Με λαμπρότητα και πλήθος κόσμου από την ευρύτερη περιοχή, εορτάστηκε και φέτος η μνήμη του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Μηνά, στον ομώνυμο ιστορικό Ναό στο Δρυόβουνο της επαρχίας Βοίου, στην Κοζάνη.

Για τον βίο του Αγίου Μηνά και τα διδάγματα αυτού μίλησε συγκινητικά ο Αναστάσιος Ν. Δάρδας, Διδάκτορας Ιστορικής Θεολογίας του Α.Π.Θ. και λαογράφος.

Μετά το πέρας της λειτουργίας παρατέθηκε κέρασμα σε όλους τους περευρισκόμενους στην αίθουσα του Ναού.

Ο Ναός του Αγίου Μηνά στο Δρυόβουνο ιδρύθηκε αρχικά στις 18 Απριλίου του 1509 και αφιερώθηκε στον Αγιο Δημήτριο όμως μετά από θαυματουργική παρέμβαση του Αγίου Μηνά αφιερώθηκε και σε αυτόν ενώ ο Ναός επεκτάθηκε και επαναιδρύθηκε στις 12 Απριλίου του 1859 όπως μας μαρτυρεί και μία λίθινη επιγραφή δεξιά της κεντρικής εισόδου του Ναού.

Ο Άγιος Μηνάς προστάτευσε αρκετές φορές το Δρυόβουνο και μία από αυτές ήτανε τον Απρίλιο του 1943, όταν οι Ιταλοί έκαψαν με μανία το χωριό.

Ήτανε Απρίλης μήνας και τα Ιταλικά κατοχικά στρατεύματα ως αντίποινα για μια ενέδρα ανταρτών που έλαβε χώρα στην θέση “Δραγασιά” ξεκίνησαν να κάψουν το χωριό.

Όμως κατά την διαδρομή του και ενώ ο καιρός ήτανε καλοκαιρινός σχεδόν, λίγο πριν φτάσουν στο χωριό, έριξε ο Αγιος Μηνάς μια χιονοθύελλα τρομερή, ώστε δεν έβλεπαν ούτε στο ένα μέτρο και καθυστέρησαν πολύ να φτάσουν, έτσι μπόρεσαν οι κάτοικοι αφού είχανε τον χρόνο, να διαφύγουν στα βουνά, σώζοντας τουλάχιστον τον εαυτό τους.

Τσαντίρης Νίκος
Γράψε το σχόλιό σουΣχόλια (-1)

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.