Την 23η και 24η Σπετεμβρίου εορτάσθηκε η μνήμη της Αγίας Μεγαλομάρτυρος και Ισαποστόλου Θέκλης στον οικισμό της Αγίας Θέκλης Δ.Δ. Ωρολογίου επαρχίας Αυλωναρίου του Δήμου Κύμης – Αλιβερίου.

Την 23η και 24η Σπετεμβρίου εορτάσθηκε η μνήμη της Αγίας Μεγαλομάρτυρος και Ισαποστόλου Θέκλης στον οικισμό της Αγίας Θέκλης Δ.Δ. Ωρολογίου επαρχίας Αυλωναρίου του Δήμου Κύμης – Αλιβερίου όπως και πέρσι έτσι και φέτος στον ιερό ναό του Αγίου Βασιλείου τελέσθηκε ο εόρτιος πανηγυρικός εσπερινός αντί εις τον φερώνυμο βυζαντινό ιερό ναό της Αγίας Θέκλης λόγω των ισχυόντων υγειονομικών μέτρων.

Την κυριώνυμο ημέρα της εορτής τελέσθηκε η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία στον ιερό ναό του Αγίου Βασιλείου της Αγίας Θέκλης ιερουργούντος του Πρεσβυτέρου Ηλία Παπαφακλή εφημερίου ενορίας Ωρολογίου με την συμμετοχή των πιστών της ενορίας και της ευρύτερης περιοχής.

Εκ του αναλογίου έψαλε ο Ιεροψάλτης Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Ερέτριας κ. Δημήτριος Πετρογιάννης.

Ο Βυζαντινός ιερός ναός της Αγίας Θέκλης ο οποίος αποτελεί ένα απο τα σημαντικότερα μνημεία της μεταβυζαντινής περιόδου στην κεντρική Εύβοια με τον μικρό βυζαντινό ναό να στέκει σε ένα όμορφο και χαρακτηριστικό περιβάλλον γεμάτο πλατάνια ελιές και κυπαρίσσια χαρακτηρίζοντας το ένα δείγμα της ευβοϊκής αρχιτεκτονικής ναοδομίας που αναπτύχθηκε στην περιοχή καθώς είναι σταυρεπίστεγος με την ανέγερση του να χρονολογείται στα τέλη του 13ου η στις αρχές του 14ου αιώνος.

Ωστόσο, ορισμένα αρχιτεκτονικά στοιχεία δείχνουν ότι πιθανότατα να είχε αρχικά οικοδομηθεί στα τέλη της πρώτης χιλιετίας με διαφορετική μορφή και στην συνέχεια να μετασκευάστηκε.

Αξιοσημείωτο ότι παλαιότερα στην ετήσια εορτή της Αγίας Θέκλης κατά μία εκδοχή η εορτή σχετιζόταν με το παραδοσιακό παζάρι το οποίο καθιερώθηκε στα πρώτα χρόνια της τουρκοκρατίας στην ενορία της Αγίας Θέκλης και η μετέπειτα μετάθεση του το 1870 του στα Χάνια Αυλωναρίου.

Επίσης η εορτή της Αγίας Θέκλης εορτάσθηκε και στον περικαλλή τρισυπόστατο βυζαντινό ιερό ναό Αγίου Δημητρίου – Αγίας Θέκλης – Αγίου Ελευθερίου στα Χάνια Αυλωναρίου όπου ιερούργησε ο Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Κόσσυφας εφημέριος της ενορίας Αυλωναρίου με την συμμετοχή των πιστών που τίμησαν την εορτή.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.