Με λαμπρότητα εορτάσθηκε στο Ρέθυμνο η Μνήμη του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Ευγενίου και των συν αυτώ Αγίων Μαρτύρων, κατά την οποία άγει τα ονομαστήριά του ο Σεβ. Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιος.

Το εσπέρας της Τετάρτης 12ης Δεκεμβρίου 2018 τελέσθηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου πόλεως Ρεθύμνης ο Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός, κατά τον οποίο χοροστάτησε ο εορτάζων Σεβ. Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιος και συγχοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμος, ενώ παρέστη συμπροσευχόμενος από του Ιερού Βήματος ο Σεβ. Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος. Επίσης συμμετείχαν πολλοί Κληρικοί, μεταξύ των οποίων ο Παν. Αρχιμ. Ιάκωβος Λυκάκης, Ηγούμενος της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου Πρέβελη, ο Παν. Αρχιμ. Πορφύριος Αουάντ, Ηγούμενος της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χαλέπας Μυλοποτάμου, ο Παν. Αρχιμ. Φιλόθεος Πετράκος από την Ιερά Μητρόπολη Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης, Αρχιερατικοί Επίτροποι, μέλη Μοναστικών Αδελφοτήτων και πολλοί πιστοί, μεταξύ των οποίων και ο Δήμαρχος Κισάμου κ. Θεόδωρος Σταθάκης με την οικογένειά του. Ο Επίσκοπός μας κ. Ευγένιος ευχαρίστησε θερμά τους Σεβασμιωτάτους Αρχιερείς, τους Κληρικούς και όλους τους συμμετέχοντες στην επιλύχνια αυτή προσευχητική σύναξη προς τιμήν του Αγίου Μάρτυρος Ευγενίου.

Το πρωΐ της Πέμπτης 13ης Δεκεμβρίου 2018 πραγματοποιήθηκε Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία, στην οποία συνιερούργησαν ο Σεβ. Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιος, ο Σεβ. Μητροπολίτης Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων κ. Ειρηναίος, ο Σεβ. Μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνός και ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος.

Μαζί τους συλλειτούργησαν Ηγούμενοι Ιερών Μονών και Κληρικοί της Μητροπόλεώς μας και άλλων Εκκλησιαστικών Επαρχιών, μεταξύ των οποίων ο Παν. Αρχιμ. Πρόδρομος Ξενάκης, Αρχιγραμματέας της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης, ο Παν. Αρχιμ. Αθανάσιος Καραχάλιος, Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων, ο Παν. Αρχιμ. Ιωάννης Κουφουδάκης, Ηγούμενος της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Προφήτου Ηλιού Ρουστίκων, ο Παν. Αρχιμ. Παρθένιος Καλυβιανάκης, Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου Ατάλης-Μπαλή, ο Παν. Αρχιμ. Φιλόθεος Πετράκος από την Αίγινα, Αρχιερατικοί Επίτροποι και πολλοί άλλοι. Αρκετοί επίσης Κληρικοί παρέστησαν συμπροσευχόμενοι μαζί με τους πιστούς, οι οποίοι προσήλθαν για να τιμήσουν την Εορτή των Αγίων και να ευχηθούν στον Σεβασμιώτατο κ. Ευγένιο για την ονομαστική του εορτή.

