μέχρι και σήμερα αρκετοί ιερείς υπηρέτησαν και υπηρετούν ευδοκίμως επί αρκετά χρόνια.

Πρέπει να αναφέρουμε ότι ο περικαλλής Ιερός Ναός της Αγίας Βαρβάρας Δάφνης, είναι εξ ολοκλήρου, έργο των ευσεβών Ενοριτών μας, οι οποίοι συνεχίζουν αδιακόπως και με χαρά να συνεισφέρουν γιά την ευόδωση των έργων της ενορίας μας.

Το γεγονός αυτό, καθίσταται ακόμη πιο σημαντικό καθώς ο Ιερός Ναός αποτελεί το Κέντρο όπου συγκεντρώνονται και επιτελούν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα, σύμφωνα και με το ψαλμικό «εν Εκκλησίαις ευλογείτε τον Θεόν».

Εντός του Ναού φυλάσσονται λείψανα της Αγίας Βαρβάρας, Σαββαϊτών και Ιορδανιτών Πατέρων, του Αγίου Προκοπίου και του Αγίου Χαραλάμπους, καθώς και τα αρχιερατικά άμφια του πρώην μητροπολίτη Πατρών, κυρού Κωνσταντίνου Πλατη.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.