Με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια και την πρέπουσα λαμπρότητα εορτάστηκε στον Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης στην παλαιά Λευκωσία, η κεφαλαιώδης για τη σωτηρία μας εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου και συλλειτουργούντων του Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Αποστόλου Βαρνάβα Αρχιμ. κ. Ιωάννου Ιωάννου, του Διευθυντή της Ιερατικής Σχολής Κύπρου «ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΒΑΡΝΑΒΑΣ» Αρχιμ. Βενεδίκτου Ιωάννου, του Διευθυντή της Θεολογικής Σχολής της Εκκλησίας Κύπρου Πρωτοπ. Κυπριανού Κουντούρη, των ιερεών του Ναού και διακόνων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου.

Στη Θεία Λειτουργία ήταν παρόντες εκπρόσωποι της Πολιτείας και του Κράτους, ενώ μετά το πέρας της ακολούθησε πανηγυρική δοξολογία με την ευκαιρία της 197ης επετείου της εθνικής παλιγγενεσίας.

Στη δοξολογία ήταν παρόντες ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, υπουργοί, εκπρόσωποι της Πολιτείας, των Εθνικών Ενόπλων Δυνάμεων, της Αστυνομίας Κύπρου, καθηγητές όλων των βαθμίδων της κυπριακής εκπαίδευσης, εκπρόσωποι σωματείων και πλήθος κόσμου.

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος παρότρυνε όλους να συνεργαστούν ώστε να επιτευχθεί επιτέλους για το νησί μας μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του εθνικού προβλήματος. Η επιτυχία του παρελθόντος, τόνισε ο Υπουργός Εξωτερικών, οφειλόταν κατά κύριο λόγο στην διάθεση συνεργασίας που είχαν όλοι οι Έλληνες μεταξύ τους.

O ελληνικός λαός, σημείωσε επίσης ο κ. Χριστοδουλίδης, επέλεξε να συνδυάσει την επέτειο της εθνικής του παλιγγενεσίας με την γιορτή του Ευαγγελισμού της Υπεραγίας Θεοτόκου. Kοινός παρονομαστής των δύο γεγονότων, η ανυπολόγιστη και ευλογημένη αξία της ελευθερίας.

«Σήμερον της σωτηρίας ημών το κεφάλαιον». Κλείνει το κεφάλαιο της φθοράς, της σκλαβιάς στην αμαρτία και ανοίγει το κεφάλαιο της λύτρωσης και της ελευθερίας. Στον Ευαγγελισμό η ελευθερία σαρκώνεται στην ανταπόκριση και συγκατάθεση της Παναγίας στο χαρμόσυνο μήνυμα του Αρχαγγέλου Γαβριήλ. Ο Ευαγγελισμός και η παλιγγενεσία είναι δύο έννοιες που απηχούν την ελευθερία. Είναι «δυο λευτεριές που σμίγουνε μέσα στην ίδια μέρα […] η λευτεριά του Έλληνα και η λευτεριά του ανθρώπου».

Από τη μια η μνήμη τού Ευαγγελισμού της υπεραγίας Θεοτόκου και από την άλλη η έναρξη τής Εθνικής Παλιγγενεσίας του Γένους, που ― όχι τυχαία ― ξεκίνησε την 25η Μαρτίου του 1821. Kοινός παρονομαστής των δύο αυτών γεγονότων είναι η ανυπολόγιστη αξία τής ελευθερίας.

Σήμερα, που η ιστορία φαίνεται ότι γράφεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς στην περιοχή μας. Σήμερα, που η χώρα βιώνει μια οικονομική, κοινωνική και ηθική κρίση. Σήμερα, που με την κρίση ξαναπληρώνουμε σαν χώρα και σαν λαός την άγνοια της ιστορίας μας. Το μήνυμα της 25ης Μαρτίου είναι σήμερα πιο επίκαιρο από ποτέ! Μας καλεί να ακούσουμε, έστω και την ύστατη στιγμή, τις θεϊκές συμβουλές και να αγαπήσουμε αληθινά το συνάνθρωπό μας, βάζοντας το συμφέρον του συνόλου πάνω από το ατομικό.

Ιεροδ. Τριφυλλίου Ονησιφόρου

Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου

Η εορτή του Ευαγγελισμού και της Εθνικής Παλιγγενεσίας στην ημικατεχόμενη Λευκωσία

Η εορτή του Ευαγγελισμού και της Εθνικής Παλιγγενεσίας στην ημικατεχόμενη Λευκωσία

Η εορτή του Ευαγγελισμού και της Εθνικής Παλιγγενεσίας στην ημικατεχόμενη Λευκωσία

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 5 (1 ψήφος)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.