Με λαμπρότητα εορτάσθηκε στην Πάτρα η Εορτή του Οσίου και Θεοφόρου πατρός ημών Ιωακείμ του Νέου Ασκητού, Ηγουμένου της Ιεράς Μονής των Νοτενών Αχαίας.

Ο Όσιος Ιωακείμ έζησε τον 17ον αιώνα και κατήγετο από το χωριό Σκιαδά Αχαίας. Το βαπτιστικό του όνομα ήτο Ιωάννης.

Εγκατέλειψε τα εγκόσμια και ασκήτευσε κατ’ αρχάς, ίσως, στην Μονή Δίβρης, αλλά κυρίως στην Μονή των Νοτενών, όπου έλαμψε ως φάρος πνευματικός, τιμώμενος ιδιαιτέρως υπό πάντων, ιδιαιτέρως από τον Αρχιερέα των Πατρών Παρθένιο, ο οποίος εξομολογείτο στον Όσιον Ιωακείμ και τον εκήδευσε, ότε προς Κύριον μετέστη.
Μάλιστα μετά τριετίαν από την κοίμηση του Οσίου, ο ως είρηται Αρχιερεύς, έκαμε την ανακομιδή των Λειψάνων του, κατόπιν θαυματουργικής επεμβάσεως του ιδίου του Οσίου Ιωακείμ, ο οποίος με ενύπνιον στον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως, ειδοποίησε δι’ αυτού, του Πατριάρχου δηλαδή, των Πατρών Παρθένιον να πραγματοποιήση την Ανακομιδή. Και τούτο, διά να φανή και να καταδειχθή ο σύνδεσμος ο πνευματικός μεταξύ του Πατριάρχου και του Αρχιερέως των Πατρών. Αλήθεια, οποίον εκκλησιαστικόν φρόνημα είχεν ο Άγιος!

Το Λείψανό του ευρέθη άφθαρτο, αλλά κρίμασιν οις οίδεν ο Θεός, μετά τα Ορλωφικά (1770) διελύθη. Σήμερα τμήματα του Ιερού Λειψάνου του Οσίου έχομε στο Μοναστήρι του, της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, των Νοτενών.

Ο Σεβασμιώτατος Πατρών κ. Χρυσόστομος προκειμένου να τιμήση εξαιρέτως τον Άγιον Ιωακείμ, εθεμελίωσε Ιερόν Ναόν εν Πάτραις και ήδη επερατώθη η ανέγερσις του, προς τιμήν του Οσίου Ιωακείμ και μάλιστα ιδρύθη, νέα ενορία της οποίας κέντρον είναι ο ως άνω Ιερός Ναός.

Την παραμονή της Εορτής του Αγίου 2/7/2023, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος ετέλεσε τα Θυρανοίξια του ως άνω ωραιοτάτου Ναού και προέστη της Ακολουθίας του Πανηγυρικού Εσπερινού, εν πληθούση Εκκλησία και ωμίλησε δεόντως, επαινέσας τον Αιδεσιμολογιώτατο Πρωτοπρεσβύτερο π. Ιωάννη Νικόπουλο και τους συνεργάτας του, αλλά και όλους τους Ενορίτας, οι οποίοι εργάστηκαν και συνεργάστηκαν για την ανέγερση του Ιερού Ναού.

Ανήμερα ανήλθε στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Σκιαδά και εκείθεν στο Σπήλαιον – Ασκητήριον του Οσίου Ιωακείμ, όπου ετέλεσε την Θεία Λειτουργία, εν πληθούση Εκκλησία, παρουσία του Δημάρχου Ερυμάνθου κ. Θεοδώρου Μπαρή, του Προέδρου της Κοινότητος Σκιαδά και Εκπροσώπων άλλων Αρχών, εκήρυξε τον θείο λόγο και προέστη της Ιεράς Λιτανείας. Στο Μοναστήρι διακονεί με ιερό ζήλο και αυταπάρνηση, ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Αλέξανδρος Παναγόπουλος, τον οποίον ιδιατέρως ευχαρίστησε και επήνεσε ο Σεβασμιώτατος για την πνευματική και γενικώτερη εργασία του.

Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κερνίτσης κ. Χρύσανθος την παραμονή της Εορτής ετέλεσε τον πανηγυρικό Εσπερινό στο Ασκητήριο του Οσίου Ιωακείμ στην Μόνη Νοτενών και ανήμερα ετέλεσε την πρώτη Θεία Λειτουργία στον νέο Ιερό Ναό του Οσίου Ιωακείμ, εν Πάτραις, και ωμίλησε επικαίρως εν πληθούση Εκκλησία, εις αμφοτέρας τας Ιεράς Ακολουθίας.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.