Με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια και την πρέπουσα λαμπρότητα εορτάστηκε στον Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης στην παλαιά Λευκωσία, λίγα μέτρα μόνο πριν την πράσινη γραμμή, η κεφαλαιώδης για τη σωτηρία μας εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου και συλλειτουργούντων του Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Αποστόλου Βαρνάβα Αρχιμ. κ. Ιωάννου Ιωάννου, του Διευθυντή της Ιερατικής Σχολής Κύπρου «ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΒΑΡΝΑΒΑΣ» Αρχιμ. Βενεδίκτου Ιωάννου, του Διευθυντή της Θεολογικής Σχολής της Εκκλησίας Κύπρου Πρωτοπ. Κυπριανού Κουντούρη και άλλων κληρικών της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου.

Στο τέλος του όρθρου ο Μακαριώτατος τέλεσε την χειροθεσία εις αναγνώστη του κ. Νικολάου Κλεάνθους, ενώ μετά την οπισθάμβωνο ευχή της Θείας Λειτουργίας προχείρισε σε πρωτοπρεσβύτερο τον π. Χαράλαμπο Ζούμο, εφημέριο του Ιερού Ναού της Φανερωμένης, έγγαμο κληρικό και πατέρα πολύτεκνης οικογένειας.

Στη Θεία Λειτουργία ήταν επίσης παρόντες εκπρόσωποι της Πολιτείας και του Κράτους, ενώ μετά το πέρας της ακολούθησε πανηγυρική δοξολογία με την ευκαιρία της 198ηςεπετείου της εθνικής παλιγγενεσίας.

Το αντίδωρο μοίρασε ο νεοπροχειρισθείς π. Χαράλαμπος, ο οποίος μοίρασε επίσης κεραστικά σε όλο το εκκλησίασμα.

Στη δοξολογία ήταν παρόντες ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, υπουργοί, εκπρόσωποι της Πολιτείας, των Εθνικών Ενόπλων Δυνάμεων, της Αστυνομίας Κύπρου, καθηγητές όλων των βαθμίδων της κυπριακής εκπαίδευσης, εκπρόσωποι σωματείων και πλήθος κόσμου.

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο πρέσβης της Ελλάδος στην Κύπρο κ. Ηλίας Φωτόπουλος, ο οποίος παρότρυνε όλους να συνεργαστούν ώστε να επιτευχθεί επιτέλους για το νησί μας μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του εθνικού προβλήματος.

Η επιτυχία του παρελθόντος, τόνισε ο ο κ. Φωτόπουλος, οφειλόταν κατά κύριο λόγο στην διάθεση συνεργασίας που είχαν όλοι οι Έλληνες μεταξύ τους.

O ελληνικός λαός, σημείωσε επίσης ο κ. πρέσβης, επέλεξε να συνδυάσει την επέτειο της εθνικής του παλιγγενεσίας με την γιορτή του Ευαγγελισμού της Υπεραγίας Θεοτόκου. Kοινός παρονομαστής των δύο γεγονότων, η ανυπολόγιστη και ευλογημένη αξία της ελευθερίας.

Σήμερα, που η ιστορία φαίνεται ότι γράφεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς στην περιοχή μας. Σήμερα, που η χώρα βιώνει μια οικονομική, κοινωνική και ηθική κρίση.

Σήμερα, που με την κρίση ξαναπληρώνουμε σαν χώρα και σαν λαός την άγνοια της ιστορίας μας. Το μήνυμα της 25ης Μαρτίου είναι σήμερα πιο επίκαιρο από ποτέ!

Μας καλεί να ακούσουμε, έστω και την ύστατη στιγμή, τις θεϊκές συμβουλές και να αγαπήσουμε αληθινά το συνάνθρωπό μας, βάζοντας το συμφέρον του συνόλου πάνω από το ατομικό.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.