Το «τάμα» του προς τον Όσιο Λουκά τον εν Στειρίω, που εορτάζει σήμερα, εκπλήρωσε και φέτος ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Συμεών τελώντας την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό του Πολιούχου Λαμίας, Αγίου Ενδόξου Αποστόλου και Ευαγγελιστού Λουκά του Ιατρού, ταυτωνύμου μετά του του Οσίου πατρός ημών Λουκά του εν τω Στειρίω.

Μία ημέρα ορόσημο τόσο για τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ. Συμεών προσωπικά, καθώς προ τεσσάρων ετών εξελέγη τούτη την ημέρα Επίσκοπος της Αγιωτάτης Εκκλησίας μας, ως βοηθός Επίσκοπος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου του με τον τίτλο της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Θεσπιών, όσο όμως και για την Εκκλησία μας συνολικά, καθώς σαν σήμερα, πριν από δεκατέσσερα ολόκληρα χρόνια εξελέγη Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος ο Μακαριώτατος κ. Ιερώνυμος.

Τον κ. Συμεών στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία πλαισίωσαν ο Άγιος Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος, Αρχιμ. του Οικουμενικού Θρόνου π. Εφραίμ Τριανταφυλλόπουλος, ο Άγιος Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος Πρωτ. π. Νεόφυτος Ραφαηλίδης, κληρικοί της Μητροπόλεως, καθώς και οι διάκονοι.

Τα Ιερό Αναλόγιο πλαισίωσαν Βυζαντινοί χοροί Ιεροψαλτών υπό τον Διευθυντή του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως «ΓΕΡΜΑΝΟΣ ο ΜΕΛΩΔΟΣ» Δρ. κ. Ανδρέα Ιωακείμ και τον Πρωτοψάλτη του Ιερού Ναού και Καθηγητή του Ωδείου κ. Ανάργυρο Βλάχο.

Οι Ιερές Ακολουθίες μεταδόθηκαν απευθείας μέσω του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Μητροπόλεως (89,4 Fm) και από διαδικτύου.

Την διακονία του Θείου Λόγου ανέλαβε με την ευχή του Σεβασμιωτάτου ο Άγιος Πρωτοσύγκελλος π. Εφραίμ, ο οποίος με αφορμή την εορτή του Οσίου Λουκά, αναφέρθηκε «στον ρόλο της προσευχής, η οποία συντελεί στην εξασθένηση της φαντασίας, η οποία γεννά τα πλείστα όσα ψυχολογικά προβλήματα που βασανίζουν τον σύγχρονο άνθρωπο», όπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε ο π. Εφραίμ.

Προ της απολύσεως ο π. Εφραίμ εκ μέρους του Ιερού Κλήρου της Φθιωτικής Εκκλησίας, ευχήθηκε υιικώς και εγκαρδίως στον Σεβασμιώτατο έτη πολλά, πανευφρόσυνα, υγιεινά και ευλογημένα από τον Θεό και τον Όσιο Λουκά.

Με ιδιαίτερη συγκίνηση ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών ευχαρίστησε τον π. Εφραίμ και στο πρόσωπό του όλους τους Κληρικούς της Μητροπόλεως και χαρακτηριστικά σημείωσε:

«Η εκλογή μου εις επίσκοπον προ τεσσάρων ετών από την Σεπτή Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος, τέτοια σπουδαία μέρα, ημέρα μνήμης του Οσίου Λουκά αλλά και ημέρα επίσης επετείου εκλογής του πνευματικού μου πατέρα και Προκαθημένου της αγάπης κ. Ιερωνύμου, μου έδωσε την δυνατότητα να συνδεθώ καρδιακά, αγαπητικά και υπαρξιακά με τον Όσιο Λουκά, του οποίου την παρουσία την νιώθω έντονη στην ζωή μου και στην διακονία μου. Για το λόγο αυτό καθιέρωσα να τιμούμε την μνήμη του Οσίου Λουκά εδώ στην Φθιώτιδα στο Ναό του ταυτωνύμου του, Πολιούχου μας Ευαγγελιστού Λουκά.»

Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία παραβρέθηκαν: ο Βουλευτής Φθιώτιδος κ. Γεώργιος Κοτρωνιάς και ο Αντιδήμαρχος κ. Παναγιώτης Φώσκολος.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.