Λαμπρά εορτάστηκε η μνήμη του Αγίου Ιερομάρτυρος Ελευθερίου στην πανηγυρίζουσα Ιερά Μονή Αναστάσεως Χριστού, στο Λουτράκι, την Κυριακή, 15 Δεκεμβρίου 2019.

Του Μεγάλου Εσπερινού, του Όρθρου και της Θ. Λειτουργίας προέστη ο Θεοφιλέστατος Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως μας και Καθηγούμενος της ως άνω Ι. Μονής Επίσκοπος Κεγχρεών κ. Αγάπιος, συνιερουργούντων του Αιδεσ. Πρωτ/ρου π. Αθανασίου Κοντογιάννη, του Συγκέλλου – Οικονόμου π. Προδρόμου Αντωνίου, αδελφού της Ιεράς Μονής και του Διακόνου π. Γεωργίου Μαρινάκη.

Τον Θείο λόγο κήρυξε ο Καθηγούμενος της Ι. Μονης Θεοφιλέστατος άγιος Κεγχρεών, ο οποίος έκανε αναφορά στην εορτή των Αγίων Προπατόρων και στην Ευαγγελική περικοπή της Κυριακής σε συνδιασμό με τον εορταζόμενο Άγιο Ελευθέριο και την μητέρα του Αγία Ανθία. Ομίλησε για την «προσδοκία» των ανθρώπων της Παλαιάς Διαθήκης αλλά και για τους ανθρώπους της «Χάριτος», τους μετά την ένσαρκο Οικονομία του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού, τονίζοντας τις δωρεές του Χριστού στην ανθρωπότητα, ιδιαιτέρως την «υιοθεσία» και την «αδελφοποίησι» μετ᾿ Αυτού και ένεκα αυτής την κληρονομία της Βασιλείας των Ουρανών, των οποίων δωρεών αξιώθηκε ο Άγιος Ελευθέριος, «ὅτι ἀπὸ βρέφους τα ἱερὰ γράμματα οἶδεν, τὰ δυνάμενα σοφίσαι εἰς σωτηρίαν» (πρβλ. Β΄Τιμ.γ΄,15) δια της διδαχής και της φροντίδος της μαθητρίας του Απ. Παύλου μητέρας Του Αγίας Ανθίας. Περαίνων τον λόγον του μετέφερε στους προσκυνητάς της Ι. Μονής τις ευχές του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας, ο οποίος ευρίσκετο στο Ιερόν Φανάριον, στην Κων/πολι.

Εκ της Ι. Μονής προετέθησαν τμήματα εκ των Ι. Λειψάνων του Αγίου Ελευθερίου εύκαιρα σε προσκύνηση από τους πιστούς και ευλογία των προσκυνητών. Στα Ιεροψαλτικά αναλόγια διακόνησαν ο Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Χαράλαμπος Σωτηρόπουλος και ο Συμβολαιογράφος Ξυλοκάστρου κ. Παναγιώτης Καρμόγιαννης.

Μετά την ευλόγηση των Κολλύβων, προς τιμή του Αγίου Ελευθερίου και της μητέρας του Αγίας Ανθίας, ακολούθησε το «κέρασμα» των προσκυνητών ως και η Μοναστηριακή Τράπεζα κατά τα Μοναχικά ειωθότα.

Το απόγευμα της Κυριακής τελέσθηκε το Κτιτορικό Μνημόσυνο, στο οποίο εκτός των προσκυνητών και των Πατέρων της Ι. Μονής παρευρέθησαν συμπροσευχόμενοι και οι Αρχιμ. π. Αθηναγόρας Κολυβάς και Αιδεσ. π. Κων/νος Μιχαλάκης, Κληρικοί της Ι. Μητροπόλεως Ν. Ιωνίας και Φιλαδελφείας.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.