Μέσα σε κατανυκτικό κλίμα και με την πρέπουσα λαμπρότητα, εορτάστηκε και εφέτος, η μνήμη του Οσίου Πατρός ημών Σάββα του Ηγιασμένου, του κατά τον ιερό υμνωδό ποδηγέτη των Mοναστών, στη Βασίλισσα της Μεσογείου Αλεξάνδρεια.

Την κυριώνυμο ημέρα, Κυριακή, 5 Δεκεμβρίου 2021, η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης κ.κ. Θεόδωρος Β’ χοροστάτησε στον Όρθρο και τέλεσε την Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στο Καθολικό της Ιεράς Πατριαρχικής Μονής, συλλειτουργούντων του Σεβ. Μητροπολίτου Ναυκράτιδος κ. Ναρκίσσου και του Θεοφιλ. Επισκόπου Ταμιάθεως κ. Γερμανού. Το Ιερό Βήμα πλαισίωσαν ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου Πανοσιολ. Αρχιμ. κ. Νικόδημος Τότκας, ο Σχολάρχης της Ιεράς Πατριαρχικής Σχολής του Αγίου Αθανασίου Πανοσιολ. Αρχιμ. κ. Ισαάκ Τσαπόγλου και κληρικοί του Πατριαρχείου.

Με λόγια πατρικής αγάπης, ο Μακαριώτατος Πατριάρχης προς τους πιστούς, στους οποίους ευχήθηκε ο Άγιος Σάββας, αλλά και ο Άγιος Νικόλαος να είναι παρηγορία, ευλογία και θαλπωρή στις ζωές όλων των πιστών και των οικογενειών τους.

Αξιοσημείωτη είναι η αναφορά του Μακαριωτάτου στην επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στη Λέσβο, την οποία και με πολλή χαρά χαιρέτησε. «Σήμερα, σαν Προκαθήμενος, επιθυμώ να χαιρετήσω την επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στη Λέσβο. Άφησε το Βατικανό και την εκκλησία του και ταπεινός Αργεντίνος Ιεραπόστολος, θα βρεθεί κοντά στους φτωχούς αδελφούς μας στην Μυτιλήνη, για να σταθεί στο πλευρό τους και να δώσει παρηγοριά και αγάπη σε όλους τους πρόσφυγες και τους μετανάστες».

Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος τέλεσε την εις Διάκονον χειροτονία του π. Σπυρίδωνα Σταμούλη, καθώς επίσης και την εις Αρχιμανδρίτη χειροθεσία του εκ Τανζανίας καταγομένου π. Μάρκου Kalinga, αδελφών της Πατριαρχικής Μονής του Αγίου Σάββα.

Ο Μακαριώτατος απευθυνόμενος πατρικά προς τον νεοχειροτονηθέντα Διάκονο, τον συμβούλεψε: «Με την ευχή του Γέροντός σου Ισαάκ, τον οποίο ακολούθησες στην Αλεξάνδρεια, να τιμήσεις το όνομα που φέρεις, να τιμήσεις την πατρίδα μας την Ελλάδα, το παλαίφατο Πατριαρχείο μας, μα πάνω από όλα τίμησε το δικό σου πρόσωπο, γιατί λόγο πρώτο θα δώσω εγώ εν τη βασιλεία των ουρανών και μετά εσύ με τα δάκρυά σου, με τις μετάνοιές σου, με την ελπίδα σου στον Θεό θα χαριτώνεσαι και θα ευλογείς την Εκκλησία μας, για να σταθείς ενώπιον του Δίκαιου Κριτή».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Μακαριώτατος, εξήρε την υπακοή και την σεμνότητα που διακρίνει τον νέο κληρικό του Αλεξανδρινού Θρόνου, στοιχεία τα οποία, όπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε, αποτελούν εχέγγυα πως η πορεία του θα είναι ευλογημένη μέσα στην Εκκλησία, αρκεί με φόβο Θεού, με αγάπη στον Θεό και με ελπίδα στην Παναγία να τα διατηρήσει και να τα πολλαπλασιάσει.

Απευθυνόμενος στον νέο Αρχιμανδρίτη του Θρόνου π. Μάρκο, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας τόνισε: «Ήρθε η ώρα να γυρίσεις στην πατρίδα σου και να βοηθήσεις την Ιεραποστολή. Φεύγοντας θα πάρεις μαζί σου την ευλογία όλων των πατέρων, μα πάνω από όλα θα πάρεις την ευλογία του Αγίου Σάββα στο μοναστήρι του οποίου ήρθες και έγινες μοναχός, έλαβες τις χειροτονίες σου και τώρα επιστρέφεις ευλογημένος πια πίσω στην πατρίδα σου για να την υπηρετήσεις».

Επιπλέον, ο Μακαριώτατος, τόνισε τη συμμετοχή του π. Μάρκου στο έργο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στην ιδιαίτερη πατρίδα του και πρόσθεσε:
«Θα συναντάς πονεμένους ανθρώπους στην Τανζανία, δεν θα συναντάς πλούτο. Θα βλέπεις χέρια που θα υψώνονται και θα ζητάνε έλεος και βοήθεια. Τότε κι εσύ, δίνε τους τον λόγο τον καλό, λέγε τους ότι η Εκκλησία του Αγίου Μάρκου, το Πατριαρχείο που υπάγεσαι, εργάζεται νυχθημερόν για το καλό των αδελφών μας στην πονεμένη Αφρική».

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.