Στην Θεία Λειτουργία παρέστησαν ακόμη η κ. Μαίρη Λιονή, Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνης, ο κ. Γεώργιος Μαρινάκης, Δήμαρχος Ρεθύμνης, ο κ. Δημήτριος Αρχοντάκης, πρ. Δήμαρχος Ρεθύμνης, ο κ. Εμμανουήλ Ψαρουδάκης, Αντιδήμαρχος Αμαρίου, ο Υποστράτηγος κ. Κωνσταντίνος Λαγουδάκης, Διευθυντής της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διευθύνσεως Κρήτης, ο Ταξίαρχος κ. Αντώνιος Ρουτζάκης, Αστυνομικός Διευθυντής Ρεθύμνης, ο Αντισυνταγματάρχης κ. Γεώργιος Βιδιαδάκης, Διοικητής του 547 Αερομεταφερόμενου Τάγματος Πεζικού, ο Αντισυνταγματάρχης κ. Εμμανουήλ Μυστράκης, Διοικητής του Τάγματος Εθνοφυλακής Ρεθύμνης, ο Πλωτάρχης κ. Κωνσταντίνος Καστρινάκης, Λιμενάρχης Ρεθύμνης, ο Επιπυραγός κ. Θεοδόσιος Χασάπης, Διοικητής του Πυροσβεστικού Σώματος Ρεθύμνης, ο Αστυνομικός Υποδιευθυντής κ. Σπυρίδων Γερμανάκης, Διοικητής του Τμήματος Δοκίμων Αστυφυλάκων Ρεθύμνου, οι Εντιμολ. Άρχοντες του Οικουμενικού Πατριαρχείου κ. Αλέξανδρος Παπαδερός και Μιχαήλ Τρούλης, ο Ελλογιμ. κ. Νικόλαος Μαρκαντώνης, Επίτιμος Πρόεδρος του Παγκρητίου Συνδέσμου Θεολόγων, Εκπρόσωποι, Εθελοντές και Σαμαρείτες του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και Εκπρόσωποι του Λυκείου των Ελληνίδων, Εκπρόσωποι Αρχών και φορέων του τόπου. Επίσης, για να εκφράσουν την αγάπη και την τιμή τους προς τον Επίσκοπό τους, παρέστησαν ένστολοι νέοι και νέες από τον Παραδοσιακό Σύλλογο «ΠΥΡΡΙΧΙΑ ΔΡΩΜΕΝΑ»

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας τελέσθηκε Ιερό Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των αοιδίμων Αρχιεπισκόπου Κρήτης κυρού Ευγενίου και της αδελφής αυτού Ευγενίας Μοναχής, Μητροπολίτου Πέτρας και Χερρονήσου κυρού Νεκταρίου, Μητροπολίτου Ιεραπύτνης και Σητείας κυρού Ευγενίου, Ευγενίου Ιερομονάχου της Ιεράς Μονής Ρουστίκων και Ευγενίου Μοναχού Σταυρονικητιανού.

Εκ μέρους της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης και του Προέδρου Της, Σεβ. Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Ειρηναίου, ο Σεβ. Μητροπολίτης Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων κ. Ειρηναίος απηύθυνε προς τον εορτάζοντα Ιεράρχη θερμούς λόγους αγάπης και εγκάρδιες ευχές.

Επίσης, τον Επίσκοπό μας προσεφώνησε κατάλληλα, εκφράζοντας την αγάπη και τις ευχές του Ιερού Κλήρου, ο Αιδεσ. Πρωτ. Δημήτριος Σωπασουδάκης, Πρόεδρος του Ιερατικού

Στην αντιφώνησή του ο Σεβ. Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιος ευχαρίστησε τους Σεβασμιωτάτους Αρχιερείς, τις Αρχές και τον πιστό λαό, που τίμησαν με την παρουσία τους την εορτή.

Ο Επίσκοπός μας εξέφρασε συμβολικά την ευγνωμοσύνη του προς τους συνεργούς του στη διακονία της Τοπικής Εκκλησίας, τους Κληρικούς της Ιεράς Μητροπόλεως Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, με την απονομή, εκ Προσώπου της Αυτού Θειοτάτης Παναγιότητος, του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ, του υψηλού Οφικίου του Πρωτοπρεσβυτέρου του Οικουμενικού Θρόνου στον πολιό και πολυσέβαστο π. Ιωάννη Λελεδάκη, Εφημέριο της Ενορίας Μυριοκεφάλων, ζητώντας από τον Παν. Αρχιμ. Πρόδρομο Ξενάκη, Αρχιγραμματέα της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης να αναγνώσει το Σεπτό Πατριαρχικό Πιττάκιο.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιος υποδέχθηκε όσους προσήλθαν για να του ευχηθούν στα ονομαστήριά του, μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας και το απόγευμα της ίδιας ημέρας, στα Γραφεία της Μητροπόλεως. Ιδιαίτερη συγκίνηση και χαρά προκάλεσε στον Επίσκοπό μας η παρουσία μαθητών νηπιαγωγείου, δημοτικού και γυμνασίου, οι οποίοι μαζί με τους εκπαιδευτικούς τους προσήλθαν για να του εκφράσουν τις ευχές και την αγάπη τους.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.