Με κατάνυξη και ευλάβεια στην Ιερά Μητρόπολη Πολυανής και Κιλκισίου εορτάσθηκε λαμπρώς η ιερά μνήμη του Μεγαλομάρτυρα του Χριστού Αγίου Ευγενίου του Τραπεζουντίου.

Ο Άγιος Ευγένιος είναι το καύχημα του Πόντου. Γεννήθηκε στην Τραπεζούντα, εξού και το προσωνύμιο «Τραπεζούντιος» που του έχει αποδοθεί.

Το ακριτικό Κιλκίς, τόπος προσφύγων που στη μεγάλη του πλειοψηφία αποτελείται από Πόντιους, οι οποίοι ευλαβούνται όλως ιδιαιτέρως τον Άγιο που μαρτύρησε στην Τραπεζούντα και είναι πολιούχος της, συμμετέχοντας στις λατρευτικές εκδηλώσεις προς τιμήν του.

Ο Άγιος Ευγένιος είναι επίσης και προστάτης των καρκινοπαθών στο Κιλκίς και το όνομά του φέρει ο Σύλλογος των καρκινοπαθών του Νομού.

Της Ιεράς Αγρυπνίας που τελέστηκε το βράδυ της Παρασκευής 20 Ιανουαρίου 2023 στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Κιλκίς προέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πολυανής και Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίος, πλαισιούμενος από τον Πρωτοσυγκελλεύοντα της Ιεράς Μητροπόλεως Αρχιμ. Επιφάνιο Θεοδωρίδη, τους Εφημερίους του Ναού, Κληρικούς της πόλεως του Κιλκίς και τους Ιεροδιακόνους.

Ο φιλάγιος λαός προσήλθε να τιμήσει την ιερά μνήμη του Αγίου Ευγενίου και να προσκυνήσει το χαριτόβρυτο Λείψανο του που θησαυρίζεται στον ως άνω Ιερό Ναό και να ζητήσει τις πρεσβείες και τις ικεσίες του.

Στον θείο λόγο του ο σεπτός Ποιμενάρχης του Κιλκίς κ. Βαρθολομαίος αναφέρθηκε περιεκτικά στον βίο και στην ομολογία πίστεως του Μεγαλομάρτυρα Αγίου Ευγενίου, μία ομολογία που σε καιρούς δύσκολους για τον Χριστιανισμό οδήγησε εκατοντάδες ανθρώπους να πιστέψουν στον έναν και μοναδικό Θεό.

Εστίασε στην θερμή προσευχή του Αγίου και στο Μαρτύριο αίματος που τον οδήγησε να στεφανωθεί από τον Τριαδικό Θεό με τον στέφανο της αγιότητος, στην μεγάλη του αγάπη για τον Χριστό που του έδωσε το απαραίτητο θάρρος, τη δύναμη και την αντοχή να υπομείνει τα φρικτά βασανιστήρια και στην εδραία πίστη του για να αποτελεί πρότυπο για όλους τους Χριστιανούς, πηγή έμπνευσης και “στύλος” επιστηριγμού και παρηγοριάς!

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.