Έθιμα βγαλμένα από τα βάθη του χρόνου, αναβιώνουν στην Κάλυμνο κατά τη μεγάλη γιορτή της Χριστιανοσύνης και καθιστούν το Άγιο Πάσχα μοναδικό και ξεχωριστό.

Πάντοτε οι Καλύμνιοι, περίμεναν με αγωνία αυτές τις ημέρες των παθών και της Ανάστασης του Κυρίου.

Οι ιδιαίτερα ευλαβείς Καλύμνιοι με κατάνυξη γεμίζουν τις εκκλησίες για να ακούσουν τους Αναγνώστες να εξιστορούν τα άγια Πάθη και τους καλλικέλαδους ψάλτες να αναπέμπουν την προσευχή όλων μας στον Πανάγιο Θεό.

Οι Καλύμνιοι που παλαιότερα τέτοιες ημέρες ετοιμάζονταν για το μεγάλο ταξίδι τους στα παράλια της Αφρικής για να φέρουν το σφουγγάρι, καλοντυμένοι περιποιημένοι, καθαροί στο σώμα και στη ψυχή, συμπάσχουν με τον Θεάνθρωπο, με το κεφάλι τους ταπεινά σκυμμένο σιγοψιθυρίζοντας μαζί με τους ψαλτάδες τις προσευχές και τα τροπάρια.

Ο γυναικωνίτης γεμάτος από τις κουρασμένες από την καθαριότητα του σπιτιού γυναίκες να κρατούν στην αγκαλιά τους τα μικρά παιδιά που κοιμήθηκαν νανουρισμένα από τις ψαλμωδίες.

Αυτές οι σκηνές επαναλαμβάνονται σε όλες τις εκκλησίες του νησιού μεγάλες ή μικρές σε όλο το νησί.

Ήλθε όμως η πανδημία για να τα ανατρέψει.

Πέρσι οι Ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδος τελέστηκαν κεκλεισμένων των θυρών σε άδεια στασίδια ενώ δεν έγινε η περιφορά των Επιταφίων.

Φέτος οι εκκλησίες λειτουργούν με περιορισμένο αριθμό πιστών ,με αποστάσεις ,μάσκες και αυστηρά μέτρα και με την περιφορά να περιορίζεται στον αύλειο χώρο της κάθε εκκλησίας χωρίς πομπή.

Παρ’ όλα αυτά όλες οι Ενορίες της Καλύμνου αλλά και στην Τέλενδο και την Ψέριμο στόλισαν του επιταφίους τους.

Ο φακός του kalymnos-news.gr με τον Μάμα Χαραμαντά και την Μπέττυ Μαίλλη πέρασαν απ’ όλες τις Ενορίες της Καλύμνου και κατέγραψαν εικόνες των επιταφίων

Επιτάφιοι εντυπωσιακοί λουλουδόλιστοι, αλλά και στολισμένοι με λαμπερά υφάσματα, που με τον τρόπο αυτό οι πιστοί εκφράζουν την αγάπη τους για τον σταυρωθέντα δι’ ημάς Χριστό.

Παραθέτουμε 22 φωτογραφίες επιταφίων από αντίστοιχες Ενορίες της Καλύμνου, της Τελένδου και Ψερίμου.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.