Στον πανηγυρίζοντα και περικαλλή Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Σιδηροκάστρου εορτάστηκε με ιδιαίτερη λαμπρότητα, βυζαντινή μεγαλοπρέπεια και εκκλησιαστική τάξη η θρησκευτική και εθνική εορτή της 25ης Μαρτίου.

Το εσπέρας της παραμονής ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σιδηροκάστρου κ. Μακάριος χοροστάτησε κατά την ακολουθία του Εσπερινού, πλαισιωμένος από Ιερείς και Διακόνους που ήρθαν ως συνεορταστές και συμπανηγυριστές για να τιμήσουν, με αφορμή την εορτή του Ευαγγελισμού, το σεβάσμιο πρόσωπο της Παναγίας, του προσώπου που ένωσε το άνθρωπο με τον Θεό, τη γη με τον ουρανό, το φθαρτό με το άφθαρτο, το υλικό με το πνευματικό, το πεπερασμένο με το αιώνιο.

Απόλυτα σχετική, αξιόλογη, πρωτότυπη και περιεκτική ήταν και η ομιλία του Αιδεσιμολογιωτάτου Πρωτοπρεσβυτέρου π. Χρήστου Μήτσιου από την Ι.Μ. Ιερισσού, Αγ. Όρους και Αρδαμερίου, ο οποίος με λόγο μεστό, ειλικρινή και καρδιακό ανέλυσε όλα τα πνευματικά νοήματα της εορτής και τον αντίκτυπό της στην καθημερινότητα όλων των αγωνιζόμενων Χριστιανών.

Στο σύντομο χαιρετισμό που απηύθυνε ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στη σπουδαία εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου ως της απαρχής της σωτηρίας του ανθρώπου αλλά και της κατεξοχήν εορτής της ελευθερίας, αφού η Θεοτόκος ελεύθερα αποδέχεται τη βούληση του Θεού να φέρει στον κόσμο τον Σωτήρα Χριστό και ελεύθερα συνεργεί στο σχέδιο της θείας οικονομίας.

Ανήμερα της εορτής, ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου και προεξήρχε κατα την πανηγυρική Θεία Λειτουργία στον ως άνω Ιερό Ναό της Ευαγγελιστρίας.

Παρέστησαν ο Δήμαρχος Σιντικής κ. Γεώργιος Τάτσιος, ο Διοικητής του 567 ΤΠ Αντ/ρχης Χρήστος Δήμου, ο Διοικητής του ΤΕΘ Αντ/ρχης Αντώνιος Θεολογίδης, ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Σιδηροκάστρου κ. Άγγελος Κράσιος, ο Διοικητής του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Σιδηροκάστρου κ. Ιωάννης Μήλτσιος, η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Αθανασία Αγγελίδου, οι Αντιδήμαρχοι Σιντικής κ. Διονυσία Ζήκα και κ. Γεώργιος Παπαδόπουλος, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Ενότητας Σιδηροκάστρου κ. Αλέξανδρος Τσαρτσίδης και λοιποί εκπρόσωποι των πολιτιστικών Συλλόγων και των σωματείων της πόλεως.

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε με ξεχωριστή ενάργεια και δυναμικό παλμό ο Διευθυντής του Παλλατιδείου Γενικού Λυκείου Σιδηροκάστρου.

Στο σύντομο χαιρετισμό του ο Σεβασμιώτατος τόνισε την σπουδαιότητα των εθνικών επετείων και την ανάγκη να εορτάζονται με κάθε τιμή και μεγαλοπρέπεια, και ασφαλώς με την παρουσία όλων των τοπικών Αρχόντων και του ευσεβούς λαού, ώστε να αποτυπώνεται σε κάθε ευκαιρία και σε κάθε γωνιά της Πατρίδας μας η ενότητα και η ομοψυχία των Ελλήνων, τα ιδανικά δηλαδή που γέννησαν, καλλιέργησαν και διατήρησαν το πολύτιμο αγαθό της ελευθερίας, της ανεξαρτησίας και της αυτοδιάθεσης.

Ο Σεβασμιώτατος δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει και τον Προϊστάμενο του Ιερού Ναού Πανοσ. Αρχιμ. Π. Προκόπιο Κρίβο, αλλά και τα μέλη του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου για την ευπρέπεια, την τάξη αλλά και την προετοιμασία της Ιεράς Πανηγύρεως.

Μετά την επίσημη Δοξολογία ακολούθησε η επιμνημόσυνη Δέηση στο μνημείο πεσόντων της πόλεως, η κατάθεση στεφάνων από τις Αρχές του τόπου και η μαθητική παρέλαση με τυ συνοδεία της πολυμελούς Φιλαρμονικής του Δήμου Σιντικής υπό τη διεύθυνση του κ. Σάββα Κωφίδη.

Να αναφερθεί ότι στην παρέλαση συμμετείχε και αντιπροσωπεία παιδιών από τις Χριστιανικές Μαθητικές Ομάδες της Ι.Μ. Σιδηροκάστρου.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.