Η Α Θ . Μακαριοτητα ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ.κ Θεόδωρος Β σύμφωνα με το παλαιό έθος του Δευτερουρόνου Πατριαρχείου ανηθλε με την συνοδεία του από την Μεγάλη πόλη της Αλεξάνδρειας, στην πόλη του Καΐρου διά την εορτή του Πατριαρχικού Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου.

Με κάθε λαμπρότητα χοροστάτησε στον Μέγαλο Εσπερινό και στον Όρθρο της εορτής Συμπαραστατούμενος από τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες Ερμουπόλεως Νικόλαο και Μέμφιδος Νικόδημο, Πατριαρχικό Επίτροπο Καΐρου προεξήρχε της Πατριαρχικής Θείας Λειτουργίας

Ο Προκαθήμενος του Δευτερόθρονου Πατριαρχείου κατά τις ομιλίες του τόσο στον Μεγάλο Εσπερινό όσο και στην Θεία Λειτουργία με πολύ σιγκίνηση αναφέρθηκε στον εορταζόμενο Άγιο τον “πανάγιο Νικόλαο ” κατά τον υμνογράφο.

Μίλησε για την παρουσία του στην Α’ Οικουμενική Σύνοδο και την επιβράβευση των αγώνων υπέρ της Ορθοδόξου πίστεως από τον Κύριο μας και την Κυρία Θεοτόκο.

Συνεχίζοντας τόνισε «… ο Άγιος Νικόλαος είναι πάντα χαρούμενος. Σήμερα όμως διέκρινα ένα μικρό παράπονο στην εικόνα του. Αυτό το παράπονο είναι για όλους τους συνανθρώπους για τα παιδιά μου τα πνευματικά, που έχουν κουραστεί από την φοβερή πανδημία της εποχής μας . Δυστυχώς εκτός από την αρρώστια έρχεται και μια άλλη μάστιγα που λέγεται φτώχεια, και πολλές; άλλες δυσκολίες… Και όλα αυτά ο Άγιος τα γνωρίζει και τα σκέφτεται. Έφυγε η χαρά και ήλθε η θλίψη για το τι θα γίνει την αύριο. Και όμως σε αυτή τη θλίψη σε αυτή την πανδημία, η Εκκλησία μας, η μάνα μας δεν σταμάτησε ούτε μια στιγμή να είναι η παρηγοριά. Ο Άγιος Νικόλαος είναι των ορφανών προστάτης ,πεινώντων τροφέας και των νοσούντων ιατρός”.

Καταλήγοντας παρεκάλεσε για όλα του τα παιδιά ,της Νειλοχώρας και της όλης της Αφρικής τον “Παππού ” Άγιο Νικόλαο να τα έχει υπό την προστασία του ως και ολόκληρο τον κόσμο.

Εξαιρέτως απευθυνόμενος στον Ακόλουθο Άμυνας της Ελληνικής Πρεσβείας στο Κάιρο, Πλοίαρχο (ΠΝ) Γεώργιο Χατζή ,ευχήθηκε έτη πολλά στο Ένδοξο Πολεμικό μας Ναυτικό και όλους τους ναυτιλομένους.

Προ της Απολύσεως της Θείας Λειτουργίας τίμησε τον Ιστορικό και Πανεπιστημιακο Διδάσκαλο κ Ιωάννη Φουρτούνα με τον Σταυρό του Αποστόλου Μάρκου ως έκφραση ευχαριστίας για την πολύτιμη συμβολή του στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και τα Ελληνικά γράμματα τα οποία διδάσκει στα Αιγυπτιακά Πανεπιστήμια.

Στις λατρευτικες συνάξεις παραβρέθηκαν ο Πρέσβης της Ελλάδος στο Κάιρο κ. Νικόλαος Γαριλίδης, ο Πρέσβης της Κύπρου κ. Όμηρος Μαυρομάτης ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητος Καΐρου κ Χρήστος Καβαλής ο Πρόεδρος των Αραβοφώνων της Αιγύπτου κ. Κλόντ Νακάς Εκπρόσωποι της Εκπαιδευτικής κοινότητας Πρόεδροι διαφόρων Σωματίων της Ελληνικής παροικίας και του Αραβοφώνου ποιμνίου.

Ιδιαίτερο πανηγυρικό τόνο έδωσαν ιδιαιτέρως οι Έλληνες και Αραβόφωνοι πρόσκοποι οι οποίοι υποδέχθησαν τον Μακαριώτο παιανίζοντας με την μπάντα τους.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.