Την Τρίτη, 8ην/21ην Ιουλίου 2020, τιμήθηκε στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων η μνήμη του αγίου ενδόξου μεγαλομάρτυρος Προκοπίου στο παρεκκλήσιο της Ιεράς Μονής Αγίου Μοδέστου, όπου βρίσκεται ο τάφος του, στην περιοχή, γνωστή ως Αμπού Τορ στη νότιο Νέα Ιερουσαλήμ, έναντί του λόφου της Αγίας Σιών.

«Τον άγιον Προκόπιον τιμά η Εκκλησία ως τον πρώτο εκ Καισαρείας της Παλαιστίνης μάρτυρα περί το έτος 303 μ.Χ. Διώκτης πρότερον των Χριστιανών, εκλήθη υπ’ Αυτού του Κυρίου διά φανέντος αυτώ κρυσταλλένιου σταυρού και φωνής λεγούσης: «Εγώ ειμι ο εσταυρωμένος Υιός του Θεού». Καταδοθείς ως Χριστιανός υπό της μητρός αυτού Θεοδοσίας επέστρεψεν εις Καισάρειαν, ένθα και βασανισθείς εμαρτύρησε διά τον Χριστόν, προσελκύσας και την μητέρα αυτού και άλλους.

Εις το ως άνω παρεκκλήσιον προς τιμήν του αγίου Προκοπίου ετελέσθη Εσπερινός αφ’ Εσπέρας προεξάρχοντος του Αρχιμανδρίτου Μακαρίου και θεία Λειτουργία ανήμερα της εορτής προεξάρχοντος του Αρχιμανδρίτου Βαρθολομαίου, τη συλλειτουργία του Ιεροδιακόνου Σωφρονίου, ψάλλοντος του Ιεροδιακόνου Συμεών, Γραμματέως της Αγίας και Ιεράς Συνόδου και μετεχόντων ευσεβών πιστών», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του Πατριαρχείου.

Διαρκούσης της θείας Λειτουργίας επεσκέφθη την Ιερά Μονή ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλος μετά Πατέρων Αγιοταφιτών.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.