Όσο πλησιάζουμε προς τα Χριστούγεννα οι επιστήμονες έρχονται να θέσουν και πάλι το θέμα της Θείας Κοινωνίας και του τρόπου μεταδοσής της παρά το γεγονός οτι επισήμως η κυβέρνηση δεν έθεσε ποτέ κάτι τέτοιο . Αυτή τη φορά την ότι η Θεία Κοινωνία μπορεί να μεταδώσει τον κορονοϊό με δυο, μάλιστα, τρόπους, εξέφρασε ο καθηγητής κοινωνικής και προληπτικής ιατρικής του ΕΚΠΑ, Ιωάννης Τούντας. Επιχείρησε να εξηγήσει τη θέση του και πως μπορεί να μεταδοθεί ο ίός: “Ο ένας τρόπος μπορεί να είναι με το κοινόχρηστο κουταλάκι της λαβίδας. Ένα μολυσμένο άτομο τη στιγμή που μεταλαμβάνει μπορεί να μολύνει με το στόμα του τη λαβίδα και έτσι να μεταδώσει τον ιό και σε όσα άλλα άτομα τη χρησιμοποιήσουν”.

Αλλος τρόπος μετάδοσης είναι η άμεση επαφή του ατόμου που θα μεταλάβει, με τον ιερέα γιατί όπως επισήμανε “από τη στιγμή που δεν μπορεί να υφίσταται η προστασία της μάσκας κατά την διενέργεια του μυστηρίου και από την στιγμή που η απόσταση που χωρίζει τον πιστό από τον ιερέα είναι μικρότερη του επισφαλούς ορίου των δύο μέτρων, ο κίνδυνος της άμεσης αερογενούς μόλυνσης είναι υπαρκτός και για τους δύο”.Ο καθηγητής Ιατρικής, έτσι, συνέστησε την προσοχή των πιστών ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων, ξεκαθαρίζοντας συγχρόνως πως “κανείς δεν μπορεί να αφαιρέσει το δικαίωμα από έναν πιστό να μεταλάβει αρκεί αυτό να μη βλάπτει τους άλλους”, ενώ κλείνοντας το θέμα αυτό και πηγαίνοντας ένα βήμα πιο πέρα, ο κ. Τούντας κάλεσε την Εκκλησία για το καλό όλων “να αφήσει το σώμα του ανθρώπου στην δικαιοδοσία της επιστήμης και να ασχολείται μόνο με την ψυχή του”.

Παρά το όσα υποστηρίζουν οι επιστήμονες το θέμα της Θείας Κοινωνίας είναι αδιαπραγμάτευτο για την επίσημη Εκκλησία , ενώ δεν απασχολεί την κυβέρνηση. Ωστόσο ακόμη δεν έχουν δοθεί διευκρινήσεις για τον τρόπο που θα γίνεται η μεταδοσή της στους πιστούς.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.