Η ανάδειξη των αρχαιοτήτων και ιδιαίτερα των Βυζαντινών μνημείων, αποδεικνύει ευαισθησία στην ιστορία στον πολιτισμό και στο περιεχόμενο της πνευματικής κατάστασης που διαθέτει ο καθένας μας. Πρωτοβουλίες που έχουν την άδεια της Ιεράς Μητροπόλεως Ρόδου και της 4ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Δωδ/νήσου, έχει αναλάβει με επιτυχία εδώ και αρκετά χρόνια ο πατήρ Κυριακός Μανέττας κληρικός - εκπαιδευτικός και πρώτος εφημέριος του Πανεπιστημιακού ναυδρίου Αγίας Ειρήνης και Τριών Ιεραρχών Αιγαίου Ρόδου. Με τα προβλεπόμενα για την πανδημία μέτρα, πραγματοποιήθηκε ο Πανηγυρικός Εσπερινός του Αγίου Νικολάου Επισκόπου Μύρων της Λυκίας του θαυματουργού στην ιστορική Μονή του Αγίου Νικολάου Φουντουκλί την Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2021 και ώρα 4.30-6 απογευματινή, που βρίσκεται μετά την Ελεούσα στον δρόμο προς Προφήτη Ηλία Σαλάκου.

Ο ναός είναι Βυζαντινός σε σχήμα Σταυρού με τοιχογραφίες Παλαιές και αρκετές ατελείωτες, διότι έγινε η κατάληψη από τους Ενετούς και τους Τούρκους το 1522 μ.Χ. Ο ναός χρονολογείται από τα τέλη του 14ου μ.Χ. με αρχές του 15ου αιώνα μ.Χ. Ένα κομψοτέχνημα, ένα αριστούργημα. Με πούλμαν και εμβολιασμένοι πιστοί περίπου στα 45 άτομα, ο πατήρ Κυριακός Μανέττας με την Πρεσβυτέρα του, ο ιερέας της Διμυλιάς πατήρ Ιωάννης, ο ιεροψάλτης του και πιστοί των γύρω χωριών, έλαβαν μέρος συμπροσευχόμενοι χωρίς ρεύμα, με τα κεράκια στα χέρια που θύμιζε Πρωτοχριστιανική εποχή. Συγκίνηση, κατάνυξη, απλότητα. Προεξήρχε ο πατήρ Κυριακός Μανέττας που κήρυξε με συγκίνηση τον Θείο Λόγο για τον καπετάνιο των θαλασσών, τον προστάτη των ναυτικών, τον φιλάνθρωπο και θαυματουργό Άγιο Νικόλαο. Αναφέρθηκε στην πανδημία και στις τρικυμίες της ζωής και τις φουρτούνες, που σαν θάλασσα αγριεμένη λυσσομανεί στον καθημερινό μας βίο. Όμως, πιστεύουμε ότι καπετάνιος του καραβιού της ζωής μας και της εκκλησίας είναι ο ίδιος ο Χριστός με βοηθούς και συνεργούς, όπως τον Άγιο Νικόλαο. Αρτοκλασίες, κεράσματα υπήρχαν για τους παρευρισκομένους σε αφθονία. Έγινε γύρω από το ναό του Αγίου Νικολάου συγκινητική και κατανυκτική λιτανεία της θαυματουργού εικόνας του. ‘Ολοι έμειναν κατενθουσιασμένοι και βαθιά συγκινημένοι.
Τη Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2021 και ώρα 8 – 11η πρωινή, τελέστηκε ο όρθρος και η πανηγυρική Θεία Λειτουργία στον εορτάζοντα Άγιο Νικόλαο στον Φάρο κοντά στους Μύλους στο Μανδράκι. Λειτούργησε ο πατήρ Κυριακός Μανέττας σε ειδική αίθουσα, όπου έγινε η κατάλληλη διαρρύθμιση με όλα τα λειτουργικά μέσα για τη Θεία λειτουργία. Το μνημείο είναι από τον 11ο αιώνα από την εποχή των ιπποτών στη Ρόδο, αποτελεί ένα εμβληματικό, μεγαλοπρεπές μνημείο με 3 ορόφους, πολεμίστρες, αύλειο χώρο, τείχη και φοβερή αρχιτεκτονική, που δίνει μεγαλοπρέπεια στην είσοδο στο Μανδράκι. Είναι αποδεδειγμένο ότι απέναντι από τον φάρο του Αγίου Νικολάου, που βρίσκονται τα αγαλματίδια, Έλαφος και Ελαφίνα, υπήρχε ο Κολοσσός της Ρόδου, ένα από τα 7 θαύματα του αρχαίου κόσμου. Ο πατήρ Κυριακός μίλησε με λόγο μεστό, θεολογικό και επίκαιρο. Μνημόνευσε το Λιμενικό Σώμα και τους ναυτικούς και τέλεσε τρισάγιο στη μνήμη εορταζόντων κεκοιμημένων από ναυάγια, πνιγμούς και τα θύματα από την πανδημία του κορωνοιού. Αρτοκλασίες και κεράσματα προσφέρθηκαν από εορτάζοντες πιστούς σε δεκάδες Χριστιανούς που προσήλθαν, μεταξύ αυτών πολλοί νέοι, νέες και ιδιοκτήτες σκαφών που δίπλα είναι αγκυροβολημένα σε ειδική Μαρίνα. Παρευρέθηκαν υπεύθυνοι της Αρχαιολογικής υπηρεσίας Δωδ/νήσου, η κυρία Ελένη Παπαβασιλείου Αρχαιολόγος, ο Αντιπεριφερειάρχης Δικηγόρος Γιάννης Φλεβάρης, που από την πρώτη φορά που άνοιξε ο πατήρ Κυριακός Μανέττας το μνημείο για λειτουργίες είναι παρών και κοινωνεί των Αχράντων Μυστηρίων, και πολλοί πιστοί.
* Οι φωτογραφίες είναι από τον Εσπερινό στη Μονή Αγίου Νικολάου στο Φουντουκλί και από τη Θεία Λειτουργία στον Άγιο Νικόλαο στον φάρο.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.