Την μνήμη του Αγίου Πρωτομάρτυρος και Πρωτοδιακόνου Στεφάνου τίμησε η εν Βουλγαρία Ορθόδοξη Εκκλησία. Στην Σιδερένια Εκκλησία του Αγίου Στεφάνου – κέντρο του βουλγαρικού πνεύματος στην Κωνσταντινούπολη τελέστηκε πανηγυρική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Σηλυβρίας κ. Μάξιμου, και συλλειτουργούντων του Επισκόπου Μπελογκρντσίκ κ. Πολύκαρπου και του Αρχιερατικώς Προϊστάμενου της Περιφερείας Φαναρίου – Κερατίου Κόλπου, Επισκόπου Αλικαρνασσού κ. Αδριανού.

Στη Θεία Λειτουργία συμμετείχαν επίσης ο Αρχιμανδρίτης του Οικουμενικού Πατριαρχείου κ. Χαράλαμπος Νίτσεφ, κληρικοί του Οικουμενικού Πατριαρχείου και ο Ιεροδιάκονος Βαρθολομαίος.

Ο Άγιος Στέφανος είναι πολιούχος – προστάτης της εκκλησίας του Κεράτιου Κόλπου (είναι στενός και μακρύς κόλπος, στον Βόσπορο) στην Κωνσταντινούπολη. Η Σιδερένια Εκκλησία είναι ο μόνος ορθόδοξος ναός από σίδερο. Αυτό το υλικό επελέγη από τον Οθωμανό αρχιτέκτονα Χοβζέπ Αζναβούρ λόγω του ασταθούς υπεδάφους, το οποίο δε θα μπορούσε να αντέξει θεμέλια από μπετόν. Το βάρος των σιδερένιων δομικών ανέρχεται στους 500 τόνους και είναι δουλεμένα στη Βιέννη. Στην Κωνσταντινούπολη έφθασαν με πλοία μέσω του Δούναβη και της Μαύρης Θάλασσας. Χτίστηκε γύρω στο 1848 και καθαγιάστηκε στις 8 Σεπτεμβρίου 1898.

Τους εκκλησιαστικούς ύμνους απέδωσαν χορωδοί της εκκλησιαστικής χορωδίας του Σιδερένιου Ναού, με μαέστρο τον Kyriak Lyaze, με τη συμμετοχή κληρικών και θεολόγων από τη Σόφια.

Επίσημοι προσκεκλημένοι στον εκκλησιαστικό εορτασμό ήταν ο γενικός πρόξενος της Βουλγαρίας στην Κωνσταντινούπολη κ. Vasil Valkov, ο πρόεδρος του εκκλησιαστικού συμβουλίου του ναού κ. Vasil Lyaze, ο πρώην διευθυντής της Διεύθυνσης «Θρησκευμάτων» στο Υπουργείο της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας, δωρητές και ιδρυτές του Σιδερένιου Ναού. Επίσης παρευρέθηκαν μέλη του Προσκυνηματικού Κέντρου της Ιεράς Μητρόπολης Σοφίας Άγιος Ιωάννης Ρίλας.

Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, ο Επίσκοπος Μπελογκρντσίκ μύησε τους πιστούς στη ζωή του Αγίου Στεφάνου και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την υποδοχή και τη φιλοξενία που είχαν οι προσκεκλημένοι από τη Βουλγαρία.

Εκ μέρους του Πατριάρχη Βουλγαρίας κ.κ. Νεοφύτου, Επίσκοπος κ. Πολύκαρπος παρέδωσε στην εκκλησία και την κοινότητα μια εικόνα όλων των Βουλγάρων αγίων. Η εικόνα παραδόθηκε στον πρόεδρο του εκκλησιαστικού συμβουλίου με τα εξής λόγια: «Να έχουν πάντα μπροστά στα μάτια τους την αγάπη του Θεού και την ορθόδοξη πίστη των Βούλγαρων αγίων και να αγωνίζονται να τους μιμούνται, καθώς και να γνωρίζουν ότι η Βουλγαρία τους αγαπά και η εν Βουλγαρία Ορθόδοξη Εκκλησία τους ενθαρρύνει να είναι άξια παιδιά της».

Μετά τη Θεία Λειτουργία, ο Επίσκοπος κ. Πολύκαρπος ευχαρίστησε τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, μέσω του Μητροπολίτη Σηλυβρίας κ. Μαξίμου.

Στον Αρχιμανδρίτη Χαράλαμπο Νίτσεφ δώρισε έναν επιστήθιο σταυρό, ως ανάμνηση και ευλογία της εορτής, και του ευχήθηκε να εργαστεί για την πνευματική ανάταση της βουλγαρικής κοινότητας και να διατηρήσει το βουλγαρικό πνεύμα ζωντανό και ανέπαφο στην Κωνσταντινούπολη.

Στους Επισκόπους, εκ μέρους του εκκλησιαστικού συμβουλίου του Σιδερένιου Ναού, απονεμήθηκε πλακέτα για την επέτειο των 130 χρόνων από την κατάθεση του θεμελίου λίθου για την ανέγερση του Σιδερένιου Ναού.

Σε όλους τους παρευρισκόμενους στη γιορτή δόθηκε μια εικόνα με τη σκηνή της Γεννήσεως του Χριστού εκ μέρους του Πατριάρχη Βουλγαρίας κ.κ. Νεοφύτου.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.