Η μνήμη του αγίου Νέου Ιερομάρτυρος Φιλουμένου του Αγιοταφίτη και του συνεορτάζοντος Αγίου Αποστόλου και Ευαγγελιστού Ματθαίου, εορτάσθηκε από το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων την Τετάρτη, 16η/29η Νοεμβρίου 2023. Κατά την εορτή αυτή η Εκκλησία ενθυμείται ότι στις 29 Νοεμβρίου του 1979, ο τότε ηγούμενος του Φρέατος Αγιοταφίτης Αρχιμανδρίτης Φιλούμενος βρήκε μαρτυρικό θάνατο υπό ανοσίου χειρός στο προσκύνημα του Φρέατος του Ιακώβ κατά την ώρα του Εσπερινού.

“Το μαρτύριο του Αγίου Φιλουμένου αποτελεί την εις τους αιώνας επεκτεινομένην μαρτυρίαν του αίματος του Χριστού, το οποίον εδόθη ως λύτρον και ηλευθέρωσεν ημάς εκ της αιχμαλωσίας των αμαρτιών ημών. Προσέτι δε αποτελεί μαρτυρίαν εν τη αγία Γη Ιερών Προσκυνημάτων, των μαρτυρούντων το μυστήριον της ευσεβείας, της ενσαρκώσεως δηλονότι του Θεού Λόγου και Σωτήρος ημών Χριστού του σταυρικού Αυτού μαρυτρίου και της Αναστάσεως. Η δε πόλις των Ιεροσολύμων, ποτισθείσα με το τίμιον αίμα του Δικαίου, τουτέστιν του Σωτήρος ημών Χριστού, μετεπλάσθη εις πηγήν αείρρυτον, αναβλύζουσαν το θεόρρυτον αίμα «του μάρτυρος του πιστού και αληθινού του Χριστού», (Πρβλ. Αποκάλ. 3,14)”, είπε μεταξύ άλλων στο κήρυγμα που απέστειλε ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλος.

Προς τιμήν του αγίου Νέου Ιερομάρτυρος Φιλουμένου και του συνεορτάζοντος Αγίου Αποστόλου και Ευαγγελιστού Ματθαίου τελέσθηκε στο Φρέαρ του Ιακώβ θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Αρχιμανδρίτη π. Λεοντίου και συλλειτουργούντων Ιερέων της περιοχής αυτής, φιλοξενούντος του ηγουμένου και ιδρυτού του περικαλλούς Ναού της Αγίας Φωτεινής της Σαμαρείτιδος οσιωτάτου Αρχιμανδρίτη π. Ιουστίνου. Συμμετείχαν λίγοι πιστοί εξαιτίας της εμπόλεμης κατάστασης.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.