Η Γέννηση της Χαράς όλων των χαρών του κόσμου, της Υπεραγίας Θεοτόκου αποτελεί το προοίμιο του μυστηρίου της Ενανθρωπήσεως Χριστού. Και τούτο διότι η η Αειπαρθένος Μαρία έγινε το σκεύος της εκλογής, ο έμψυχος ναός, που προόρισε ο Τριαδικός Θεός προαιωνίως να γίνει η πρόξενος της αναγεννήσεως και αναπλάσεως των πάντων! Έτσι, ο «αχώρητος παντί» θα χωρέσει στην παρθενική μήτρα της Θεοτόκου, ώστε η Παναγία Μητέρα Του να καταστεί η «χώρα του Αχωρήτου»!

Γι’ αυτό και η Παναγία στη ζωή των Ορθοδόξων Χριστιανών κατέχει μία ιδιαίτερη και πολύ σημαντική θέση και τιμάται με κάθε ευκαιρία όπως Της αρμόζει.

Η Θεομητορική εορτή της Γεννήσεως της Θεοτόκου τιμήθηκε σεμνά και ευλαβικά και στην ακριτική Ιερά Μητρόπολη Πολυανής και Κιλκισίου, με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ. Βαρθολομαίο να χοροστατεί αφ’ εσπέρας στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό της Ευκαρπίας Ν. Κιλκίς και ανήμερα να ιερουργεί στον εορτάζοντα Ιερό Ναό του Σταυροχωρίου Ν. Κιλκίς.

Και στους δύο Ναούς, έγινε δεκτός με αισθήματα πνευματικής χαράς, μιάς και ο Ποιμενάρχης της Εκκλησίας του Χριστού που παροικεί στο Κιλκίς, επισκέπτεται για πρώτη φορά από ενθρονίσεώς του τους δύο Ιερούς Ναούς.

Παραμονή της εορτής, ο Εφημέριος Πρωτ. π. Ιωάννης Ξενιτίδης μαζί με τον Δήμαρχο Κιλκίς κ. Δημήτριο Κυριακίδη, τον Αντιπεριφερειάρχη Ν. Κιλκίς κ. Ανδρέα Βεργίδη, τον Πρόεδρο της Κοινότητας κ. Νικόλαο Ανδρεάδη και τους Προέδρους του Πολιτιστικού και Αθλητικού Συλλόγου Ευκαρπίας υποδέχθηκαν με κάθε τιμή τον Σεβασμιώτατο στον περικαλλή Ιερό Ναό της Παναγίας, ο οποίος στο κήρυγμά του τόνισε μεταξύ άλλων για την πνευματική ευκαιρία που δίδεται για άλλη μια φορά προκειμένου να ενωθούμε με το ιερό πρόσωπο της γλυκυτάτης Μητέρας των Ουρανών, να ενωθούμε και να προσευχηθούμε στη Χάρη Της, αφού αποτελεί την ελπίδα του κόσμου ως καρπός υπομονής και προσευχής… έχοντας ανάγκη τη μεν υπομονή για τα καλά έργα, την δε προσευχή για την πνευματική μας σωτηρία.

“…Η αρχή και το τέλος μέσα στον χρόνο, είναι σφραγισμένα με το πρόσωπο, την παρουσία, την μεσιτεία και τον γλυκασμό της Υπεραγίας Θεοτόκου” είπε ο Σεβασμιώτατος και υπογράμμισε ότι η σημερινή εορτή της Παναγίας προσφέρει στον καθένα τα “όπλα” του φωτός, την πίστη και την προσευχή! Μέσα στο εόρτιο κλίμα της πανηγύρεως χειροθέτησε σε Αναγνώστη τον ευσεβή μαθητή της Γ’ Λυκείου Κλεάνθη Αυγητίδη, ο οποίος διακονεί με αγάπη και ιδιαίτερο ζήλο τον Ιερό Ναό.

Ακολούθησε λιτάνευση της Ιερής Εικόνας ανά τους δρόμους περιμετρικά της κεντρικής πλατείας, με τη συμμετοχή των φιλέορτων ευσεβών πιστών που προσήλθαν από τον οικισμό αλλά και τους γύρω οικισμούς της περιοχής των Κρουσσίων.

Την κυριώνυμο ημέρα επισκέφθηκε, πλαισιούμενος από τους Διακόνους του, την Ενορία της Γεννήσεως της Θεοτόκου και Αγίου Αθανασίου Σταυροχωρίου, και προέστη του εόρτιου Όρθρου και της λαμπρής Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας.

Στον ευπρεπισμένο και προσφάτως ανακαινισμένο Ιερό Ναό, τον Σεβασμιώτατο κ. Βαρθολομαίο προσεφώνησε καταλλήλως ο Εφημέριος της Ενορίας Πρωτ. π. Γεώργιος Παντελίδης, Γεν. Αρχιερατικός Επίτροπος, ο οποίος εις ένδειξη αγάπης του προσέφερε μια ποντιακή λύρα. Αντί κηρύγματος με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου αναγνώσθηκε από τον Πρωτοσυγκελλεύοντα της Ιεράς Μητροπόλεως Παν. Αρχιμ. π. Επιφάνιο Θεοδωρίδη η Εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου, με θέμα «Περί προστασίας τῆς ἀνθρώπινης ζωῆς καί ἀποφυγῆς τῶν ἀμβλώσεων».

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας στον αύλειο χώρο του Ιερού Ναού το χορευτικό Τμήμα του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγίου Μάρκου παρουσίασε ποντιακούς χορούς.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.