Το Σάββατο 11 Μαΐου 2024, η Εταιρεία Ευβοϊκών Σπουδών (Τμήμα Χαλκίδος, σε συνεργασία με το Τμήμα Ιστιαιας) επ’ ευκαιρία της επετείου εκατό χρόνων από τη μετακομιδή του ιερού σκηνώματος του Οσίου Ιωάννου του Ρώσσου, από την Καππαδοκία στην Εύβοια, διοργάνωσε ημερίδα με θέμα «Ο προσφυγικός Ελληνισμός στην Εύβοια», η οποία πραγματοποιήθηκε στην Λουτρόπολη της Αιδηψού, στην Αίθουσα Πολιτισμού «Μελίνα Μερκούρη» του Δήμου Ιστιαίας Αιδηψού.

Την προηγουμένη ημέρα, Παρασκευή 10 Μαΐου 2024, η πρόεδρος του Δ.Σ. της Εταιρείας κ. Βασιλική Θάνου-Χριστοφίλου, π. Πρόεδρος του Αρείου Πάγου και π. Πρωθυπουργός, μαζί με άλλα μέλη του Δ.Σ. επισκέφθηκαν το Ιερό Προσκύνημα του Οσίου Ιωάννου Στο Προκόπι και το παρακείμενο Μουσείο Μικρασιατικού Πολιτισμού.

Την Εκδήλωση άνοιξε η Πρόεδρος της Εταιρείας κ. Βασιλική Θάνου-Χριστοφίλου, καλοσωρίζοντας τους προσκεκλημένους, ενώ αμέσως μετά, απηύθυναν χαιρετισμούς ο Δήμαρχος Ιστιαίας-Αιδηψού κ. Ιωάννης Κοτζιάς και ο πρόεδρος του Τμήματος Ιστιαίας κ. Δημήτριος Γιάγκος.

Κατόπιν, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Σκοπέλου κ. Νικόδημος, ως εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου Μητροπολίτου Χαλκίδος κ. Χρυσοστομου, κήρυξε την έναρξη των εργασιών την ημερίδας.

Εισηγητές ήταν κατά σειρά η κ. Αμαλία Καραπασχαλίδου-αρχαιολόγος με θέμα: «100 χρόνια ο Οσιος Ιωάννης ο Ρώσσος στην Εύβοια από την Μικρά Ασία», ο κ. Κωνσταντίνος Δημητούλης-αρχιτέκτονας με θέμα: «Ισόβιος Νόστος-1923 η προσφυγική εγκατάσταση στην Εύβοια», ο κ. Ιωάννης Ρίζος-διδάκτωρ Μαθηματικών με θέμα: «Στιγμές από την Ιστορία της Νέας Αρτάκης» και ο κ. Αλέξανδρος Καλέμης-ερευνητής-συγγραφέας με θέμα: «Ταξιδεύοντας στις πατρίδες των Ευβοέων προσφύγων».

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.