ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΑ ΝΕΑ: Την Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2022 εν όψει της εορτής του Αγίου Νικολάου η οποία έλαβε χώρα στον φερώνυμο ιερό ναό του προστάτου και πολιούχου της πόλεως Ερετρίας τον οποίο τίμησαν με λατρευτικές εκδηλώσεις όπου προηγήθηκε ο πανηγυρικός εσπερινός στον οποίο προεξήρχε ο Β’ Γραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και Ιεροκήρυξ της Ιερας Μητροπόλεως Χαλκίδος Πανοσ Αρχίμ Ιωάννης Καραμούζης με την συμμετοχή ιερέων και του εφημέριου του ιερού ναού Πρωτοπρ Θεοφάνη Παπαγεωργίου.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο π. Ιωάννης ο οποίος αναφέρθηκε μέσα απο τον βίο και τα χαρίσματα του Αγίου Νικολάου τον οποίο προβάλει η ιερά υμνολογία μέσα απο τους στίχους του απολυτικίου του με τον τιμητικό τίτλο κανόνα πίστεως και εικόνα πραότητος.

Μετά το πέρας του πανηγυρικού εσπερινού πραγματοποιήθηκε με τις χαρμόσυνες κωδονοκρουσίες η λιτάνευση της ιεράς εικόνος του αγίου πλαισιούμενη απο την Φιλαρμονική Μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού με την συμμετοχή κλήρου και λαού που τίμησαν με την συμμετοχή τους την εορτή μεταξύ εξ αυτών παρέστησαν ο Βουλευτής Ευβοίας κ. Αθανάσιος Ζεμπίλης ο Δήμαρχος Ερέτριας κ. Ιωάννης Δημητρόπουλος οι Αντιδήμαρχοι. Ευάγγελος Τσώκος κ. Μαρία Παπαγγελή η πρώην Δήμαρχος κ. Αμφιτρίτη Αλημπατέ ο Ναύαρχος εα κ. Νικόλαος Φατούσης η Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητος Ερέτριας κ. Αικατερίνη Κυριακοπούλου τοπικοί φορείς και η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ερέτριας κ. Αναστασία Κακαβά με τα μέλλη του Συλλόγου.

Εν συνεχεία με την άφιξη της λιτανευτικής πομπής της ιεράς εικόνος του Αγίου Νικολάου στο λιμάνι της Ερέτριας παρουσία των στελεχών του Λιμεναρχείου και του Αστυνομικου Τμήματος Ερέτριας πραγματοποιήθηκε δέηση υπέρ υγείας και ενισχύσεως πάντων των απανταχού της γης εν θαλάσσες ναυτιλομέμενων αδελφών.

Τον Άγιο Νικόλαο τίμησαν με τις προβλεπόμενες τιμές τους και τα ελιμενισμένα ΕΠ/ΟΧ ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΣ ΑΝΝΑ ΜΑΡΙΑ με τα αλιευτικά σκάφη καθώς επίσης ακολούθησε η εορταστική εκδήλωση προς τον Άγιο Νικόλαο στο λιμάνι σε συνεργασία του Δήμου Ερέτριας του Πολιτιστικού Συλλόγου Ερέτριας και του ιερού ναού Αγίου Νικολάου με το ιστορικό δρώμενο της αφίξεως με αλιευτικό δια της θαλάσσης του Κωνσταντή Κανάρη ο οποίος με την άφιξη του απέδωσε τον ασπασμό και την ευλάβεια του προς τον Άγιο Νικόλαο όπως είθισται εκφράζοντας δε τις ευχαριστίες και ιερές προσευχές του ενώπιον της ιεράς εικόνος του.

Ακολούθησαν στην συνέχεια διάφοροι παραδοσιακοί χοροί απο τα μέλη των χοευτικών τμημάτων του Πολιστικού Συλλόγου Ερέτριας Κωνσταντής Κανάρης με την επίβλεψη και παρουσία του χοροδιδασκάλου κ. Δημητρίου Ελευθεριου.

Εκ μέρους του εκκλησιαστικού συμβουλίου μετά το πέρας της εκδηλώσεως ο εφημέριος του ιερού ναού Αγιου Νικολάου Ερέτριας Πρωτοπρεσβύτερος Θεοφάνης Παπαγεωργίου εκφράζοντας τις θερμές ευχαριστίες του προς όλους τους συντελεστές της αποψινής εορταστικής εκδηλώσεως που έλαβαν χώρα προς τιμη του προστάτου και πολιούχου τον οποίον τίμησαν άπαντες οι πιστοί εκφράζοντας δε ιδαίτερα τις ευχαριστίες προς τον κ. Νικόλαο Λιούλιο ο οποίος υποδύθηκε άψογα τον ένδοξο αγωνιστή Κωνσταντή Κανάρη και έδωσε μία συγκινητική πνοή στην εορταστική εκδήλωση μαζί με τα χορευτικά τμήματα του Πολιστικού Συλλόγου.

Την επιμέλεια της εορταστικής εκδήλωσης είχε η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ερέτριας κ. Αναστασία Κακαβά παρουσιάζοντας με την εξιστόρηση του δρώμενου της εορταστικής εκδηλώσεως προς τιμή του Αγίου Νικολαου. με τα μέλη του Πολιστικού Συλλόγου και τον χοροδιδάσκαλο του κ. Δημήτριο Ελευθερίου.

Εν συνεχεία η λιτανευτική πομπή επέστρεψε στον ιερό ναό του Αγίου Νικολάου όπου έγινε η απόλυση

Την επομένη ημέρα της εορτής του Αγίου Νικολάου στον προαναφερθέντα ιερό ναό τελέσθηκε η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία στην οποία προεξήρχε ο Πανοσ Αρχιμ Τιμόθεος Μπαϊμπάκης Ιεροκήρυξ της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος με την συμμετοχή του Οικονόμου Παναγιώτη Μπαφαλούκα και τους Πρωτοπρ Χαράλαμπο Ραμαντανάκη εφημέριο ιερού ναού Παναγίας Παραβουνιώτισας Ερέτριας και Θεοφάνους Παπαγεωργίου εφημέριο του ιερού ναού.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο π. Τιμόθεος ο οποίος αναφέρρθηκε στην προσωπικότητα του Αγίου Νικολάου η οποία μας καλεί στην έκβαση της ζωής του να δούμε τα στοιχεία τα οποία τον ανέδειξαν ενα τόσο μεγάλο άγιο της εκκλησίας μας.

Μετά το πέρας της Θείας Ευχαριστίας ακολούθησε η ευλόγηση του κολύβου του Αγίου.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.