Με λαμπρότητα έλαβαν χώρα οι λατρευτικές εκδηλώσεις, οι οποίες κορυφώθηκαν με επίκεντρο την αγιοτόκο γενέτειρα του γόνου εξ' αυτής Οσίου Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτου το χωριό του Αγίου Ιωάννου - Αλιβερίου, και με την ευκαιρία της εορτής στον ενοριακό ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου.

Το εσπέρας του Σαββάτου 2 Δεκεμβρίου τελέστηκε ο Πολυαρχιερατικός Εσπερινός στον οποίο χοροστάτησε ο εκ Ροβιών Ευβοίας Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ. Νικηφόρος.

Επίσης συγχοροστάτησαν οι Σεβ. Μητροπολίτες, Ειρηνουπόλεως κ. Νίκανδρος και Καρυστίας και Σκύρου κ. Σεραφείμ.

Τον θείο λόγο κήρυξε μετά την προσφώνηση του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου Μητροπολίτου Καρυστίας κ. Σεραφείμ, ο Μητροπολίτης Γόρτυνος κ. Νικηφόρος ο οποίος εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες τον προς τον Μητροπολίτη κ. Σεραφείμ για την τιμή και ευλογία της ευγενούς προσκλήσεως που του παρείχε για την συμμετοχή του στις λατρευτικές εκδηλώσεις της εορτής του Οσίου Πορφυρίου.

Στην συνέχεια ο κ. Νικηφόρος αναφέρθηκε στον ασκητικό βίο του Αγίου, ο οποίος όπως είπε αποτελεί πρότυπο και υπόδειγμα μοναχού.

Μετά το πέρας του πολυαρχιερατικού εσπερινού εψάλει η Ιερά Παράκληση προς τον Όσιο Πορφύριο.

Την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου χοροστάτησε στον όρθρο ο Θεοφ. Επίσκοπος Σκοπέλου κ. Νικόδημος, Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος, ο οποίος αφίχθη συνοδευόμενος από τον Σεβ. Μητροπολίτη Χαλκίδος κ. Χρυσόστομο, κατόπιν προσκλήσεως του Σεβ. Μητροπολίτη Καρυστίας κ. Σεραφείμ.

Στην Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Σεβ. Μητροπολίτης Καρυστίας κ. Σεραφείμ, συλλειτουργούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Ειρηνουπόλεως κ. Νικάνδρου, Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου, Γόρτυνος κ. Νικηφόρου και του Θεοφ. Επισκόπου Σκοπέλου κ. Νικοδήμου.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Επίσκοπος Σκοπέλου ο οποίος ανέλυσε θεολογικά και παραδειγματικά την σημερινή ευαγγελική περικοπή του θαύματος του ιαθέντος τυφλού απο τον Ιησού Χριστό.

Επίσης ο Θεοφιλέστατος κ. Νικόδημος μίλησε για την ζωή και την προσωπικότητα του Αγίου Πορφυρίου.

Τέλος ο Θεοφιλέστατος κ. Νικόδημος εξέφρασε το σεβασμό προς το σεπτό πρόσωπο του Σεβ. Μητροπολίτου Καρυστίας κ. Σεραφείμ, ευχαριστώντας εξέφρασε για την πάντοτε παρεχόμενη ευγενή φιλάδελφη πρόσκληση για την τοπική εορτή στην αγιοτόκο ενορία και γενέτειρα του Οσίου Πορφυρίου.

Από την πλευρά του ο Μητροπολίτης Ειρηνουπόλεως κ. Νίκανδρος μετέφερε το σεπτό μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου προς τον Σεβ. Μητροπολίτη Καρυστίας κ. Σεραφείμ με την ευκαιρία της 55ης επετείου του εις Επίσκοπο Χειροτονίας του.

Στην αντιφώνηση του ο Μητροπολίτης Καρυστίας κ. Σεραφείμ εξέφρασε τις ολόθερμές του ευχαριστίες προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο για την ιδιαιτέρως σημαντική τιμή που του επεφύλαξε.

Μετά το πέρας της Θείας ευχαριστίας πραγματοποιήθηκε με την συμμετοχή της Φιλαρμονικής Μπάντας του Δήμου Κύμης – Αλιβερίου η λιτανεία της εικόνος και της φιάλης αίματος του Οσίου Πορφυρίου.

Ακολούθησε στον προαύλειο χώρο του ιερού ναού απο το παιδικό χορευτικό τμήμα του Πολιτιστικου Συλλόγου Αγίου Ιωάννου η παρουσίαση παραδοσιακών χορών αφιερωμένη εις την 55η επέτειο ποιμαντορίας του Σεβασμιωτάτου κ. Σεραφειμ.

Επίσης τα αναλόγια διηκόνησαν οι Μουσικολογιώτατοι Πρωτοπρεσβύτεροι εκ δεξιού χορού ο π. Χρήστος Κυριακόπουλος Γενικός Αρχιερατικός Επίτρος Ιεράς Μητροπόλεως Κηφισίας και εξ αριστερού χορού ο π. Σωτήριος Τσούγκας εφημέριος Αετού επαρχίας Καρύστου και Διευθυντής της Σχολής Βυζαντινής της Ιεράς Μητροπόλεως με την συμμετοχή και άλλων ιεροψαλτών.

Τέλος, την επιμέλεια της όλης διοργανώσεως της πανηγύρεως ανέλαβε ο Πρωτοπρ. Ευάγγελος Βογιατζής εφημέριος του ιερού ναού σε συνεργασία μετά του εκλησιαστικού συμβουλίου και των εθελοντών της ενορίας.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.